11 °C Budapest

Milliókat kereshetsz egy kis nyomozómunkával

2013. december 11. 11:59

Te is kíváncsi vagy a titokra?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sosem látott indulatokat kavart a napokban megjelent, "Milliókat spórolhatsz ezzel az apró trükkel" c. cikkünk, melyben tudatos lakásvásárláshoz adtunk tanácsokat. Kaptunk hideget és meleget egyaránt. Az indulatok hevessége miatt úgy gondoltuk, néhány dolgot tisztáznunk kell.

Pénzcentrum vélemény
- Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt! Felhívtuk a figyelmet arra a legális módszerre, amit rutinosabb lakásvásárlók, hovatovább rámenősebb ingatlanosok már régóta alkalmaznak. Attól pedig, hogy egyesek homokba dugják a fejüket, az általunk leírt jelenség még létezik, s létezni is fog. Ráadásul hamarosan felnő az a generáció, amely már készség szinten használja ezeket a szolgáltatásokat, értékesítési csatornákat.

- A Pénzcentrum.hu mindig a fogyasztók oldalán áll. Akkor is, ha híreink, edukációs anyagaink egyes érdekeket sértenek. Cikkünkben tudatos lakásvásárláshoz adtunk tanácsokat. Érdekes kérdést vetett fel egy kritikusunk: "ezután majd arról fogunk cikket megjelentetni, hogy miként lehet olcsóbban vásárolni, például pékárut közvetlenül a sütödéből?" A válaszunk, igen. Ha egy fogyasztó veszi a fáradságot, hogy utánajárjon egy terméknek/szolgáltatásnak úgy, hogy közben semmilyen szabályt nem szeg, akkor véleményünk szerint igenis etikusan jár el. Az ehhez hasonló lehetőségekről, jelenségekről pedig mi továbbra is hírt fogunk adni. Főként, ha a fogyasztó pénzt takaríthat meg; legyen az 3-5 százalék közvetítői jutalék, vagy ¼ kg kenyér ára.

- Hogy mindez etikátlan? Nem hinnénk! Nem etikátlan hírt adni egy olyan lehetőségről, amely már jelen van a magyar közéletben. Semmiképp sem buzdítottuk csalásra a lakásvásárlókat sem, hiszen ők az esetek többségében semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állnak a közvetítővel. Továbbá nem bíztattunk senkit sem arra, hogy kényszerítse szerződésszegésre a tulajdonost. De nem ösztönöztük csalásra az eladókat sem; pusztán felhívtuk a figyelmüket, milyen szerződéstípusok esetében van lehetőségük saját hatáskörben eljárva megállapodni az érdeklődővel.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

- Végezetül pedig, ha egy ingatlanközvetítőnek csupán annyi a hozzáadott értéke a szolgáltatásban, hogy tudja a lakás/ház pontos címét, akkor véleményünk szerint hosszú távon nincs esélye a szakmában. Hogy egy pozitív kritikát idézzünk: "A dühöngés helyett, inkább mindenki söprögessen a saját háza táján és értékelje át, hogyan kell dolgozni ahhoz, hogy a vásárlókban fel se merüljön ilyen eszköz, mint amit a cikk leír." Azoknak a közvetítőknek tehát nyilvánvalóan nincs mitől félniük, akik professzionális szolgáltatást nyújtanak. Egy jó ingatlanos ugyanis azon túl, hogy professzionálisan használja az értékesítési csatornákat, kiváló pénzügyi és kommunikációs szakember, sőt, rendelkezik piac és helyismerettel is. Egyszóval, valódi tanácsadó. Megjegyezzük: ezt a tisztulási folyamatot a válság már réges-rég beindította.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06