11 °C Budapest

Van néhány eldöntendő kérdés

Pénzcentrum
2007. május 15. 12:00

Milyen költségekre és adókedvezményekre lehet számítani a unit-linked termékek esetében? Egy befektetést, egy biztosítást vagy esetleg mindkettőt vásárolunk ügyfélként? Többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ Farkas Andrástól, az Aviva Biztosító vezérigazgató-helyettesétől.

Pénzcentrum: Milyen költségekre lehet számítani egy szerződés megkötése esetén?

A befektetéshez kötött életbiztosítások esetében a hagyományos termékekhez hasonlóan kezdeti költséggel kell számolnia az ügyfélnek, amellyel a biztosító elsősorban az első évben felmerülő ügyfélszerzés költségeit: a nyomtatványokat, ügyfélszolgálati háttérintézmények működését, tanácsadói jutalékot finanszírozza. Emellett a szerződés teljes tartama alatt számolni kell adminisztrációs és a biztosítási védelmet garantáló költségekkel, illetve a befektetés-menedzsment kapcsán felmerülő díjakkal (pl. alapkezelési díj).

Farkas András: Milyen szempontok alapján válasszunk a felkínált eszközalapok közül?

Az első és legnyilvánvalóbb eldöntendő kérdés céljaink meghatározása. Hosszú távú befektetést vagy nyugdíjcélú megtakarítást indítunk-e, esetleg gyermekeink részére halmozunk fel vagyont? Emellett az általunk igényelt befektetési biztonság, életkorunk és a tervezett tartam mind befolyásolják a választásunkat. A befektetés biztonsága és az eredmények maximalizálása érdekében több eszközalapból álló, diverzifikált portfóliót érdemes felépíteni, amely később igény szerint módosítható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Napjainkban széles befektetési eszközalap-palettáról választhatnak az ügyfelek, így akár a teljes biztonságot, akár a kockázatos, de magasabb hozamokkal kecsegtető befektetéseket kedvelik, biztosan megtalálják az igényeiknek megfelelő megoldást.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

EZT OLVASTAD MÁR?