1 °C Budapest
Kegyetlen látlelet a magyar bérekről: ennyit kell gürizni a legalapabb Daciáért

Kegyetlen látlelet a magyar bérekről: ennyit kell gürizni a legalapabb Daciáért

2021. október 19. 11:02

Autókban mérve is hatalmas a bérolló Magyarországon az egyes ágazatok között. Egy fapados Dacia például egy szociális dolgozó 26 havi fizetését vinné el, míg az átlagos nettó keresetből feleennyi ideig kéne spórolni. A legrosszabbul fizetetteknek a legolcsóbb Suzuki Vitara is lassan elérhetetlen, míg a legjobban kereső, pénzügyi és biztosítási területen dolgozó magyarok szinte a kisujjukból kirázzák azt.

Óriási a különbség a magyarországi fizetések köztött, és a bérolló autókban mérve még szemléletesebb: a Pénzcentrum most megvizsgálta, mennyit kell güriznie egy-egy új autóért a legrosszabbul, illetve a legjobban fizetett ágazatokban dolgozóknak. Ezek a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint a szociális ágazatban dolgozók, illetve a pénzügyi, bitosítási ágazatban tevékenykedők voltak - az nem kérdés, kik keresik a legtöbbet, és kik állnak a bérlista alján.

És a KSH adatai alapján azt is megnéztük, hány havi átlagkeresetből jönne ki egy-egy modell, valamit a személyautók árait a mediánkeresettel is összehasonlítottuk - ugye, ez az az összeg, aminél pontosan ugyanannyi magyar dolgozó keres többet, illetve kevesebbet.

Az összehasonlításban az alábbi nettó kereseteket vettük alapul (bárminemű kedvezmény nélkül):

  • Szociális ellátás: 139 452 forint/hó
  • Mediánkereset: 232 750 forint/hó
  • Nettó átlagkereset: 288 400 forint/hó
  • Pénzügyi, biztosítási tevékenység: 527 022 forint/hó

Az autókat pedig többféle kategóriából válogattuk össze: nem maradhatott ki az összehasonlításból az egyik legolcsóbban megvásárolható modell, a Dacia Sandero, ahogyan a magyarok hagyományosan kedvenc autója, a Suzuki Vitara sem. A középkategóriát a Ford Focus képviseli, a nagyautókat az 5-ös BMW, és a luxusautók közül az S-osztályos Mercedest választottuk ki. Mindegyik modell esetében a hazai legalacsonyabb listaárral számoltunk, tehát a "fapados" verziókkal - már, ha az S-Mercinél lehet ilyenről beszélni. A vizsgált autók hazai listaárai a következők:

  • Dacia Sandero: 3 569 000 forint
  • Suzuki Vitara: 5 810 000 forint
  • Ford Focus: 7 585 000 forint
  • 5-ös BMW: 17 033 999 forint
  • Mercedes S-osztály: 36 042 001 forint

Erre futja az átlagos keresetből

Számításunkban azt vettük alapul, hogy a szóban forgó összegeket keresők a teljes fizetésüket félre tudják tenni autóvásárlásra. Ennek alapján egy szociális szférában dolgozónak 25,6 havi béréből jönne ki a legfapadosabb Sandero, az átlagbérből élő magyarnak 15,3 hónapot kellene dolgoznia érte, míg a pénzügyi, biztosítási ágazatban ehhez az autóhoz csak 6,7 hónap kellene. A mediánbérből több mint 15 havi kell a lista legolvsóbb modelljéhez.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Vitara már gyakorlatilag álom, ha valaki a szociális ágazatban dolgozik: majdnem 42 havi fizetést emésztene fel, ezalatt a pénzügyi szférában mindez nem lenne egy évi fizu. A Focusért majdnem három évet kellene dolgozni, ha valaki a mediánbérből él, az átlagkeresettel pedig 26,3 hónapba telne megvenni.

A két drágább modellhez egy élet is kevés a szociális szférában: az 5-ös BMW több mint 10 évi fizetést vinne el, az S-Merciért pedig 21,5 évig kellene minden egyes fillért félretennie a legrosszabbul kereső ágazat dolgozóinak. Eközben egy pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzőknek kevesebb mint 3 évi fizuból kijön a BMW, és a Merciért is csak 6 évet kellene dolgozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?