2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Na, ezzel mit kezdenek a nagyok? Meglepő, miért hagyják sokan ott az online vásárlást

  • MTI
  • 2020. október 6. kedd 19:00

Már több, mint hárommillióan vásárolnak rendszeresen az interneten, az átlagéletkoruk 39 év. A legtöbben szeretnek bankkártyával fizetni online, viszont sokan bizalmatlanok a rendszerekkel szemben, ezért nem mentik el a kártyaadataikat, de sokszor félbe is hagyják emiatt a folyamatot. Ujjlenyomattal kevesen fizetnek, pedig a cégek szerint a szigorodó uniós előírások mellett ez a legjobb megoldás.

Magyarországon 3,2 millió magyar vásárol aktívan online, 30 százalékuk a 30-35 év közötti, 24 százalékuk az ötvenes korosztályból kerül ki, átlagéletkoruk 39 év, a vásárlók 74 százaléka városlakó, 84 százalékuk pedig minimum érettségivel rendelkezik - derül ki a Fizetési Élmény Riportból, amelyet a Mastercard támogatásával a Frontíra Stratégiai Design Tanácsadó több mint 300 ügyfél megkérdezésével, egy tucat kereskedő és fizetési szolgáltató bevonásával készített. A kutatás kiegészült a BIG FISH Payment Gateway 4 millió tranzakciójának elemzésével.

A vizsgálat szerint a magyarok szeretnek bankkártyával fizetni a weben, az online vásárlók 51 százaléka el is mentette a kártyaadatait valamely szolgáltatónál.

A legtöbben a legnagyobb platformokat használják erre:

  • 35 százalékuk a SimplePay és a Simple alkalmazás szolgáltatásait,
  • 34 százalékuk a Paypalt,
  • 17 százalékuk a Díjnetet,
  • illetve 15 százalékuk a Bariont.

Van bennünk szkepszis

A webshopoknál viszont, ahol szinte mindig a kiszolgáló bank tárolja a vásárló személyes információit, a magyarok mindössze 7 százaléka menti el kártyaadatait. Ebből a közlemény azt emeli ki, hogy ez annyit jelent, hogy ezen téren az online boltok előtt még bőven van növekedési lehetőség. Ez azonban azt is jelenti, hogy bennük nem nagyon bízunk meg. 10-ből 9 magyar hagyta már abba online vásárlást a célegyenesben, tehát úgy, hogy a kiválasztott termék már a kosarában volt, de végül mégis elállt a tranzakciótól.

A fizetés előtti kosárelhagyás pedig leggyakrabban a bizalmatlansággal függ össze, 10-ből 6 eset erre vezethető vissza.

A felmérés arra is rámutatott, hogy fizetéskor a biometrikus azonosítást, például telefonos ujjlenyomat- vagy arcfelismerést használóknak csupán 3 százaléka érezte úgy, hogy nem biztonságos, bizonytalan a fizetés folyamata.

A közlemény megjegyzi, hogy ez azért érdekes, mert az EU idén az ügyfélhitelesítési előírások szigorítását tervezi. Ennek kapcsán szabják át némileg a MÁV okostelefonos appját is. A legnépszerűbb bankkártya-cég kitart egyébként a biometria mellett: szerint a jelenleg elérhető technológiák közül a hitelesítésre ez az azonosítás a legkényelmesebb megoldás, mert ebben az esetben nem kell bonyolult számsorokat, jelszavakat megjegyezni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk