Several drunk glasses of wine and car keys next to them.

Autósok, figyelem! Fontos változás jöhet a hazai KRESZ-ben: módosulhat a zéró tolerancia elve is

2023. július 27. 08:35

Jelenleg is zajlik a zéró tolerancia elvének felülvizsgálata az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint. Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás tilalmának lazításán dolgozik a 24.hu értesülése szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium. A portál azt írja, hogy Lázár János minisztériumában felmerült a zéró tolerancia felülvizsgálata. A Belügyminisztérium és főleg Pintér Sándor azonban ezt határozottan ellenzi.

A zéró tolerancia 2008 óta van érvényben, azóta tilos a legcsekélyebb mennyiségű alkoholt is elfogyasztania a sofőröknek mielőtt a volán mögé ülnének. Az utóbbi években azonban a borászok egyre erőteljesebben sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze a vezetést a csekély mennyiségben alkoholt fogyasztók számára. A 2008-as szabályozá egészen a 0,8 ezrelékes véralkoholszintig volt megengedő, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet: ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogsit.

Lázár minisztériuma a portálnak viszont most azt írta, áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást: „a közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is” – írták.

A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk, és melyiket nem

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta Lázár nemrég, amikor az Árpád hídi gázolás után jelezte, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, annak lehet ez a döntés fontos eleme. Ennek a részleteiről ebben a cikkben írtunk. Az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatására már számos alkalommal történt kísérlet, legutóbb 2020-ban láttunk erre példát, amikor Nagy István agrárminiszterszeretnének bejelentette: társadalmi vitát, párbeszédet szeretnének indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása kapcsán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm