19 °C Budapest

Csak a cascóra számíthat, akinek megsérült a viharban az autója!

2010. május 21. 11:32

Az elmúlt napok viharjaiban tömegesen sérültek meg autók az utakon vagy parkolás közben. Ilyenkor a leggyakrabban a tetőkről lesodort cserepek vagy a szélben letört ágak, kidőlt fák okoznak kárt a gépjárművekben. Jó hír, hogy azok, akik casco biztosítással rendelkeznek, számíthatnak kártérítésre. Ráadásul a viharkár elemi kárnak számít, úgyhogy ilyenkor önrészt sem kell fizetni.

Mennyibe kerül egy új szélvédő? Fizet-e a biztosító, ha a garázsban álló autó is víz alá került? Sajnos sokan szembesülnek hasonló kérdésekkel a hétvégi viharkárt követően. A vihar és az azóta tartó árvízi helyzet rekordmennyiségű lakás és gépjármű kárbejelentést eredményezett a K&H Biztosítónál. A legtöbb kárt az autókban letört ágak, kidőlt fák, lezuhanó cserepek és balesetek okozták. Fontos tudni, hogy ebben az esetben mire számíthat az autótulajdonos.

"Főszabályként elmondhatjuk, hogy a casco ebben az esetben is biztos megoldás, akinek cascoja van, számíthat kártérítésre. Az ügyintézés is gyors és egyszerű. A casco tulajdonosok is elszenvedik a kárral járó bosszúságokat, de legalább pénzüknél maradnak, és az anyagi kár minimalizálható. Számukra még akkor is fizet a biztosító, ha például a kocsijuk, amelyet elárasztott a víz, a földfelszín alatti garázsban állt. Ekkor a garázsban okozott ingósági kárra nem terjed ki a lakásbiztosítás, de az autókárt fedezi a casco. Sajnos azoknak, akik csak kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötöttek, nincs jó hírem. Az ő kocsijukat ért viharkárt csak akkor lehet megtéríteni, ha be lehet bizonyítani, hogy például a háztulajdonos nem tartotta karban a tetőt, ahonnan a cserepeket lesodorta a szél. A legtöbbször azonban az autós kénytelen saját zsebből kifizetni az akár több százezer forintra rúgó kárt, ha nincs cascója." - mondta dr. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője, a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Bizottságának vezetője.

Kivételt jelentenek azok az esetek, amikor kiderül, hogy a tetőt, ahonnan a cserepek az autóra zuhantak, nem tartották megfelelően karban. Ilyenkor a társasház felelősségbiztosítása fedezi a javítás összegét, ugyanúgy, mint a télen lezúduló hó esetében. Hasonlóképpen, a járműre dőlt fa által okozott károkat is érdemes kivizsgálni, hiszen elképzelhető, hogy a kertészeti vállalat biztosítása fedezi a kárt. A K&H Biztosítónál is volt már olyan káreset, amikor kiderült, hogy a belül régen elkorhadt fát már ki kellett volna vágni, azt a viharos szél könnyedén kifordította a helyéről. A kertészeti vállalkozások felelősségbiztosítása ilyenkor kiterjedhet a nem megfelelően ápolt fa által okozott kárra is.

Az árvíz által veszélyeztetett területeken fokozott figyelemmel kell vezetni az autótulajdonosoknak, ugyanis a biztosító csak akkor fizet, ha az autót rendeltetésszerűen és a megfelelő gondossággal használják. A legtöbb forgalomban lévő autó komolyan károsodik, ha túl mély vízbe hajtanak vele, hiszen ilyenkor vizet kap a levegőszűrőn keresztül a motor, elhajlik a dugattyú vagy a hajtókar. Az ilyen jellegű meghibásodásnál előfordulhat, hogy a casco ellenére a kárt a tulajdonosnak kell kifizetnie, hiszen gondatlansága miatt történt a kár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Blog: Cascót akartam kötni, de csak szívat az MKB - blog

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33