17 °C Budapest
Power supply connect to electric vehicle for charge to the battery. Charging technology industry transport which are the futuristic of the Automobile. EV fuel Plug in hybrid car

Egyre több magyar int búcsút a benzinkutaknak: közülük ketten már csak hidrogént tankolnak

2021. augusztus 14. 07:02

Júniusban pár óra alatt elkapkodták a villanyautó-támogatást, ez pedig már kezd meglátszani a zöld rendszámos statisztikákon is. A tisztán elektromos autók száma egyre gyarapszik, 2021-ben július végéig több mint 6800 e- autó kapott magyar zöld rendszámot.

Július végéig összesen 34 356 zöld rendszámot adtak ki Magyarországon. Ezeknek majdnem fele, 16 045 darab kötött ki tisztán elektromos gépkocsikon, 11 196 pedig hatótávnövelt elektromos autókon van. Mindez azt jelenti, hogy tavaly július végéhez képest csaknem 60 százalékkal több tisztán elektromos jármű rója a hazai utakat.

Mialatt a tavalyi év első hét hónapjában 3479 darab tisztán elektromos autóra tették fel a hazai zöld rendszámot, ez 2020-ban csak 2248 volt.

Ezek mellett 7 113 plug-in hibrid autó közlekedik a magyar utakon zöld rendszámmal, és élvezik ki például az ingyenes parkolással járó előnyöket. A grafikonon látni, hogy 2021-ben július végéig több mint 6800 elektromos autó kapott zöld rendszámot. Május vége óta pedig több mint 2300 zöld rendszámot adtak ki országszerte.

A BM adataiból az is kitűnik, hogy Budapesten kívül több elektromos autó került forgalomba, mint a fővárosban. Július végéig vidéken 19 304 darab zöld rendszámot adtak ki, mialatt Budapesten csak 15 052-t. Január óta a vidéki álloány 3988-cal nőtt, mialatt Budapesten 2426 zöld rendszám került kiadásra.

Érdekesség, hogy júliusban már két darab "egyéb nulla emissziós" gépkocsi volt forgalomban Magyarországon. Ez vélhetően a hidrogénhajtású Toyota Mirai, amit április végén mutattak be hivatalosan itthon. A gyártó még 2014-ben mutatta be a Mirai, a világ első sorozatgyártott hidrogénhajtású személyautójának első generációját, amelyből azóta világszinten 12 300 darab talált gazdára (ebből mintegy 1100 Európában). 

Pár óra alatt elfogyott a támogatás

Júniusban hirdették meg az idei e-autó támogatási pályázatot, 12 millió forintos értékhatárig az állam 2,5 millió forint támogatást (maximum a vételár felét) adott az autókra, a 12 millió és 15 millió forint közötti elektromos személyautókat vásárlók pedig 1,5 milliós állami hozzájárulást igényelhettek.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 3 milliárdos keretösszeget három körben osztották volna szét a lakossági igénylők között, az első milliárd pillanatok alatt elfogyott június 14-én. Aztán június 15-én hirtelen megnyitották a maradék keretet is.

Ez a 2 milliárd forint is órák alatt elfogyott. Arról egyelőre nincs információ, hogy várható-e a támogatásra szánt forrás kibővítése, és újabb pályázási fordulók meghirdetése. Mivel eredetileg három kört hirdetett meg az IFKA, akadnak olyanok, akik későbbi fordulókra tartogatták az autóvásárlást, számukra az eredeti tervek ma reggeli meglepetésszerű felrúgása a támogatásról való lemaradást jelenti - írta akkor a villanyautosok.hu szakportál.

És ez a 3 milliárd forint mind olyan pályázókhoz került, akik valóban vásároltak is autót:

már nem úgy van, hogy valaki megígéri, hogy vesz majd egy elektromos autót, aztán mégsem, a megrendelőhöz előleget kell fizetni. El kell köteleződnie az ügyfélnek, így vélhetően kisebb lesz azok aránya, akik valamilyen oknál fogva mégis elállnak a vásárlástól

- mondta az első kör kiírása előtt a Pénzcentrumnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Tehát ezek a vásárlások szép lassan a statisztikákban is kezdenek majd megjelenni. A kormány számításai szerint több mint 1000 elektromos autó megvásárlására juthatott a pénzből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm