Elképesztő! Ennyi ember vezet ittasan a magyar utakon

Pénzcentrum
2013. december 15. 11:04

A hazai autósok egyötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden 50. sofőrrel rendszeren előfordul ez - derült ki a Generali napokban megjelent közleményéből. A Groupama Garancia eközben arra kereste a választ, miként befolyásolja lelkiállapotunkat és vezetési morálunkat a téli időjárás okozta változás és hogyan védekezhetünk ellene.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 1181 sofőr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyan ez 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, de még mindig azt jelenti, hogy minden 10. személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végződik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

Mindezek ellenére minden 4. férfival és minden 10. nővel előfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani - derült ki a Generali reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett kutatásából. A megkérdezettek 17 százaléka esetében ez nem gyakori eset, 2 százalékuk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3 százaléka vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28 százalékuk otthagyja a járművet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielőtt a volán mögé ül (1%).

Gyakran előfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetőség, vagy jelentős kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofőrszolgálat. A megkérdezettek 4 százaléka vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13 százalékuk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetőséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nők érdeklődése valamivel nagyobb, 28 százalék, míg a férfiaknak 21 százaléka választaná ezt a megoldást.

Hogy készítsd fel magad és autódat a vezetésre a téli hónapokban?

Szakértőink szerint, ha a téli közlekedésre gondolunk, minimum olyan fontos, hogy mentálisan rákészüljünk az előttünk álló időszakra, mint az, hogy autónkat megfelelő állapotban tudjuk. A rövidebb nappalok elsősorban a depresszióra hajlamos emberekre vannak kifejezetten rossz hatással, de a korai sötétséggel járó demotiváltság érzése sokak számára ismerős lehet. A probléma megoldásaként fényterápiát szoktak alkalmazni a szakemberek, illetve szervezetünk D-vitamin igényének pótlását javasolják.

Mégis az évszak egyik legjellemzőbb panasza hazánkban a frontérzékenység. Dr. Szabó Lóránt elmondása szerint a front okozója a légnyomáskülönbség, ami az összes krónikus betegséggel kapcsolatban áll, elsősorban pedig a szív és érrendszeri problémákkal küzdő betegekre van hatással. Sajnos a frontérzékenység nincs korhoz kötve és egyre jellemzőbb, hogy fiataloknál is tapasztalhatóvá válik a probléma. Nincsenek előjelei és bármikor kialakulhat életünk folyamán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Védekezésként, akik tudják magukról, hogy frontérzékenyek, már előre bekészíthetnek a táskájukba, autójukba fájdalomcsillapítót, de fontos tudni, hogy a front elsődlegesen a reflexekre és a figyelemre van hatással, ezért érdemes ilyenkor kerülni a fizikai munkát, illetve az olyan jellegű feladatokat, amik a koncentrációhoz kötődnek, például a vezetést.

Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumának instruktora szerint pedig a téli, csúszós időszakban az egyik legfontosabb kérdést kell feltennünk magunknak: Kell-e nekem ma autóval mennem? "Ha autóba ülünk, akkor a KRESZ előírja, hogy az útnak és a látási viszonyoknak megfelelően járjunk el. Azaz nemcsak magunkat, hanem elsősorban az autót is fel kell készítenünk az időjárás-változásra"- mondta Palágyi István.

A három legfontosabb teendő télen:

  • Megfelelő téli gumi. Nagyon sokszor hallani, hogy milyen fontos a téli gumi és hogy ne induljunk el nélküle. Azonban arról már kevesebb szó esik (pedig minimum olyan fontos), hogy nem mindegy, hogy milyen téli gumit használunk! Egy téli gumi átlagéletkora ugyanis összesen 3 év (a pontosítás végett 3 tél!). Ha ennél tovább használjuk, akkor hiába az előkészület, hiszen az idősebb gumi már nem nyújt megfelelő biztonságot utasai számára.
  • Megfelelő kilátás. Bár apró részletnek gondolhatjuk, de a tökéletes ablaktörlőlapát akár életet is menthet, ezért is érdemes akár évente cserélni! Kis összegű befektetés, ami hatalmas segítséget nyújthat a bajban. A jeges, havas szélvédőt pedig elengedhetetlen indulás előtt kívülről kézzel, jó alaposan megtisztítani, lekaparni.
  • Hólánc. Ha hosszú útra indulunk, érdemes előre tájékozódnunk, hogy a választott országban kötelező-e a hólánc használata. Elsősorban nem az esetlegesen felmerülő büntetés, hanem inkább a biztonságunk miatt, hiszen ha a körülmények ellenére csúszós, havas útón hólánc nélkül közlekedünk, annak igen veszélyes következményei lehetnek. Síparadicsomok megközelítésénél szinte elengedhetetlen a hólánc használata!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?