Esztergom, 2022. október 20. Kiszállításra váró autók az esztergomi Suzuki-gyár készgépkocsi tárolójában 2022. október 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt

Ki nem találod, melyik autó Magyarország kedvence: komoly hajrába kezdhet a Suzuki az év végén

2023. október 3. 13:04

Folytatódik a csökkenés a magyar autópiacon, de a komolyabb mélyrepülés még várat magára a forgalomba helyezési adatok tekintetében. A Datahouse által közölt számokból kiderült, hogy a szeptemberi hónapot a Suzuki nyerte ugyan a márkák között, de éves összesítésben még mindig csak a harmadik helyen áll. A magyarok kedvenc autója továbbra is a Skoda Octavia, de az S-Cross már zárkózhat rá.

9123 személyautó állt forgalomba szeptemberben Magyarországon, ami 3,2 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos hónapjához képest, 2021 szeptemberéhez viszonyítva pedig 4,3 százalék az elmaradás - derült ki a Datahouse friss adataiból.

Az összegzés szerint 2023 első kilenc hónapjában 83 009 autó kapott magyar rendszámot, 2759 darabbal kevesebb, mint 2022 hasonló időszakában. Viszont 2021 január-szeptemberhez képest már 12,2 százalékos, azaz 11 547 darabos a visszaesés.

A harmadik negyedévben 9123 személyautó kapott magyar rendszámot, ami 6,8 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos negyedévében, 2021-hez képest pedig már 11,2 százalékos az elmaradás.

Ami a márkákat illeti, szeptemberben a Suzuki visszaült a trónra, a múlt hónapban 1617 darab kapott magyar rendszámot. Második a hónapban a Toyota volt 1094 darab forgalomba helyezett autóval, harmadik a Skoda 946 darabbal.

2023-ban összességében még mindig a Toyota vezet igen tetemes előnnyel, összesen 11 012 darab autójuk állt forgalomba. Második a Skoda 8496 darabbal, harmadik pedig a Suzuki 7807-tel. A negyedik Volkswagen (6923 db) már jócskán le van maradva, de az ötödik Kiától is leszakadt (5182 db).

Ami a forgalomba helyezési volumenváltozásokat illeti, az MG toronymagasan vezet, majdnem 4000 (igen, négyezer) százalékkal tudta növelni a forgalomba helyezéseit a tavalyi év első 9 hónapjához képest - ugyanakkor a márka csak tavaly szeptemberben nyitotta első hazai márkakereskedéseit, innen a kiemelkedő statisztika.

Auhóhitel kalkulátor! Találd meg a legjobb banki ajánlatokat a Pénzcentrumon

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második legnagyobb növekedést a Tesla produkálta, amely 187 százalékkal tudta növelni forgalomba helyezéseit a tavalyi év első 9 hónapjához képest. A Skoda, a Lexus, a Mazda és a Mini is 50 százalék feletti javulást mutatott.

A lista másik végén a Fiat áll, amelynek majdnem 42 százalékkal csökkentek a forgalomba helyezései. De a Dacia is 38 százalékos mínuszban áll a tavaly január-szeptemberi időszakhoz képest. Emellett a Ford, a Hyundai számai is 20 százalék felett csökkentek, a Kia pedig épphogy nem érte el azt.

Ez most a magyarok kedvenc autója

A modellek forgalomba helyezési versenyét még mindig a Skoda Octavia vezeti ebben az évben, 9 hónap alatt 4398 darab állt forgalomba belőle Magyarországon. Második helyen a Suzuki S-Cross 3946 darabbal, harmadik már jóval nagyobb hátrányban a Vitara (2928db). A negyedik helyért ádáz harcot vív a Kia Ceed és a Toyota Corolla, egyelőre előbbi áll jobban (2559 db vs. 2520 db), és még a Vitara - valamit a dobogó harmadik foka - is célkeresztben lehet egy jó utolsó negyedévvel.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem