Milliókat spórolhatsz ezzel az apró trükkel

2013. december 9. 05:46

Féltve őrzött titokként kezeli a legtöbb magyar ingatlanközvetítő az eladásra kínált lakások pontos elhelyezkedését. Egy kis nyomozómunkával azonban ma már könnyedén kijátszhatjuk a rendszert, s így akár többmillió forintot is spórolhatunk.

Féltve őrzött titokként kezeli a legtöbb magyar ingatlanközvetítő az eladásra kínált lakások pontos elhelyezkedését. A titkolózás egyáltalán nem meglepő, ez biztosítja azt, hogy a lakáskeresők/eladók ne kerülhessék meg a közvetítőt. A jutalékra ugyanis csak abban az esetben jogosult a közvetítő, ha ő hozza a vevőt.

Egy kis nyomozómunkával, s némi szerencsével azonban ma már könnyedén kijátszhatjuk a rendszert. A hirdetések néhány releváns adatának kiszűrésével, valamint a térképes lakáskereső-, illetve a Google Street View alkalmazások tudatos használatával akár emeletre, ajtóra pontosan meghatározhatjuk az eladó ingatlant. Ráadásul úgy, hogy fel sem kell kelnünk a fotelből. Nézzünk egy egyszerű példát:

  • 1. Keressünk egy online lakáshirdetést (mi ezt választottuk) valamelyik térképes lakáskereső alkalmazással (például ingatlan.com, Otthontérkép). Így már többnyire utcára pontosan megtudhatjuk az ingatlan elhelyezkedését - ez azonban még mindig több száz/ezer lakást jelenthet.
  • 2. Böngésszük át a hirdetés adatlapját, keressünk egyértelmű helymeghatározó jeleket. Különös figyelmet érdemes fordítani a hirdetéshez mellékelt képekre, ezek között ugyanis gyakorta találni olyat, ahol magáról a házról is található kép (egyes esetekben az ablakból készített képeket is megosztanak, ez is sokat segíthet a tájékozódásban - lásd a lenti képen)
A meghirdetett lakás ablakából készült képek: balra a jellegzetes kapubejárat; jobbra a szemközti ház (Forrás: ingatlan.com)
  • 3. A Google Street View alkalmazás segítségével keressük meg az utcát, majd "járjuk" be virtuálisan a környéket, keresve a korábban feltárt jeleket (persze gyalogosan korábban is felkereshettük volna a helyszíneket, de az sokkal több időt és energiát követelt).
A ház, és a lakás ablakai a Street View alkalmazáson (Forrás: Google)
  • 4. Már ismerjük az utcát, ismerjük a házat, és vélhetően megvan a lakás (az adatlapon többnyire az emelet is fel van tüntetve) is: menjünk el a helyszínre, csöngessünk be és vegyük fel a kapcsolatot a tulajdonossal (a tulajdonos elérésében a szomszédok is sokat segíthetnek - telefonszám, stb.).

Megéri a nyomozás?!

Amennyiben sikerül felvennünk a tulajdonossal a kapcsolatot, alkupozíciónk mindenképp nőni fog. Ha többet nem is, a közvetítői jutalékot ugyanis könnyedén lefaraghatjuk az árból. Ez az eladónak sem fog fájni, hiszen erre az összegre semmiképp sem lenne jogosult. A közvetítői díj ráadásul nem kevés, jellemzően 3-5 százalék +Áfa, vagyis akár többmillió forint is lehet. Ahhoz azonban, hogy esélyünk legyen a tulajdonossal személyesen tárgyalni, tudnunk kell, milyen szerződéstípusok léteznek, amelyek nem kötik a tulajdonos kezét. Alapvetően három fajta szerződést különböztetünk meg a piacon: általánost, félkizárólagost, illetve kizárólagost (kiemelt):

  • Általános szerződés esetén a tulajdonos több céget is megbízhat az ingatlan értékesítésével. Jutalékot annak a közvetítőnek kell fizetnie, aki azt a vevőt közvetítette, akivel adásvételi szerződés aláírására kerül sor.
  • Félkizárólagos típusnál az eladó azt vállalja, hogy kizárólag egy közvetítőt tüntet ki a bizalmával, más irodának megbízást nem ad. Azonban arra lehetősége van, hogy saját maga, az irodától függetlenül értékesítse az ingatlanát (ilyenkor egy átalány költségtérítést kell fizetnie az irodának - a szerk.).
  • Kizárólagos szerződés esetén teljesen egyértelműen szabályozva van, hogy a tulajdonos csak a közvetítő irodán keresztül folytathat tárgyalásokat.

Mit veszíthet az eladó, mit a vevő?

Bár a tulajdonos kezét köti az általánostól eltérő szerződéstípus, a legtöbb esetben viszont éppen ez az elköteleződés a siker záloga. Bár az értékesítési idők mind a tulajdonosi, mind a közvetítői eladások esetében növekedtek az elmúlt években, a közvetítők még mindig gyorsabban tudják értékesíteni az adott ingatlant, mint a tulajdonosok. Ez a gyorsaság még jobban érvényesül, ha kizárólagos megbízást ad a tulajdonos, hiszen figyelemben, marketing tevékenységben kiemelt bánásmódot kap az ingatlan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Kevesebb energia! Szemben a saját értékesítéssel, a közvetítők minden terhet átvállalnak a tulajdonostól. Fogadják az érdeklődői telefonokat, leinformálják a potenciális vevőket, azaz csak olyan érdeklődőket visznek ki az ingatlanra, akik valóban olyan ingatlant keresnek, és valóban fizetőképes keresletet jelentenek. Ennek értékét a tulajdonosok csak akkor érzik igazából, ha már a sokadik komolytalan érdeklődnek, "csak nézelődőnek" mutatták meg az ingatlanukat, vagy nagyon sok komolytalan, jóval áron aluli ajánlatot kaptak már a saját értékesítés során" - mondja Baranyai Tünde, az Otthon Centrum üzemeltetési igazgatója. 

A vevőknek mindazonáltal jó megoldásnak tűnhet megkerülni a közvetítőt, hiszen így 3-5 százalékot könnyedén lefaraghatnak a kínálati árból; azt ugyanakkor mérlegelniük kell, többet nyernek-e így, mint amennyi kedvezménytől esnek el emiatt. A közvetítők ugyanis gyakorta ingyenes akciókkal várják a lakásvásárlókat. Ilyen többek között a hitelközvetítési díj elengedése; de az is bevett szokás, hogy az iroda állja az adás-vétel jogi költségeit.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?