2 °C Budapest

Dupla vagy semmi - Részletek egy népszerű hitelről

Pénzcentrum
2007. május 17. 05:40

Az elmúlt években folyamatosan dübörög az életbiztosítással kombinált lakáshitelek piaca. Szinte nincs olyan pénzügyi tanácsadó, banki- és biztosítási ügynök, aki ne ajánlaná ügyfeleinek a kombinált termékeket. De miről is van szó valójában?

Tételezzük fel, hogy egy lakás megvásárlásához 5 millió forint hitelre van szükségünk. A biztosító szakemberei segítségével fel is vesszük a hitelt 20 éves futamidővel, amelynek havi törlesztőrészlete 60 ezer forint. Ebből a példa kedvéért 25 ezer forint legyen a tőketörlesztés és 35 ezer forint a kamattörlesztés. Minden hónapban mikor elutaljuk az aktuális törlesztőrészletet, akkor a bank megkap 35 ezer forintot, tehát törlesztjük felé a hitel kamatait, míg a biztosítónál lévő életbiztosításunkba vándorol 25 ezer forint. Ez az életbiztosítás lehet egy vegyes típusú vagy egy unit-linked típusú konstrukció is (ezekről bővebben az előző fejezetekben olvashatunk).

Tehát az életbiztosításokkal kombinált lakáshitelek esetében a felvett hitel kamatát és egyéb költségeket a banknak fizetjük meg, míg a hitel tőkerészét (esetünkben 5 millió forintot) egy életbiztosításban halmozzuk.

A hitel lejáratakor - a példa alapján 20 év múlva - az életbiztosításunkban összegyűlik 5 millió forint és annak a hozamai. Így a biztosításból vissza tudjuk törleszteni a kölcsön összegét a banknak.

Ezen egyszerűsített példán jól látható a konstrukció minden előnye és hátránya egyaránt. A termék előnye, hogy ügyfélként nem kell követnünk, hogy most éppen melyik részt kinek utaljunk, mekkora összeg kerül a biztosításunkba és a végén átutalja-e a biztosító a banknak a hitel tőkerészét. Ez a folyamat teljesen automatizált.

A termék előnye, hogy a hitel futamideje alatt egy életbiztosítás védőburkában lehetünk és a hitel tőkerésze nekünk dolgozik. Amennyiben jól választjuk meg a befektetési eszközöket - aminek kiválasztásában természetesen segítségünkre vannak a biztosító szakemberei - úgy a futamidő végén, ha nem is a teljes hitel költséget, de annak egy részét a számlánkon tudhatjuk.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?