15 °C Budapest

Nagy a baj: benzin és gyógyszer nélkül maradhat Magyarország januártól

Pénzcentrum
2013. december 12. 17:02

Fél évvel meg kellene hosszabbítani az online pénztárgépekre történő átállás határidejét ahhoz, hogy minden benzinkút eleget tudjon tenni a jogszabályi előírásoknak - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Közben a rádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is arra panaszkodott, hogy önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a gyógyszertárak az online kasszára történő átállás követelményeinek január elsejéig. Mindkét érdekképviselet egy átmeneti megoldásban bízik, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban határozott, nem módosítanak a határidőn.

Zárva lesznek a benzinkutak?

Wilde György, a MÁSZ elnöke hangsúlyozta: ha nem változik semmi, akkor a jogkövető benzinkutak nem fognak kinyitni január másodikán. A szövetség szeptemberben levelet küldött a nemzetgazdasági miniszternek, kérve, hogy a határidőt tolja ki fél évvel. November második felében újabb levél ment az NGM-be. Ezek szerint tagvállalataik mindig mindenben jogkövető magatartást tanúsítottak, viszont a jelenlegi szabályozás szerint január 1. után nem tudják jogszerűen üzemeltetni töltőállomásaikat. A minisztériumi válasz azonban határozott volt: nem változtatják meg a határidőket.

Wilde György úgy tudja, hogy egyetlen olajcégnek sincs engedélye pénztárgépre. De ha lenne is, a hátralevő szűk három hét alatt lehetetlen kétezer benzinkút pénztárgépét úgy összekötni a NAV központi gépével, hogy az hibátlanul üzemeljen.

Aki kinyitja mégis a kútját, az nem nevezhető jogkövetőnek, és bármelyik pillanatban megbüntethetik. És igen nagy büntetésekről van szó - jelezte a főtitkár. Elvileg tehát elképzelhető, hogy majd csak akkor nyitnak ki a jövő évben a kutak, ha megfelelően működő pénztárgéppel el vannak látva.

Wilde György ugyanakkor így fogalmazott: biztos abban, hogy lesz áthidaló megoldás. Hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy folytatódjon a kutak működése. Az autós nem tud lemondani az üzemanyagról, mert nem tud közlekedni, az olajcégek nem tudnak lemondani az eladásról, mert ebből élnek, és az állam sem tud lemondani napi több milliárd forintos adóbevételről.

Mi lesz a patikákkal január elsején?

Ugyanezekkel a kérdésekkel kereste meg az InfoRádió a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét. Hankó Zoltán is bízik abban, hogy sikerül a jogalkotóval megállapodni abban, hogy átmeneti ideig az adóhivatal ne szabjon ki büntetést és így a működtetésben sem lesz fennakadás januárban.

A 2300 gyógyszertár és a 650 fiókgyógyszertár a számítógépeit rendszergazdákon keresztül működteti - mondta Hankó Zoltán az InfoRádiónak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hozzátette: a rendszergazdáknak az OEP-hez is közvetlen kapcsolódásuk van, ezért a kamara már tavasszal felvette a kapcsolatot a gyógyszertári rendszergazdákkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány héttel ezelőtt volt egy egyeztetés, itt az derült ki, hogy január elejére a gyógyszertárak bizonyosan nem tudnak majd megfelelni a követelményeknek. Ennek oka az, hogy a rendszergazdáknak nem áll rendelkezésére jóváhagyott pénztárgép.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: a problémáról tájékoztatták az adóhivatal és a nemzetgazdasági tárca vezetését. Hankó Zoltán hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy ne legyen valamilyen átmeneti megoldás, hiszen a lakosság gyógyszerellátása nem kerülhet veszélybe.

Van, aki februárra várja

Komoróczki István, a Coop Hungary Zrt. szóvivője a Magyar Nemzet érdeklődésére november végén azt mondta, egyelőre szűkös a gyártói kapacitás, nem biztos, hogy a forgalmazóknak az év végéig sikerül minden igényt kielégíteniük. Úgy becsülte, reálisan február végéig, március elejéig valósulhat meg a kasszacsere a teljes kereskedelemben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem