13 °C Budapest

Ilyen lakásban élt évekig Németh Szilárd rezsibiztos

Pénzcentrum
2013. december 13. 11:08

Egy interjúban nemrég arról beszélt Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős kommandójának parancsnoka, hogy 10 éves koráig egy 9 négyzetméteres lakásban élt családjával. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki egy 9 négyzetméteres ingatlan; hogyan fér el egy ilyen lakásban 2 felnőtt és 2 gyerek.

"Tízéves koromig egy 9 négyzetméteres lakásban éltem a szüleimmel" - mondta el egy a napokban megjelent, sokatmondó interjúban Németh Szilárd. A Fidesz "rezsicsökkentésért" felelős képviselőjének hangzatos kijelentését egyébként a Wikipédia politikusról szóló szócikke is megemlíti: "Húgával és (később rokkantnyugdíjas) szüleivel élete első tíz évét egy 9 négyzetméteres albérletben töltötte" - írják. A politikus állítását nem tisztünk értékelni, mi pusztán arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki egy 9 négyzetméteres ingatlan; hogyan fér el egy ilyen lakásban 2 felnőtt és 2 gyerek.

A kutatáshoz egyrészt segítségül hívtuk az Otthontérkép lakáskereső adatbázist, másrészt hazai és nemzetközi blogokon, portálokon kutattunk a legapróbb ingatlanok után. Az eredmény magáért beszél: egy ember is alig fér el kényelmesen egy 9 négyzetméteres "lakásban", nemhogy négy. De lássuk a kínálatot:

Zugló rendkívül jó részén eladó ez a 10 nm-es, nagy belmagasságú, teljesen felújítandó, komfort nélküli, tehermentes öröklakás - szól a hirdetés szövege. Az ingatlan irányára 2,7 millió forint, amelynek fajlagos ára, az Otthontérkép statisztikái szerint "csupán" ezer forinttal nagyobb a környék (Kiszugló) fajlagos átlagáránál. Tekintve az ingatlan állapotát, illetve felszereltségét ez az ár azonban igencsak megkérdőjelezhető.

A VI. kerületi Teréz körúton kínálják eladásra ezt a 10 négyzetméteres (tulajdoni lapon 9nm), galériás minigarzont. A hirdetés szerint a lakás felújított állapotú, teljesen berendezett, udvari nézetű, és tehermentes. Az ingatlannal apró méretével ellentétben igencsak borsos árú. Az Otthontérkép statisztikái szerint a 4,99 millió forintért kínált lakás fajlagos ára (554 444 Ft/nm) több mint duplája Terézváros (264 000 Ft/nm), sőt majdnem kétszerese Belső-Terézváros fajlagos átlagárának is.

Mindkét fenti esetben fontos kiemelni, hogy az alapterület változása fordítottan hat a fajlagos árakra. Minél kisebb tehát egy adott ingatlan alapterülete, annál jobban fog növekedni esetében a fajlagos ár. Egyedi esetek, extrém eltérések mindazonáltal mindig előfordulhatnak.

Mi újság külföldön?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Felice Cohen néhány évvel ezelőtt New York-ban bérelt egy 10 négyzetméteres minigarzont (a lány azóta elköltözött). A fiatal lányról és albérletéről készült videó, mint "Amerika legkisebb lakása" bejárta a világsajtót: a minigarzonban nem volt konyha és egy icipici fürdőszoba fért csak el benne. A fiatal lánynak további problémát jelentett, hogy a galérián található ágy olyan közel volt a plafonhoz, hogy amikor hirtelen felriadt álmából, könnyedén egy púppal a fején végezhette. Öröm az ürömben csupán az volt, hogy a minigarzonért a tulajdonosok "csak" 700 dollárt kértek el a lánytól havonta. Összehasonlításképp a legolcsóbb szomszédos ingatlan bérleti díja akkor 3000 dollár körül mozgott.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?