10 °C Budapest

Milliókat spórolhatsz ezzel az apró trükkel

2013. december 9. 05:46

Féltve őrzött titokként kezeli a legtöbb magyar ingatlanközvetítő az eladásra kínált lakások pontos elhelyezkedését. Egy kis nyomozómunkával azonban ma már könnyedén kijátszhatjuk a rendszert, s így akár többmillió forintot is spórolhatunk.

Féltve őrzött titokként kezeli a legtöbb magyar ingatlanközvetítő az eladásra kínált lakások pontos elhelyezkedését. A titkolózás egyáltalán nem meglepő, ez biztosítja azt, hogy a lakáskeresők/eladók ne kerülhessék meg a közvetítőt. A jutalékra ugyanis csak abban az esetben jogosult a közvetítő, ha ő hozza a vevőt.

Egy kis nyomozómunkával, s némi szerencsével azonban ma már könnyedén kijátszhatjuk a rendszert. A hirdetések néhány releváns adatának kiszűrésével, valamint a térképes lakáskereső-, illetve a Google Street View alkalmazások tudatos használatával akár emeletre, ajtóra pontosan meghatározhatjuk az eladó ingatlant. Ráadásul úgy, hogy fel sem kell kelnünk a fotelből. Nézzünk egy egyszerű példát:

  • 1. Keressünk egy online lakáshirdetést (mi ezt választottuk) valamelyik térképes lakáskereső alkalmazással (például ingatlan.com, Otthontérkép). Így már többnyire utcára pontosan megtudhatjuk az ingatlan elhelyezkedését - ez azonban még mindig több száz/ezer lakást jelenthet.
  • 2. Böngésszük át a hirdetés adatlapját, keressünk egyértelmű helymeghatározó jeleket. Különös figyelmet érdemes fordítani a hirdetéshez mellékelt képekre, ezek között ugyanis gyakorta találni olyat, ahol magáról a házról is található kép (egyes esetekben az ablakból készített képeket is megosztanak, ez is sokat segíthet a tájékozódásban - lásd a lenti képen)
A meghirdetett lakás ablakából készült képek: balra a jellegzetes kapubejárat; jobbra a szemközti ház (Forrás: ingatlan.com)
  • 3. A Google Street View alkalmazás segítségével keressük meg az utcát, majd "járjuk" be virtuálisan a környéket, keresve a korábban feltárt jeleket (persze gyalogosan korábban is felkereshettük volna a helyszíneket, de az sokkal több időt és energiát követelt).
A ház, és a lakás ablakai a Street View alkalmazáson (Forrás: Google)
  • 4. Már ismerjük az utcát, ismerjük a házat, és vélhetően megvan a lakás (az adatlapon többnyire az emelet is fel van tüntetve) is: menjünk el a helyszínre, csöngessünk be és vegyük fel a kapcsolatot a tulajdonossal (a tulajdonos elérésében a szomszédok is sokat segíthetnek - telefonszám, stb.).

Megéri a nyomozás?!

Amennyiben sikerül felvennünk a tulajdonossal a kapcsolatot, alkupozíciónk mindenképp nőni fog. Ha többet nem is, a közvetítői jutalékot ugyanis könnyedén lefaraghatjuk az árból. Ez az eladónak sem fog fájni, hiszen erre az összegre semmiképp sem lenne jogosult. A közvetítői díj ráadásul nem kevés, jellemzően 3-5 százalék +Áfa, vagyis akár többmillió forint is lehet. Ahhoz azonban, hogy esélyünk legyen a tulajdonossal személyesen tárgyalni, tudnunk kell, milyen szerződéstípusok léteznek, amelyek nem kötik a tulajdonos kezét. Alapvetően három fajta szerződést különböztetünk meg a piacon: általánost, félkizárólagost, illetve kizárólagost (kiemelt):

  • Általános szerződés esetén a tulajdonos több céget is megbízhat az ingatlan értékesítésével. Jutalékot annak a közvetítőnek kell fizetnie, aki azt a vevőt közvetítette, akivel adásvételi szerződés aláírására kerül sor.
  • Félkizárólagos típusnál az eladó azt vállalja, hogy kizárólag egy közvetítőt tüntet ki a bizalmával, más irodának megbízást nem ad. Azonban arra lehetősége van, hogy saját maga, az irodától függetlenül értékesítse az ingatlanát (ilyenkor egy átalány költségtérítést kell fizetnie az irodának - a szerk.).
  • Kizárólagos szerződés esetén teljesen egyértelműen szabályozva van, hogy a tulajdonos csak a közvetítő irodán keresztül folytathat tárgyalásokat.

Mit veszíthet az eladó, mit a vevő?

Bár a tulajdonos kezét köti az általánostól eltérő szerződéstípus, a legtöbb esetben viszont éppen ez az elköteleződés a siker záloga. Bár az értékesítési idők mind a tulajdonosi, mind a közvetítői eladások esetében növekedtek az elmúlt években, a közvetítők még mindig gyorsabban tudják értékesíteni az adott ingatlant, mint a tulajdonosok. Ez a gyorsaság még jobban érvényesül, ha kizárólagos megbízást ad a tulajdonos, hiszen figyelemben, marketing tevékenységben kiemelt bánásmódot kap az ingatlan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Kevesebb energia! Szemben a saját értékesítéssel, a közvetítők minden terhet átvállalnak a tulajdonostól. Fogadják az érdeklődői telefonokat, leinformálják a potenciális vevőket, azaz csak olyan érdeklődőket visznek ki az ingatlanra, akik valóban olyan ingatlant keresnek, és valóban fizetőképes keresletet jelentenek. Ennek értékét a tulajdonosok csak akkor érzik igazából, ha már a sokadik komolytalan érdeklődnek, "csak nézelődőnek" mutatták meg az ingatlanukat, vagy nagyon sok komolytalan, jóval áron aluli ajánlatot kaptak már a saját értékesítés során" - mondja Baranyai Tünde, az Otthon Centrum üzemeltetési igazgatója. 

A vevőknek mindazonáltal jó megoldásnak tűnhet megkerülni a közvetítőt, hiszen így 3-5 százalékot könnyedén lefaraghatnak a kínálati árból; azt ugyanakkor mérlegelniük kell, többet nyernek-e így, mint amennyi kedvezménytől esnek el emiatt. A közvetítők ugyanis gyakorta ingyenes akciókkal várják a lakásvásárlókat. Ilyen többek között a hitelközvetítési díj elengedése; de az is bevett szokás, hogy az iroda állja az adás-vétel jogi költségeit.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm