Ezek a legjobb halászlé lelőhelyek: mutatjuk, mennyibe kerül egy adag

2020. december 17. 11:05

Bár az éttermek idén nem fogadnak vendégeket karácsonykor, a konyhájuk még nyitva tart: számos hely kínál karácsonyi fogásokat vagy komplett karácsonyi menüt elvitelre, illetve házhozszállítással. A Pénzcentrum most utána járt, hogy az ország legjobb éttermeiből mennyibe kerülne egy adag halászlevet rendelni, illetve hogy milyen alternatívák adódnak. Valószínűleg ebben az évben olyan topéttermek is az étlapra tették a halászlét, főzik a kocsonyát, sütik a bejglit, amelyek ha nem lenne pandémia, nem tették volna. Így itt a lehetőség, hogy megkóstoljuk az ország legjobb séfjeinek halászléit, és nem is - mindenhol - kerül egy vagyonba.

A kötelező zárvatartás, kijárási korlátozás miatt aligha jutunk el idén étterembe, viszont nem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről. Idén rengeteg vendéglátóhely döntött úgy, hogy leveszi a karácsonyi főzés terhét a lakosság válláról, és házhoz menő karácsonyi menüket, gourmet csomagokat állítottak össze kifejezetten az ünnepre. Más helyek elkezdték felvenni az előrendeléseket halászlére, vagy elviteles bejgligyártásba fogtak. Sokféleképpen próbálják menteni a menthetőt, ami lehetőséget is jelent a vendégek számára, hogy most az otthonukban élvezhessék a magyar gasztronómia csúcsteljesítményeit. 

A legjobb éttermekben 1350-5500 forint között mozog egy adag halászlé ára, természtesen attól függően is, hogy jár-e még mellé ponty- vagy harcsafilé, belsőség, házi gyufatészta. Egy négy fős karácsonyi családi ebéd vagy vacsora így 10-25 ezer közötti kiadás lehet, ha topéttermekből rendeljük az ünnepi fogást. Aki ilyesmit tervez, annak nem árt sietnie: sok helyen már csak pár napig vesznek fel rendelést elviteles halászlére karácsony előttre.

Látható, hogy a legjobb éttermekben is, ha nem csak hallét, hanem húst, belsőséget és - esetleg, aki a bajait szereti - tésztát is szeretnénk mellé, mindjárt 2000 forint az alsó határ. A legtöbb helyen 5 dl felel meg egy adagnak. Ez az árképzés talán túlzásnak tűnhet, azonban ha megnézzük azt is, hogy más helyeken mennyibe kerül egy adag halászlé, már mindjárt nem olyan vészes.

Hogyha szétnézük a haza ételkiszállítással foglalkozó oldalakon, rengeteg olyan fővárosi helyet találhatunk, ahol halászlevet is kapni. A Trabant Retróban 1590 forint egy adag halászlé, ahogy a Keszegsütőnél is (viszont ez 3 dl, a nagyobb adagért már 2290 forintot kell fizetni). A Paprika vendéglőben 1850, Károlyi étteremben és az Aranyhal vendéglőben 1890 egy adag, de a 21 magyar vendéglő, a Vakvarjú és a Nánási étterem is kínál 2000 forint alatt. 

A korhely halászlé harcsa filével, kovászos kenyérrel a Mad Houseban már 2100, a Fridéban a ponthalászlé pontypatkóvel 2350, de belsőséggel 2550, a Trófeából is harcsafilével 2530 egy halászlé. A Kispiac Bisztróból a harcsa, ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa vegyes halászlé 2900 forint, akárcsak az akasztói szikiponty filével, belsőség, gyufatésztával a Big Fishben. A Szegedi Halászcsárda (Budapest) pedig 3100-3800 forintért árulja a ponty, harcsa és vegyes halászleveket.

Megfordulhat a fejünkben, hogy közvetlenül az éttermektől elvitelre és nem kiszállító cégen keresztül rendelve olcsóbban kijöhet az ünnepi halászlé. A kiszállítás díját valóban megspórolhatjuk, de olyan sokkal nem kerül így sem kevesebbe a halászlé. Náncsi néni vendéglőjében például a karácsonyi harcsa halászlé (friss harcsából, pontyból, kárászból és keszegből, kissé csípős, belsőséggel - írják a honlapon) 3980 forint, és mindössze 5 dl. A Vörös Postakocsiban a pontyból és harcsából leves (6 dl) 2290 forint. A Lajos Király étterem elviteles pontyhalászléje (keszegből, kárászból, busából, harcsából, pontyból készített halászlé, pontyfilével) 1880 forint, ahol egy adag 5 dl.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Ezüstponty vendéglőben többféleképpen is készítik a hagyományos karácsonyi fogást: a vegyes halászlé 2550 forint, a szegedi ponty halászlé 2450 forint, a tiszai harcsa halászlé 2350 forint, míg a tejfölös tárkonyos ponty halászlé 2400 forint. Természtesen taláhatunk olcsóbb megoldásokat is: a Topogó étteremben is van halászlé előrendelés: itt 1 liter le filézett harcsával mindössze 1990 forint. Általánosságban viszont elmondható, hogy idén

nem sokkal kerül többe egy adag halászlé a legjobb hazai éttermekben, mint máshol.

Nehézzé teszi a halászlé előrendelést az is, hogy gyakran a lakóhelyhez közel az utcán sétálva látja meg az ember más években az ilyen halászlé előrendelési ajánlatokat. Hiszen ha elvitelről, előrendelésről van szó, nyilván nem akar az ember 23-án, 24-én átautózni a fél városon sem, azért is lehet ideális érdeklődni a közeli helyeknél. Most viszont, hogy sokkal kevesebb időt töltünk az utcán a járványvédelmi intézkedések okán, elkerülhetik az embert a jó ajánlatok.

Így marad az online tér: a Pénzcentrum tapasztalati szerint érdemes lehet az ételkiszállító oldalak felületén is kutakodni, viszont ha a hozzánk közel eső éttermek kínálatára lennénk kíváncsiak, a legjobb a közösségi médiában, a facebook felületen tájékozódni. Sok étterem a honlapját nem frissítette új információkkal a pandémia óta, viszont a közösségi médiában aktív: ott hirdetik legtöbben az elviteles halászlé lehetőségeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem