7 °C Budapest

Érik a zöldségkrízis: brutális drágulás jöhet a magyar boltokban

2018. február 1. 14:30

Nem kedvez az időjárás a zöldségkedvelőknek: miközben Magyarországon a tél ellenére többször is tavaszias volt az időjárás, addig Dél-Spanyolországban - amely régia a zöldségek egyik legjelentősebb exportőre a világon - a fagy és a korábbi szárazság hatására jelentős veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a termesztők. Ennek hatására Magyarországon is emelkedhetnek majd a zöldségek árai.

Szokatlanul száraz volt a tavalyi év Dél-Spanyolországban, amit később erős fagy követett - írja a Daily Mail. A kedvezőtlen időjárási körülmények hatására odaveszett a termés negyede. Ez jelentős hatással lehet a saláta, az articsóka és a brokkoli árára is.

Dél-Spanyolország a világ legjelentősebb salátatermesztő területe, így érthető, hogy az 1 000 hektárra kiterjedő veszteség nem csak helyi szinten fogja éreztetni a hatását. A szupermarketet és a nagykereskedők most kénytelenek új forrásokat találni, hogy elkerüljék a tavalyi zöldségválság megismétlődését.

Tavaly szintén problémát jelentett a zöldségtermesztők számára a rossz időjárás.

Az akkori helyzet azonban súlyosabb volt, mivel akkor az olasz, a görög és a török farmerek is érintettek voltak.

Azonban már a mostani hiány is erősen éreztette hatását egyes termékek áraiban, például a jégsaláta nagykereskedelmi ára 50 százalékot emelkedett mindössze 4 hét alatt. Elemzők szerint az alacsony termés a legtöbb EU-s országban hiányt fog okozni a salátából.

A kereskedőknek egyelőre lehetőségük van máshonnan beszerezni a termékeket - Észak-Afrikából, Dél-Franciaországból, Észak-Spanyolországból -, de a helyzet a későbbiekben még rosszabbodhat, amennyiben nem változnak pozitívan az időjárási körülmények.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itthoni árak

A fentiek alapján tehát igen valószínű, hogy előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhetjük a zöldségek árainak emelkedését. Megnéztük ugyanakkor, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolnia annak, aki a fenti zöldségekből szeretne bevásárolni.

A legnagyobb budapesti vásárcsarnokok árait összehasonlító www.piaconline.hu adataiból kiderült, hogy a saláta esetében már most is igen nagy különbségeket lehet találni az árak tekintetében. A Vámház körúti Vásárcsarnokban 200 és 250 forint, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 249-350 forint, a Kórház utcai Vásárcsarnokban 250-380  forint, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban pedig 150-250 forint között mozognak az árak.

A Pénzcentrum honlapján is megtalálható Akciós újságokból kiderül, hogy hasonló árakat találni a Lidlnél (179 forint/fej), az Aldinál azonban 249 forint egy csomag. A brokkolit jelenleg akciós áron, 195 forintért vásárolhatjuk meg a Lidlnél.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem