13 °C Budapest

Dehogy drága! Egy ábrán mutatjuk, milyen olcsó az 580 ezres iPhone

2018. szeptember 13. 11:30

577 990 forintba fog kerülni Magyarországon a legújabb iPhone, és ez az árcédula már-már elég ahhoz, hogy könnyes szemmel álljunk a kirakat előtt és azon gondolkodjunk, mégis ki ad ennyi pénzt egy mobiltelefonért. Rögtön más a helyzet ugyanakkor, ha alapul vesszük, hogy egy telefont 3 évig használunk átlagosan, így pedig érdemes olyan kisebb költségekkel összevetni a telefon árát, melyeket napi vagy havi rendszerességgel kiadunk a zsebünkből. 

Tegnap jelentette be az Apple, hogy milyen telefonokat dob piacra idén ősszel. A csúcsmodell idén az iPhone Xs Max nevet kapta, amelyből az 512 gigabyte-os verzió az Apple honlapja szerint Magyarországon 579 990 forint lesz.

Közel 600 ezer forintot fizetni egy telefonért valóban soknak tűnhet, ám rögtön más a helyzet, ha a Business Insiderhez hasonlóan összevetjük olyan termékekkel és szolgáltatásokkal, melyekre nap, mint nap pénzt áldozunk, és nem feltétlenül tartoznak a legégetőbb szükségleteink közé. Ezt egyébként már megtettük tavaly az iPhone X megjelenését követően is, azt a cikkünket ide kattintva tudod elolvasni.

Ahhoz, hogy a jellemzően kisebb összegű kiadásokat össze tudjuk hasonlítani egy okostelefon költségeivel, napra lebontva vizsgáltuk meg, hogy mekkora összeggel terhelik meg a pénztárcánkat a különböző termékek. Ehhez persze szükségünk volt arra az adatra, hogy mennyi ideig használunk egy iPhone-t. Az Apple környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó oldalán azt írja, hogy modelljeihez úgy kalkulál, hogy egy iPhone-t 3 évig használnak az első tulajdonosok, ez alapján tudjuk tehát kiszámolni, hogy mennyit is fizetünk naponta egy iPhone-ért.

Az egyszerűség kedvéért nem fogjuk figyelembe venni az árak, tehát a pénz értékének változását.

Pár száz forint csak?

Ha 3 évig, azaz 1095 napon keresztül használunk egy 579 990 forintos iPhone X-et, akkor a fenti modell alapján 

naponta 529 forintot fizetünk érte.

Hazánkban is egyre népszerűbb a Netflix, bár a vélemények megoszlanak arról, hogy milyen minőségű tartalom érhető el rajta. A Netflix standard előfizetés, mellyel HD minőségben nézhetjük a sorozatokat és a filmeket, havi 3190 forintba kerül itthon, mely

naponta 106 forintot jelent.

Egy korlátlan havi bérlet egy felkapott belvárosi edzőteremben 19 900 forint, ami

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

napi 663 forint.

dohányzás nemcsak egészségtelen, de iszonyú drága is. A világ egyik legfelkapottabb cigarettamárkájából egy doboz 1 260 forintba kerül Magyarországon, ha úgy számoljuk, hogy napi fél dobozt szívunk el, akkor az 

napi 630 forint költséget jelent.

Sokan megisznak esténként rendeszeresen két deci bort, ha mindezt egy nem kifejezetten drága, 1 500 forintos fehér borból teszik meg, akkor az

naponta 400 forintba kerül.

Sokak egyik legpazarlóbb szokása, hogy minden nap betérnek egy nagypoharas kávézólánc egyik egységébe, ahol egy közepes méretű tejes kávé (vagyis inkább egy közepes méretű tej és kevés kávé)

790 forintba is simán belekerül.

A fenti költségekről természetesen nem állítjuk, hogy azok egyformán hasznos vagy egészséges termékeket vagy szolgáltatásokat takarnak, csupán azt szerettük volna szemléltetni, hogy egymáshoz képest menniybe kerülnek naponta. Lássuk tehát, hogy az új iPhone hol helyezkedik el ebben a rangsorban:

Borítókép forrása: Apple Inc.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem