12 °C Budapest
Power supply connect to electric vehicle for charge to the battery. Charging technology industry transport which are the futuristic of the Automobile. EV fuel Plug in hybrid car

Egyre több magyar int búcsút a benzinkutaknak: közülük ketten már csak hidrogént tankolnak

2021. augusztus 14. 07:02

Júniusban pár óra alatt elkapkodták a villanyautó-támogatást, ez pedig már kezd meglátszani a zöld rendszámos statisztikákon is. A tisztán elektromos autók száma egyre gyarapszik, 2021-ben július végéig több mint 6800 e- autó kapott magyar zöld rendszámot.

Július végéig összesen 34 356 zöld rendszámot adtak ki Magyarországon. Ezeknek majdnem fele, 16 045 darab kötött ki tisztán elektromos gépkocsikon, 11 196 pedig hatótávnövelt elektromos autókon van. Mindez azt jelenti, hogy tavaly július végéhez képest csaknem 60 százalékkal több tisztán elektromos jármű rója a hazai utakat.

Mialatt a tavalyi év első hét hónapjában 3479 darab tisztán elektromos autóra tették fel a hazai zöld rendszámot, ez 2020-ban csak 2248 volt.

Ezek mellett 7 113 plug-in hibrid autó közlekedik a magyar utakon zöld rendszámmal, és élvezik ki például az ingyenes parkolással járó előnyöket. A grafikonon látni, hogy 2021-ben július végéig több mint 6800 elektromos autó kapott zöld rendszámot. Május vége óta pedig több mint 2300 zöld rendszámot adtak ki országszerte.

A BM adataiból az is kitűnik, hogy Budapesten kívül több elektromos autó került forgalomba, mint a fővárosban. Július végéig vidéken 19 304 darab zöld rendszámot adtak ki, mialatt Budapesten csak 15 052-t. Január óta a vidéki álloány 3988-cal nőtt, mialatt Budapesten 2426 zöld rendszám került kiadásra.

Érdekesség, hogy júliusban már két darab "egyéb nulla emissziós" gépkocsi volt forgalomban Magyarországon. Ez vélhetően a hidrogénhajtású Toyota Mirai, amit április végén mutattak be hivatalosan itthon. A gyártó még 2014-ben mutatta be a Mirai, a világ első sorozatgyártott hidrogénhajtású személyautójának első generációját, amelyből azóta világszinten 12 300 darab talált gazdára (ebből mintegy 1100 Európában). 

Pár óra alatt elfogyott a támogatás

Júniusban hirdették meg az idei e-autó támogatási pályázatot, 12 millió forintos értékhatárig az állam 2,5 millió forint támogatást (maximum a vételár felét) adott az autókra, a 12 millió és 15 millió forint közötti elektromos személyautókat vásárlók pedig 1,5 milliós állami hozzájárulást igényelhettek.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 3 milliárdos keretösszeget három körben osztották volna szét a lakossági igénylők között, az első milliárd pillanatok alatt elfogyott június 14-én. Aztán június 15-én hirtelen megnyitották a maradék keretet is.

Ez a 2 milliárd forint is órák alatt elfogyott. Arról egyelőre nincs információ, hogy várható-e a támogatásra szánt forrás kibővítése, és újabb pályázási fordulók meghirdetése. Mivel eredetileg három kört hirdetett meg az IFKA, akadnak olyanok, akik későbbi fordulókra tartogatták az autóvásárlást, számukra az eredeti tervek ma reggeli meglepetésszerű felrúgása a támogatásról való lemaradást jelenti - írta akkor a villanyautosok.hu szakportál.

És ez a 3 milliárd forint mind olyan pályázókhoz került, akik valóban vásároltak is autót:

már nem úgy van, hogy valaki megígéri, hogy vesz majd egy elektromos autót, aztán mégsem, a megrendelőhöz előleget kell fizetni. El kell köteleződnie az ügyfélnek, így vélhetően kisebb lesz azok aránya, akik valamilyen oknál fogva mégis elállnak a vásárlástól

- mondta az első kör kiírása előtt a Pénzcentrumnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Tehát ezek a vásárlások szép lassan a statisztikákban is kezdenek majd megjelenni. A kormány számításai szerint több mint 1000 elektromos autó megvásárlására juthatott a pénzből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?