3 °C Budapest

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! -Befektetés vagy Biztosítás?

Pénzcentrum
2007. május 15. 05:55

A unit-linked biztosítások olyan menedzselhető megtakarítási formák, amelyek egyesítik magukban az életbiztosítások által kínált előnyöket a befektetési alapok által kínált hozamokkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Első látásra valóban sok hasonlóságra bukkanhatunk a befektetési alapok és a unit-linked eszközalapjai között. A látszat azonban nem a valóság...

Az előző részben már megismerkedtünk az életbiztosítások tulajdonságaival és típusaival. Hivatkoztunk a unit-linked biztosításokra - vizsgáljuk meg most alaposabban ezeket a konstrukciókat. Hazánkban ugyanis annyira népszerűek ezek a termékek, hogy minden negyedik biztosításra költött forintot a unit-linked típusú életbiztosításokra fizetik be az ügyfelek.

Ezeket a konstrukciókat alapvetően azok számára hozták létre, akik szeretik maguk eldönteni, hogy a biztosításban felhalmozott pénzük milyen eszközök segítségével gyarapodjon az évek során. Amikor tehát egy ilyen biztosítás mellett tesszük le a voksot, eldönthetjük, hogy befizetett pénzünk egy bizonyos része milyen befektetési alapokba (eszközalapokba) vándoroljon. Vérmérsékletünknek megfelelően többfajta eszközalap közül választhatunk, és természetesen bármikor válthatunk az alapok között, valamint több instrumentumba is fektethetünk egyszerre.

A kevéssé kockázatos állampapíralapot, némileg magasabb rizikójú ingatlanalapot, vagy jelentős kockázatot hordozó részvényalapokat is választhatunk a portfóliónkba, a befektetés földrajzi célját is meghatározva Kínától hazánkon és a fejlett európai országokon keresztül az USA-ig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni, hogy ezen konstrukciók kockázati része (ami ténylegesen biztosítás) szinte már-már elhanyagolható, és a költségei sem a "fapados" kategóriába tartoznak! De ne rohanjunk ennyire előre!

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?