Betett a drágulás a hazai halkereskedőknek? Jövőre luxus lehet a magyarok ünnepi kedvence
A brutális élelmiszerinfláció miatt nem valószínű, hogy a jövőben több halat fogunk fogyasztnai itthon.
A brutális élelmiszerinfláció miatt nem valószínű, hogy a jövőben több halat fogunk fogyasztnai itthon.
A legfrissebb elemzésünkben azt vizsgáltuk, ki hogyan szereti leginkább a halászlét: a bajai, tiszai, vagy balatoni recept szerint.
Készített egy nagy karácsonyi körképet a netnográfia módszerével az Ynsight Research csapata.
A dió, a mák és a ponty drágultak a legnagyobb mértékben 2021 óta.
A karácsony elengedhetetlen része az ünnepi ebéd és vacsora, ami lehet egészséges is némi kreativitással.
Átlagosan 40-50 százalékkal emelkedtek a karácsonyi éttermi menük átai, ám van olyan vendéglátóhely, ahol kétszer annyiba kerül a töltött káposzta és a halászlé, mint egy évvel ezelőtt.
Körülbelül 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban.
A legtöbb magyar egy évben egyszer eszik halat, karácsonykor. Éppen ezért az ünnepek előtt rengeteg halpultost toboroznak, nem is akármilyen fizetéssel.
Gyakran előfordul az is, hogy van, aki kizárólag az ünnep alatt fogyaszt halat sült, vagy éppen halászlé formájában.
Három európai országban végzett gasztrotrend kutatást a Cookpad, aminek célja az volt, hogy felmérje a spanyolok, görögök és a magyarok főzési szokásait az ünnepi időszakban.
Már a pontyszelet kilós ára elérheti a 4 000 forintot, miközben az afrikai harcsa filéje túl is szárnyalhatja ezt az összeget.
A halgazdaságokra is súlyos hatással volt az idei év: nem csak a gazdasági nehézségek, de az aszály is sújtotta a szektort. Ennek pedig a halárakon is meglátszik a hatása.
Hogyan dolgozzuk fel, mi a teendő, ha a ponty iszapszagú? Így készül a mennyei rácponty.
A büfések szerint, nem az alapanyag drágult, hanem a gáz és az olaj - emiatt kényszerültek emelésre.
Sokan döntenek úgy, hogy a mostaninál több stresszt már nem tudnak elviselni, így nem főznek, inkább megrendelik a menüt szentestére.
Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során.
A halhús kevés koleszterint tartalmaz, és megtalálható benne a foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban.
7-15 százalékkal nőhet a tavalyihoz képest a hal ára karácsonykor.
Szerinted ggészséges ételnek mondható a magyar halászlé?
Milyen halból készül a halászlé? Halászlé alaplé, szegedi halászlé, bajai halászlé recept: mutatjuk, mi a különbség, miért karácsonyi étel a halászlé, halászlé konzerv hol kapható!