30 °C Budapest

Újra sláger lett az életbiztosítás - íme a befutók!

Pénzcentrum
2010. május 27. 10:02

Az életbiztosításoknak köszönhetően kezd új erőre kapni az elmúlt másfél évben válságát élő magyar biztosítási piac. A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) legfrissebb adatai azt mutatják, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon az idei első negyedévben a korábbi éveknél kisebb díjbevételt realizáltak a biztosítók, jó hír viszont, hogy az életbiztosítások szegmense egy év alatt 27%-kal növekedett. A teljes piacon 11%-os a növekedés az egy évvel korábbihoz képest, az összes díjbevétel így 245 milliárd forint lett.

Ismét a biztosítási piac húzóerejévé kezdenek válni a korábbi évek slágertermékének számító, befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítások, ezen belül is az egyszeri díjas konstrukciók, melyek díjbevételei több mint megduplázódtak. A MABISZ adatai alapján ugyanakkor nem az ügyfélszám növekedése áll a háttérben, sokkal inkább az, hogy az egyszeri díjas biztosításoknak köszönhetően nőtt a szerződések átlagdíja. Erre utal, hogy az életbiztosítások területén csökkent (-8.4%) a megkötött szerződések száma, miközben a díjbevételek 27%-kal 118 milliárd forintra nőttek. Utóbbi szám 10 milliárd forinttal marad csak el a válság előtti viszonyokat tükröző, 2008. első negyedéves adattól.


Míg a fenti ábráról elsősorban a nem-életbiztosításokra jellemző szezonalitás, az alábbiról az olvasható le, hogy ezek a biztosítások az elmúlt két évben látványosan megtorpantak. A nem-életbiztosítási szerződések száma ugyan kisebb mértékben (-1.1%) esett, mint az életbiztosításoké, a biztosítók által realizált díjbevételekben az egy évvel korábbihoz képest minimális csökkenés is bekövetkezett, így az összes díjbevétel - az életbiztosításokat így is meghaladva - 127 milliárd forint lett. E szegmens teljesítménye a recesszióval szoros összefüggésbe hozható: miként a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségénél (FBAMSZ) rámutatottak: a válság egyik súlyos következménye a szélsőséges költségcsökkentésre való törekvés a vállalatoknál, akár éppen a fedezet kárára. Tapasztalataik szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy az ügyfelek kizárólag a díjon való spórolás miatt mondanak le a számukra egyébként szükséges, elengedhetetlen fedezetekről, holott spórolni a fedezet megtartása mellett a kedvezőbb díjak felkutatásával is lehetne.

A nem-életbiztosítási ágazatok között csökkenő arány mellett továbbra is a gépjárműbiztosítások adják a díjbevétel nagy részét, ezúttal 50.6 százalékát, amely 0.5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A MABISZ szerint a csökkenés éves szinten ennél valószínűleg nagyobb mértékű lesz, tekintettel arra, hogy az első negyedévi díjbevétel tartalmazza az éves díjfizetésű szerződések teljes díjbevételét, ami az első negyedéves adatszolgáltatás esetében jelentősen torzító hatású (jórészt ebből fakad a fent tapasztalt szezonalitás is). A csökkenés a gazdasági válság mellett az erősödő árverseny hatásának is köszönhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami a biztosítók díjbevétel szerinti sorrendjét illeti, a lista élén továbbra is az Allianz áll 24.3%-os részesedésével, jelentős díjbevétel-növekedés és a piaci koncentráció fokozódása mellett. Dobogós a Generali-Providencia és a Groupama Garancia is, utóbbit nem sokkal lemaradva az Aegon követi a negyedik helyen. Az életbiztosítási szegmens piacvezetőjének számító ING a teljes piacot tekintve az ötödik.

Az Allianz hátránya már kevesebb mint egymilliárd forintos az életbiztosítási piacon vezető ING-vel szemben, egyes egyszeri díjas akciók miatt azonban a kép csalóka lehet - mutatott rá a közelmúltban Kovács Zsolt, az ING értékesítési igazgatója. Az egyszeri díjas termékek sikeres értékesítése áll a CIG Pannónia és a Magyar Posta Életbiztosító rendkívüli növekedése mögött is, míg az AVIVA növekedése az elmúlt időszakban elszenvedett piacvesztést feledtetheti. Utóbbi elnök-vezérigazgatója, Bartók János szerint tavaly az ügyfelek sokkal inkább szükségesnek érezték anyagi tartalékaik mozgósítását, vagy kényszerültek azok felélésére, így az egyszeri befizetésekre csak keveseknek volt lehetősége, új szerződéseket pedig azért nem kötöttek szívesen, mert inkább kivárták, hogyan alakul a piacok sorsa. Mostanra viszont visszatért a megtakarítások iránti bizalom, és a betéti kamatok fokozatos csökkenésével, a piacok újraéledésével a befektetők magasabb hozam reményében újra a unit-linked biztosítások felé fordultak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?