26 °C Budapest
Megpecsételődött a legjobb magyar éttermek sorsa: a kiskapukat is bezárta a járvány

Megpecsételődött a legjobb magyar éttermek sorsa: a kiskapukat is bezárta a járvány

2020. december 16. 11:31

A legjobb magyar éttermeket sem kímélte a járvány második hulláma: a bevezetett korlátozásokra sok különféle megoldással álltak elő. Karácsonyhoz közeledve számos helyen ünnepi menüt állítottak össze, ezt lehet megrendelni, máshol hétvégi menüket főznek, valahol pedig ugyanúgy üzemel a konyha, megy a kiszállítás. Sok topétteremnek azonban nem sikerült részleges megoldást sem találnia: bezárták a konyhájukat. Olyan helyről is tudunk, amely nem is nyit ki többé a járvány után sem.

A járvány második hullámának megfékezése érdekében hozott korlátozások ismét nagy érvégést jelentett a magyar vendgélátásnak és gasztronómiának, főként ünnepek előtt, amikor jellemzően nő a forgalom. Egyes előrejelzések szerint a budapesti éttermeknek 60 százaléka nem fogja túlélni a válságot, már most rengeteg a bezárt hely. 

A jelenlegi krízisre sok étterem adot sokféle választ: a legjobb helyzetben azok vannak, akik már korábban is kiszállítottak, erre fel voltak készülve, és ismeri őket már egy vevőkör, aki rendelni szokott. Azok a helyek viszont, ahol edig nem volt házhozszállítás, nehezebben álltak át. Sok étterem korlátozta az étlapját, amiről rendelni lehet, vagy átálltak menüztetésre, esetleg csak a meglévő készleteiket árulják ki: borokat, házitésztát, sajtokat, stb.

Az is jellemző, hogy a korlátozások novemberi bejelentését követően sok étterem döntött úgy: átvállalja a karácsonyi sütés-főzés terheit: előre foglalható karácsonyi menük, vagy karácsonyi gasztrocsomagok árusításába kezdtek. Azonban rengeteg étterem teljesen bezárta a konyháját - vannak akik átmenetileg, de akad olyan hely is, amely többé már nem nyit ki.

Betette a kaupkat a korlátozás

A Pénzcentrum végignézte, hogy a Dining Guide Étteremkalauz top100 magyar étterme közül hány helyen tudtak átállni elvitelre, kiszállításra, vagy találtak részleges megoldást a korlátozásokra, és hány csúcsétterem kényszerült lehúzni a rolót. Már az meglepő volt, hogy sok hely esetében nem találtunk egyértelmű választ: sem a honlapon, sem a közösségi médiában nem közöltek információkat arról, bezártak-e, és nem is voltak aktívak.

A bizonytalan helyeket, és az egyértelműen zárva tartókat egybevéve az ország legjobb éttermeinek több mint 30 százaléka jelenleg nem üzemel. A Le Poulet (62) és a KNRDY (90) végleg bezártak, a Baraka (29) valószínűleg már tavasz óta zárva van, az Aum Bisztró (70) pedig június óta nem nyitott ki, a Galopp Major (71) októberben jelentette, hogy erre az évre biztosan bezár. Határozatlan időre bezárt az Onyx (2), a Babel (3), a St. Andrea Restaurant (9), az Anyukám mondta (13), a MÁK Bisztró (14), a Kistücsök (17), és valószínűleg a Salon (18) is. 

Az ország top20 étterméből hét hely nem talált tehát megoldást.

Számos étterem pedig valamilyen részleges megoldásra kényszerült, még további 18-20 százalékuk nem úgy üzemel, ahogy tehetné. Tehát gyakorlatilag a legjobb magyar éttermek közel fele nem tudott úgy alkalmazkodni az új helyzethez, hogy elviteles vagy kiszállításos formában tovább tudjon működni.

