15 °C Budapest

Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

2016. november 18. 14:02

A törött salátalevelek segítenek a baktériumok és vírusok szaporodásában, és 2400-szeresére (!) növeli az ételmérgezés esélyét - egy nemzetközi kutatás szerint. És az sem javít a helyzeten, ha fogyasztás előtt megmossuk a leveleket. Mutatjuk, milyen veszélyek lapulnak a zacskóban.

Az egészséges étkezés egyre nagyobb tömegeknél fontos szempont, amikor a szupermarket polcairól válogatják össze a másnapi ebéd hozzávalóit. A tasakos saláták is nagyon népszerűek, és már szinte minden nagyobb üzletben elérhetők.

A közelmúltban viszont készült egy kutatás, ami arra figyelmezteti a háztartásokat, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék az előcsomagolt zacskós salátakeverékeket, vagy nagyon alaposan mossák meg, és ne hagyják, hogy felmelegedjen.

Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője azt mondta, a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, de 

ha csak néhány szalmonella sejt is van a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat. 

Ha valaki szalmonellás lesz, általában egy hétig tart a betegség, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat az ember, és kórházba kerülhet, szélsőséges esetben akár bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan friss termékeket vásárolni inkább, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben legyenek a saláták, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását"

- mondta dr. Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Itthon is megvizsgálták a salátákat

Idén nyáron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is megvizsgálta az előrecsomagolt salátakeverékeket, és azok egyik fő összetevőjét, a jégsalátát is. A 23 zacskós saláta vizsgálata során olyan mikroorganizmusokat is kerestek, mint a szalmonella, vagy a hepatitis A vírus, valamint növényvédőszer-maradékok, nitrát és nitrit. 

A vizsgálatokon valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben azonban a friss jégsalátánál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki, emiatt az érintett termelő ellen hatósági eljárás is indult. Jelölési hibát viszont a 23 vizsgált termékből 19-nél találtak, 10-nél pedig bírságot is kiszabtak, amelynek összege körülbelül félmillió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem