21 °C Budapest

Na, ezzel mit kezdenek a nagyok? Meglepő, miért hagyják sokan ott az online vásárlást

MTI
2020. október 6. 19:00

Már több, mint hárommillióan vásárolnak rendszeresen az interneten, az átlagéletkoruk 39 év. A legtöbben szeretnek bankkártyával fizetni online, viszont sokan bizalmatlanok a rendszerekkel szemben, ezért nem mentik el a kártyaadataikat, de sokszor félbe is hagyják emiatt a folyamatot. Ujjlenyomattal kevesen fizetnek, pedig a cégek szerint a szigorodó uniós előírások mellett ez a legjobb megoldás.

Magyarországon 3,2 millió magyar vásárol aktívan online, 30 százalékuk a 30-35 év közötti, 24 százalékuk az ötvenes korosztályból kerül ki, átlagéletkoruk 39 év, a vásárlók 74 százaléka városlakó, 84 százalékuk pedig minimum érettségivel rendelkezik - derül ki a Fizetési Élmény Riportból, amelyet a Mastercard támogatásával a Frontíra Stratégiai Design Tanácsadó több mint 300 ügyfél megkérdezésével, egy tucat kereskedő és fizetési szolgáltató bevonásával készített. A kutatás kiegészült a BIG FISH Payment Gateway 4 millió tranzakciójának elemzésével.

A vizsgálat szerint a magyarok szeretnek bankkártyával fizetni a weben, az online vásárlók 51 százaléka el is mentette a kártyaadatait valamely szolgáltatónál.

A legtöbben a legnagyobb platformokat használják erre:

  • 35 százalékuk a SimplePay és a Simple alkalmazás szolgáltatásait,
  • 34 százalékuk a Paypalt,
  • 17 százalékuk a Díjnetet,
  • illetve 15 százalékuk a Bariont.

Van bennünk szkepszis

A webshopoknál viszont, ahol szinte mindig a kiszolgáló bank tárolja a vásárló személyes információit, a magyarok mindössze 7 százaléka menti el kártyaadatait. Ebből a közlemény azt emeli ki, hogy ez annyit jelent, hogy ezen téren az online boltok előtt még bőven van növekedési lehetőség. Ez azonban azt is jelenti, hogy bennük nem nagyon bízunk meg. 10-ből 9 magyar hagyta már abba online vásárlást a célegyenesben, tehát úgy, hogy a kiválasztott termék már a kosarában volt, de végül mégis elállt a tranzakciótól.

A fizetés előtti kosárelhagyás pedig leggyakrabban a bizalmatlansággal függ össze, 10-ből 6 eset erre vezethető vissza.

A felmérés arra is rámutatott, hogy fizetéskor a biometrikus azonosítást, például telefonos ujjlenyomat- vagy arcfelismerést használóknak csupán 3 százaléka érezte úgy, hogy nem biztonságos, bizonytalan a fizetés folyamata.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közlemény megjegyzi, hogy ez azért érdekes, mert az EU idén az ügyfélhitelesítési előírások szigorítását tervezi. Ennek kapcsán szabják át némileg a MÁV okostelefonos appját is. A legnépszerűbb bankkártya-cég kitart egyébként a biometria mellett: szerint a jelenleg elérhető technológiák közül a hitelesítésre ez az azonosítás a legkényelmesebb megoldás, mert ebben az esetben nem kell bonyolult számsorokat, jelszavakat megjegyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm