21 °C Budapest

Milliókat kereshetsz egy kis nyomozómunkával

2013. december 11. 11:59

Te is kíváncsi vagy a titokra?

Sosem látott indulatokat kavart a napokban megjelent, "Milliókat spórolhatsz ezzel az apró trükkel" c. cikkünk, melyben tudatos lakásvásárláshoz adtunk tanácsokat. Kaptunk hideget és meleget egyaránt. Az indulatok hevessége miatt úgy gondoltuk, néhány dolgot tisztáznunk kell.

Pénzcentrum vélemény
- Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt! Felhívtuk a figyelmet arra a legális módszerre, amit rutinosabb lakásvásárlók, hovatovább rámenősebb ingatlanosok már régóta alkalmaznak. Attól pedig, hogy egyesek homokba dugják a fejüket, az általunk leírt jelenség még létezik, s létezni is fog. Ráadásul hamarosan felnő az a generáció, amely már készség szinten használja ezeket a szolgáltatásokat, értékesítési csatornákat.

- A Pénzcentrum.hu mindig a fogyasztók oldalán áll. Akkor is, ha híreink, edukációs anyagaink egyes érdekeket sértenek. Cikkünkben tudatos lakásvásárláshoz adtunk tanácsokat. Érdekes kérdést vetett fel egy kritikusunk: "ezután majd arról fogunk cikket megjelentetni, hogy miként lehet olcsóbban vásárolni, például pékárut közvetlenül a sütödéből?" A válaszunk, igen. Ha egy fogyasztó veszi a fáradságot, hogy utánajárjon egy terméknek/szolgáltatásnak úgy, hogy közben semmilyen szabályt nem szeg, akkor véleményünk szerint igenis etikusan jár el. Az ehhez hasonló lehetőségekről, jelenségekről pedig mi továbbra is hírt fogunk adni. Főként, ha a fogyasztó pénzt takaríthat meg; legyen az 3-5 százalék közvetítői jutalék, vagy ¼ kg kenyér ára.

- Hogy mindez etikátlan? Nem hinnénk! Nem etikátlan hírt adni egy olyan lehetőségről, amely már jelen van a magyar közéletben. Semmiképp sem buzdítottuk csalásra a lakásvásárlókat sem, hiszen ők az esetek többségében semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állnak a közvetítővel. Továbbá nem bíztattunk senkit sem arra, hogy kényszerítse szerződésszegésre a tulajdonost. De nem ösztönöztük csalásra az eladókat sem; pusztán felhívtuk a figyelmüket, milyen szerződéstípusok esetében van lehetőségük saját hatáskörben eljárva megállapodni az érdeklődővel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Végezetül pedig, ha egy ingatlanközvetítőnek csupán annyi a hozzáadott értéke a szolgáltatásban, hogy tudja a lakás/ház pontos címét, akkor véleményünk szerint hosszú távon nincs esélye a szakmában. Hogy egy pozitív kritikát idézzünk: "A dühöngés helyett, inkább mindenki söprögessen a saját háza táján és értékelje át, hogyan kell dolgozni ahhoz, hogy a vásárlókban fel se merüljön ilyen eszköz, mint amit a cikk leír." Azoknak a közvetítőknek tehát nyilvánvalóan nincs mitől félniük, akik professzionális szolgáltatást nyújtanak. Egy jó ingatlanos ugyanis azon túl, hogy professzionálisan használja az értékesítési csatornákat, kiváló pénzügyi és kommunikációs szakember, sőt, rendelkezik piac és helyismerettel is. Egyszóval, valódi tanácsadó. Megjegyezzük: ezt a tisztulási folyamatot a válság már réges-rég beindította.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?