23 °C Budapest

Ilyen lakásban élt évekig Németh Szilárd rezsibiztos

Pénzcentrum
2013. december 13. 11:08

Egy interjúban nemrég arról beszélt Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős kommandójának parancsnoka, hogy 10 éves koráig egy 9 négyzetméteres lakásban élt családjával. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki egy 9 négyzetméteres ingatlan; hogyan fér el egy ilyen lakásban 2 felnőtt és 2 gyerek.

"Tízéves koromig egy 9 négyzetméteres lakásban éltem a szüleimmel" - mondta el egy a napokban megjelent, sokatmondó interjúban Németh Szilárd. A Fidesz "rezsicsökkentésért" felelős képviselőjének hangzatos kijelentését egyébként a Wikipédia politikusról szóló szócikke is megemlíti: "Húgával és (később rokkantnyugdíjas) szüleivel élete első tíz évét egy 9 négyzetméteres albérletben töltötte" - írják. A politikus állítását nem tisztünk értékelni, mi pusztán arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki egy 9 négyzetméteres ingatlan; hogyan fér el egy ilyen lakásban 2 felnőtt és 2 gyerek.

A kutatáshoz egyrészt segítségül hívtuk az Otthontérkép lakáskereső adatbázist, másrészt hazai és nemzetközi blogokon, portálokon kutattunk a legapróbb ingatlanok után. Az eredmény magáért beszél: egy ember is alig fér el kényelmesen egy 9 négyzetméteres "lakásban", nemhogy négy. De lássuk a kínálatot:

Zugló rendkívül jó részén eladó ez a 10 nm-es, nagy belmagasságú, teljesen felújítandó, komfort nélküli, tehermentes öröklakás - szól a hirdetés szövege. Az ingatlan irányára 2,7 millió forint, amelynek fajlagos ára, az Otthontérkép statisztikái szerint "csupán" ezer forinttal nagyobb a környék (Kiszugló) fajlagos átlagáránál. Tekintve az ingatlan állapotát, illetve felszereltségét ez az ár azonban igencsak megkérdőjelezhető.

A VI. kerületi Teréz körúton kínálják eladásra ezt a 10 négyzetméteres (tulajdoni lapon 9nm), galériás minigarzont. A hirdetés szerint a lakás felújított állapotú, teljesen berendezett, udvari nézetű, és tehermentes. Az ingatlannal apró méretével ellentétben igencsak borsos árú. Az Otthontérkép statisztikái szerint a 4,99 millió forintért kínált lakás fajlagos ára (554 444 Ft/nm) több mint duplája Terézváros (264 000 Ft/nm), sőt majdnem kétszerese Belső-Terézváros fajlagos átlagárának is.

Mindkét fenti esetben fontos kiemelni, hogy az alapterület változása fordítottan hat a fajlagos árakra. Minél kisebb tehát egy adott ingatlan alapterülete, annál jobban fog növekedni esetében a fajlagos ár. Egyedi esetek, extrém eltérések mindazonáltal mindig előfordulhatnak.

Mi újság külföldön?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felice Cohen néhány évvel ezelőtt New York-ban bérelt egy 10 négyzetméteres minigarzont (a lány azóta elköltözött). A fiatal lányról és albérletéről készült videó, mint "Amerika legkisebb lakása" bejárta a világsajtót: a minigarzonban nem volt konyha és egy icipici fürdőszoba fért csak el benne. A fiatal lánynak további problémát jelentett, hogy a galérián található ágy olyan közel volt a plafonhoz, hogy amikor hirtelen felriadt álmából, könnyedén egy púppal a fején végezhette. Öröm az ürömben csupán az volt, hogy a minigarzonért a tulajdonosok "csak" 700 dollárt kértek el a lánytól havonta. Összehasonlításképp a legolcsóbb szomszédos ingatlan bérleti díja akkor 3000 dollár körül mozgott.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM