25 °C Budapest

Botrányos műbalesetek! 400 millióval húzták le a biztosítókat: 63 gyanúsított

2010. május 11. 11:02

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya két biztosító társaság sérelmére bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat K. Lajos és társai ellen.

A nyomozás során feltárták, hogy 2004-től kezdődően a gyanúsított és társai, a baleseti kárügyintézőként tevékenykedő P. Ildikóval összejátszva, számos személyt bíztak meg azzal, hogy megrendezett gépjárműbalesetben fiktív sérüléseket szenvedjenek. A gyanúsított előzetesen kis értékékű gépjárműveket vásárolt a megrendezett balesetekben gépjárművezetőként résztvevő személyek nevére, és gondoskodott arról, hogy a sértett két biztosító társaságnál új kötelező felelősségbiztosítások kerüljenek megkötésre, amelyek kiterjedtek a gépkocsiban ülő vétlen személyekre is.

A gépjárművek megvásárlását, a biztosítások megkötését követően a gyanúsítottak rokonaik, ismerőseik és egyéb személyek bevonásával, az előzetesen megbeszéltek szerint, Budapest különböző, lehetőleg elhagyatott részein közlekedési baleseteket rendeztek meg, melynek során vagy szándékosan az út mellett álló fának, oszlopnak ütköztek kis sebességgel, vagy az előzetes eligazításnak megfelelően két gépjármű összeütközését játszották el, ügyelve arra, hogy a balesetekben valójában senki se sérüljön meg.

Az ügyben érintett biztosító társaságoknál a "sérültek" megbízása alapján P. Ildikó járt el. A becsatolásra került valótlan tartalmú iratok alapján, maradandó sérülésekre hivatkozással, a biztosító társaságok részéről 20-30%-os munkaképesség-csökkenés került megállapításra, mely alapján több millió forint összegű kártérítés megállapítására került sor. A bűncselekményekkel a sértett két biztosító társaság részéről összességében mintegy 400 millió forint került kártérítésként kifizetésre.

A biztosítási esemény után kifizetésre került összegek jelentős része nem az álsérültekhez, hanem az előzetesen kárrendezéssel megbízott P. Ildikóhoz kerültek, aki az összegeket, a saját jutaléka levonását követően, készpénzben átadta bűntársának. Más esetben a sérült részére közvetlenül a bankszámlájára átutalásra került összegek felvételénél a gyanúsított vagy az általa megbízott személy minden esetben jelen volt, a biztosító által átutalt és a bankszámláról felvételre került összegek a részükre kerültek átadásra. A balestben részt vett személyek az általuk nyújtott alakításért, gépkocsivezetőként történt közreműködésükért általában 100-400 ezer forintot kaptak, de voltak olyan esetek, amikor az előzetesen nekik ígért összegből egy forintot sem kaptak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyomozás során eddig 63 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük két személy, a biztosító társaságok felé kárügyintézőként eljárt P. Ildikó és L. Tibor, aki amellett, hogy részese volt "sérültként" egy megrendezett balesetnek, számos személy bevonásával közreműködött további balesetek megrendezésében, valamint a bűncselekményből származó összegek biztosításában, előzetes letartóztatásban van. A bűncselekmények fő szervezője ellen elfogatóparancsot adtak ki, mivel ismeretlen helyen, feltehetően külföldön tartózkodik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?