Nagy a baj: benzin és gyógyszer nélkül maradhat Magyarország januártól

Pénzcentrum
2013. december 12. 17:02

Fél évvel meg kellene hosszabbítani az online pénztárgépekre történő átállás határidejét ahhoz, hogy minden benzinkút eleget tudjon tenni a jogszabályi előírásoknak - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Közben a rádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is arra panaszkodott, hogy önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a gyógyszertárak az online kasszára történő átállás követelményeinek január elsejéig. Mindkét érdekképviselet egy átmeneti megoldásban bízik, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban határozott, nem módosítanak a határidőn.

Zárva lesznek a benzinkutak?

Wilde György, a MÁSZ elnöke hangsúlyozta: ha nem változik semmi, akkor a jogkövető benzinkutak nem fognak kinyitni január másodikán. A szövetség szeptemberben levelet küldött a nemzetgazdasági miniszternek, kérve, hogy a határidőt tolja ki fél évvel. November második felében újabb levél ment az NGM-be. Ezek szerint tagvállalataik mindig mindenben jogkövető magatartást tanúsítottak, viszont a jelenlegi szabályozás szerint január 1. után nem tudják jogszerűen üzemeltetni töltőállomásaikat. A minisztériumi válasz azonban határozott volt: nem változtatják meg a határidőket.

Wilde György úgy tudja, hogy egyetlen olajcégnek sincs engedélye pénztárgépre. De ha lenne is, a hátralevő szűk három hét alatt lehetetlen kétezer benzinkút pénztárgépét úgy összekötni a NAV központi gépével, hogy az hibátlanul üzemeljen.

Aki kinyitja mégis a kútját, az nem nevezhető jogkövetőnek, és bármelyik pillanatban megbüntethetik. És igen nagy büntetésekről van szó - jelezte a főtitkár. Elvileg tehát elképzelhető, hogy majd csak akkor nyitnak ki a jövő évben a kutak, ha megfelelően működő pénztárgéppel el vannak látva.

Wilde György ugyanakkor így fogalmazott: biztos abban, hogy lesz áthidaló megoldás. Hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy folytatódjon a kutak működése. Az autós nem tud lemondani az üzemanyagról, mert nem tud közlekedni, az olajcégek nem tudnak lemondani az eladásról, mert ebből élnek, és az állam sem tud lemondani napi több milliárd forintos adóbevételről.

Mi lesz a patikákkal január elsején?

Ugyanezekkel a kérdésekkel kereste meg az InfoRádió a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét. Hankó Zoltán is bízik abban, hogy sikerül a jogalkotóval megállapodni abban, hogy átmeneti ideig az adóhivatal ne szabjon ki büntetést és így a működtetésben sem lesz fennakadás januárban.

A 2300 gyógyszertár és a 650 fiókgyógyszertár a számítógépeit rendszergazdákon keresztül működteti - mondta Hankó Zoltán az InfoRádiónak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hozzátette: a rendszergazdáknak az OEP-hez is közvetlen kapcsolódásuk van, ezért a kamara már tavasszal felvette a kapcsolatot a gyógyszertári rendszergazdákkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány héttel ezelőtt volt egy egyeztetés, itt az derült ki, hogy január elejére a gyógyszertárak bizonyosan nem tudnak majd megfelelni a követelményeknek. Ennek oka az, hogy a rendszergazdáknak nem áll rendelkezésére jóváhagyott pénztárgép.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: a problémáról tájékoztatták az adóhivatal és a nemzetgazdasági tárca vezetését. Hankó Zoltán hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy ne legyen valamilyen átmeneti megoldás, hiszen a lakosság gyógyszerellátása nem kerülhet veszélybe.

Van, aki februárra várja

Komoróczki István, a Coop Hungary Zrt. szóvivője a Magyar Nemzet érdeklődésére november végén azt mondta, egyelőre szűkös a gyártói kapacitás, nem biztos, hogy a forgalmazóknak az év végéig sikerül minden igényt kielégíteniük. Úgy becsülte, reálisan február végéig, március elejéig valósulhat meg a kasszacsere a teljes kereskedelemben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?