A túlélők

Elvitel, kiszállítás, menüztetés, kóstolómenük házhozvitele, webshopnyitás, karácsonyi menük: így él túl a Stand, a SALT, a Borkonyha, Textúra, Costes, Pasztell, és még rengete más csúcsétterem. Az Olimpia vendéglő például "kifőzdévé" alakult, így tud tovább működni. Vannak egészen egyedi megoldások is: a Rosenstein pop-up étterem és drive in próbálkozása például nagy érdeklődésre tartott számot. 

A top100-ból rengeteg étterem szállít ki: akár saját megoldással, akár Wolt-on, Netpincéren vagy Bolt-on keresztül. Legalább az éttermek egyharmada kínál karácsonyi menüt is, vagy állította össze előre rendelhető csomagok gourmet ételekkel-italokkal. Voltak helyek, amelyek nagy bejglisütésbe fogtak: mint például az őriszentpéteri Pajta, a Bestia, vagy a Gusto 13 Bistro. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár nem tarthatnak nyitva, néhány hely úgy oldja meg, hogy mégis vengédeket fogadhasson, hogy kiköltözik az utcára, teraszra: elvitelre kínálnak forralt bort, velőspirítóst, vagy más útközben fogyasztható fogásokat. Ezek a megoldások aligha mentik meg a kieső bevételeket: rengeteg étterem talponmaradása jelenleg is attól függ, meddig húzódik még a járvány.

A nyár és az ősz sem sokat segített

A magyar topéttermek közül soknak a vendégköre főként külföldiekből áll, a (gasztro)turizmus kiesésével gyakorlatilag elkeserítő volt a helyzetük azután is, hogy nyáron kinyithattak. A nyáron leginkább a balatoni vendéglátóhelyek tudtak számottevő forgalmat produkálni, az első félévben azonban 200 milliárd forintos kiesést könyvelhettek el a vendéglátósok. Bár a nyári-őszi időszak lefaragott valamit ebből, összességében az ünnepi időszak kiesésével szinte borítékolható, hogy ez az év vastagon mínuszos lesz.

A 2020. III. negyedéves gazdasági mutatói szerint a legnagyobb visszaesés a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás (20,9%), illetve a szállítás, raktározás (19,9%) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye mindeközben 1,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A GKI szerint is a negyedik negyedévben különösen a turizmus, a vendéglátás és a szórakoztatóipar szenvedi meg a járvány okozta korlátozások hatását, de a kereslet csökkenése szinte minden ágazatot érinthet. Viszont úgy látják, hogy 2021-ben a 2020. évi nagy visszaesés után a második negyedévtől minden ágazatban növekedés várható.

Azonban a legtöbb étterem nem tudja megtenni, hogy 80-90 százalékos forgalmi vissaesés mellett is nyitva tartson, ezért nem csoda, hogy sok hely döntött úgy: nem is nyit ki már ebben az évben, vagy végleg bezár - hiszen bizonytalan, mikor tér(het)nek vissza a vendégek. A legjobbnak értékelt helyek között is akadnak ilyenek, és feltehetően még lesznek is, hiszen a vendéglátóhelyek átmeneti bezárása, a kijárási korlátozás év végén olyan kiesés, amit nem lehet karácsonyi csomagokkal, kiárusított készletekkel pótolni. 

Ha pedig enyhülés jön - esetleg már a vakcina - igazán az lesz a kérdés, lehet-e legalább olyan forgalom, mint nyáron? Mert hiába alkalmazkodtak a maguk módják a vendéglátóhelyek a jelenlegi helyzethez, hosszú távon nem fenntartható ez az állapot, vagy csak kevés étterem számára. Hosszú távú terveket - például teljes profilváltást - pedig nem is lehet most szőni, hiszen a járvány miatt még egy ideig minden kiszámíthatatlan lesz. Feltehetően emiatt az elhúzódó válság miatt a járvány hatására véget érhet az az aranykor, amelyet a magyar gasztronia élt meg az elmúlt évtizedekben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?