Ezek a legjobb ár-érték arányú autók a piacon: így te is vehetsz egyet

2018. október 2. 17:00

Érdekes listát közölt az egyik legismertebb hazai autós portál: a cikk szerzője olyan személyautókat sorolt fel, melyek véleménye szerint kifejezetten megérik az árukat. A felsorolt autók között találhatunk néhány milliós népautókat, de 15 millió forintnál is drágább sportkocsit is. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen finanszírozási lehetőségei vannak annak, aki a listában szereplő autók közül választana magának egyet, de nem engedheti meg magának, hogy azt zsebből fizesse ki.

Érdekes listát közölt a Totalcar: a szóban forgó cikkben olyan, szám szerint 9 személygépkocsit sorolt fel a cikk szerzője, melyek a véleménye szerint kifejezetten megérik az értük kért vételárat. Az árak tekintetében a lista természetesen vegyes, hiszen a felsorolt autók között megtalálhatjuk a 3,8 millió forintos Dacia Dustert, de a 15 millió forintnál is drágább Ford Mustangot is. Persze nem ez az egyetlen eltérés a szóban forgó autók között, hiszen a lista tartalmaz benzines, dízel, de elektromos gépkocsit is.

Mi azonban leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg milyen finanszírozási lehetőségei vannak annak, aki a felsorolt 9 autó valamelyikét szeretné megvásárolni, ám nem engedheti meg magának, hogy zsebből kifizessen egy ekkora összeget. Az ugyanis tagadhatatlan, hogy sok magyar jelenleg még a lista legolcsóbb tagját, a már említett Dacia Dustert sem tudja kizárólag önerőből megvásárolni magának. Ez tetten érhető a magyarországi gépkocsipark folyamatos öregedésén is: a hazai autók átlagos életkora már 14 év.

Ennek ellenére az utóbbi időszakban emelkedett az új autók eladásának volumene, illetve a jelenleg rendkívül népszerű Dacia Dusterből és Suzuki Vitarából is egyre többet láthatunk a hazai utakon. Tehát sokan vannak, akik valahogy megoldják az új autó megvásárlásának kérdését, kérdés azonban, hogy hogyan?

Személyi kölcsön

A kevésbé drága autók esetében még megfelelő opció lehet egy személyi kölcsön. Kényelmes megoldásról van szó, hiszen szabadon felhasználható hitelről beszélünk, ráadásul az utóbbi időszakban jelentősen olcsóbbá is vált ez a típusú kölcsön. Kérdés persze, hogy mekkora havi törlesztőrészlettel kell számolnia annak, aki ezt a finanszírozási módot választaná egy autó megvásárlásához.

Ennek kiderítéséhez elvégeztünk egy példaszámítást a Pénzcentrum kalkulátorával: a listában szereplő legolcsóbb, 3,8 milliós gépkocsit vettük alapul, feltételezve, hogy a vásárló egy durván 10 százalékos, 400 ezer forintos önerővel rendelkezik. Tehát a hitel összege 3,4 millió forint, futamidőnek pedig 7 évet vettünk alapul. Ezen feltételekkel 52 422 forintos havi törlesztő mellett vehetünk fel kölcsönt a Budapest Banknál (THM 7,90%), de hasonló összegű, 52 787 forintos törlesztőt kellene fizetnünk a CIB Banknál is (THM 8,17%). De a kevésbé kedvező ajánlatok sem sokkal drágábbak: az MKB Bank ajánlata 53 010 forintos törlesztőt takar (THM 8,87%), míg az Erste Banké 55 552 forintosat (THM 10,39%).

Értelemszerűen annál jobb, minél nagyobb önerővel rendelkezik a vásárló, így elvégeztünk egy második számítást is, ahol a hitel mértéke már csak a vételár 30 százaléka, tehát 1,14 millió forint. A futamidőt is lerövidítettük, csak 5 évvel számoltunk. Ebben az esetben a CIB Banknál már csak 23 049 forint lenne a havi törlesztő (THM 8,17%), míg a Raiffeisen Banknál 23 088 forint (THM 8,97%). De az MKB Banknál is 25 ezer forint alatt maradna a törlesztőrészlet (23 103 forint, THM 9,42%), és a Budapest Banknál is csak minimálisan haladná meg ezt az összeget (25 468 forint, THM 12,80%).

Lízing

A másik finanszírozási lehetőség az autó lízingelése, amely - annak ellenére, hogy Magyarországon többnyire a cégek élnek vele - a magánszemélyek számára is választható opció. Az új autók lízingelése esetén azonban többnyire magas önerőt - jellemzően legalább a vételár 20-30 százalékát - követelnek meg a vásárlótól, illetve a futamidő is többnyire rövid, amely magas törlesztőrészleteket eredményez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fentiekből következik, hogy ez a finanszírozási mód inkább a vagyonosabb ügyfelek számára jelent valódi alternatívát. Ennek megfelelően csak néhány drágább autó esetében néztük meg, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki lízingelni szeretné az általa kiválasztott autót. Például a Ford honlapján talált ajánlatok többnyire 36-48 hónapos futamidőt tartalmaznak, ennek megfelelően a havi törlesztőrészletek is 220 és 290 ezer forint között váltakoznak. Jóval kisebb, mindössze 106 ezer forintos a havi törlesztő, amennyiben maradványértékes finanszírozást választunk, hiszen ekkor 61 hónapos a futamidő. Ugyanakkor az utolsó törlesztőrészlet ebben az esetben egy igen jelentős, közel 1,5 millió forintos összeget takar.

De találtunk finanszírozási lehetőséget például az Isuzu honlapján is, ráadásul nem is akármilyet: jelenleg mindössze 2,6 százalékos THM mellett lízingelhetjük a gépkocsit. A fentebb ismertetett főbb kitételek azonban itt is érvényesek: legalább 30 százalékos önerővel kell rendelkeznünk és a futamidő is csak maximum 6 éves lehet. A végeredmény tehát ugyanaz: kis önerővel még egy hosszabb futamidő esetén is igen borsos lehet a havi törlesztőrészlet.

Legyünk körültekintőek

Természetesen a kifejezetten kedvező finanszírozási ajánlatok megléte esetén is az az ideális állapot, ha teljesen önerőből vagyunk képesek autót vásárolni. Hiszen ne feledjük, számos autótípusról elmondható, hogy már az első néhány évben jelentősen csökken az értéke, miközben az adós akár még hosszú évekig fizetheti az eredeti vételár kifizetésére felvett hitel törlesztőit.

Azonban nem csak a kifejezetten drága autóknál kell észnél lennünk, hanem az olcsóbb példányoknál is fontos, hogy átgondoltan döntsünk. Hiszen lehet, hogy a néhány 10 ezer forintos törlesztőrészlet elsőre nem tűnik soknak, ennek ellenére érdemes komolyan átgondolni, hogy valóban megéri-e ekkora terhet évekre a nyakunkba venni. Persze ha valaki valóban rengeteget utazik, akkor fontos lehet, hogy egy új, megbízható autóval tehesse mindezt, viszont ha valaki csak évente pár alkalommal indul nagyobb útra, egyébként meg el sem hagyja a települést ahol lakik, akkor ésszerűbb döntés lehet egy használt, ám ennek megfelelően lényegesen olcsóbb autót választani.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem