26 °C Budapest
2024-ben is megéri Szlovákiában, Ausztriában bevásárolni? Ilyen árakkal számolj a kinti Lidl-ben

2024-ben is megéri Szlovákiában, Ausztriában bevásárolni? Ilyen árakkal számolj a kinti Lidl-ben

2024. január 24. 16:01

Megjelent a Pénzcentrum videóblogjának, a CashTag-nek a legújabb része, amelyben ezúttal a magyar, a szlovák és az osztrák Lidl árait hasonlítottuk össze bizonyos termékekre vetítve. Házi vizsgálatunk meglepő eredményt mutatott: a három ország termékkínálata sokszor merőben eltér egymástól, mint ahogyan a vásárlások végösszegei is elég elgondolkodtatóak voltak. Azt is megnéztük, termékkosaunk az egyes országok átlagfizetéseiből mekkora részt harapna ki.

Dunát lehetne rekeszteni az olyan videókkal, melyekben azt vizsgálják meg, hogy ugyanazokat a termékeket mely országokban tudják a legolcsóbban megvásárolni, sok esetben pedig az jön ki: a szomszédos országokban jóval olcsóbb lehet bevásárolni, mint Magyarországon. A Pénzcentrum videóblogja, a CashTag éppen ezért úgy döntött, hogy saját akcióba kezd, és a magyar, az osztrák és a szlovák Lidl árait összehasonlítva próbál meg választ találni arra, hogy mi igaz az ezekben a tartalmakban állított információkból.

Ezek a termékek landoltak a kosarunkban

Utunkat egy budapesti Lidl-ben kezdtük, ahol kiválasztottuk az összehasonlítás alapjául szolgáló élelmiszereket. Kosarunkba

 • fehér kenyér,
 • felvágott,
 • burgonya,
 • csirkemell,
 • étolaj,
 • sajt,
 • tej,
 • kristálycukor
 • és liszt került.

A vásárláskor törekedtünk arra, hogy lehetőleg a termékek Lidl-sajátmárkásak, a legolcsóbbak, illetve azonos kiszerelésűek legyenek. Ha pedig egy termék éppen akciós volt, és így a legolcsóbb, akkor is azt vásároltuk meg.

Ezek a legfontosabb különbségek

Talán nem is gondolnánk, de bizony a három nemzet Lidl-jeiben nem feltétlenül ugyanazokat a termékeket lehet megvásárolni. A legjobb példa erre a CashTag friss epizódjában is kiemelt kenyér, melyről kiderült:

a magyar határtól alig pár kilométerre fekvő településen, Frauenkirchenben nem annyira preferálják a házi vekniket, ezért kollégáink az ehhez legközelebb álló, előre csomagolt fehér kenyeret voltak kénytelenek megvenni.

Ezen felül az is kiderült, hogy az osztrákok nem szabályozzák túl az élelmiszerekre vonatkozó áfa kérdését, így gyakorlatilag minden terméket 10 százalékos adó terhel. Szlovákiában ugyanez másképp alakul, itt bizonyos élelmiszereket (pl.: gyümölcsök, zöldségek) 10 százalékos, míg más árucikkeket az általános 20 százalékos áfa terheli. Magyarországon pedig az élelmiszerek nagy részére 27 százalékos áfakulcs érvényes, ám egyes alapvető élelmiszereket (kenyér, tejtermékek) 18 százalékos adó terhel, míg az élő sertés, szarvasmarha, juh, kecske, baromfihús, tojás, tej, élő hal és a halhús értékesítésére 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs vonatkozik.

Emellett persze azt is érdemes kiemelni, hogy a három országban jelentősen eltérnek az átlagbérek is: az Eurostat legfrissebb összegzése szerint (ami 2022-es) Ausztriában havi nettó 2986 eurót (1 145 459 forintot) kerestek az emberek, addig Szlovákiában ugyanez nettó 981 eurót (376 409 forint) jelent, míg itthon 896 eurót (343 795 forint) kaphattak akkoriban átlagosan a dolgozók. S hogy ez utóbbi adat miért fontos?

Bámulatos eredmény született

Az egész napos bevásárlókörútról hazatérve mérleget vontunk, azaz előbb külön kupacokba rendeztük a megvásárolt termékeket, a mennyiségeket természetesen kiigazítottuk, majd minden vásárlás végösszegét átváltottuk forintra. „Volt, ahol a nagyobb kiszerelés miatt felezni kellett az adott termék árát, és előfordult, hogy a kisebb kiszerelés miatt az adott termékből kettőt kellett vásárolnunk” – hangzik el az epizódban. Tehát osztottunk és szoroztunk, a végeredmény így néz ki:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 • a magyar Lidl-ben a termékekért 4066 forintot,
 • az osztrák Lidl-ben a termékekért 7500 forintot,
 • a szlovák Lidl-ben a termékekért 6170 forintot fizettünk.

Tehát az árversenyt Magyarország nyerte, ugyanakkor ebben nagy szerepe volt az akciós termékeknek. Amennyiben viszont a vásárlások végösszegét a különböző országok átlagbéréhez viszonyítjuk, úgy kiderül, hogy a bevásárlás értéke  

 • Ausztriában a 0,7 százalékát,
 • Magyarországon az 1,2 százalékát,
 • Szlovákiában az 1,6 százalékát

teszi ki az átlag fizetéseknek. Magyarország tehát e tekintetben csak a második helyet foglalja el, igen nagy lemaradással Ausztria mögött.

Egy legenda nyomában

Végül kalandjaink során megpróbáltuk porrá zúzni egy igencsak népszerű legendát is, ami szerint az egyik leghíresebb magyar termék, a Pick szalámi olcsóbb külföldön, mint itthon. Nos, a Pénzcentrum korábbi cikkéből kiderül, hogy ebben bizony van igazság.

A CashTag Ausztriában egy Billa áruházban talált 800 grammos Pick szalámit, ami nem akciósan 24,9 euróba került. Ez az összeg az akkori árfolyamon 9530 forintnak felelt meg, míg a 31 eurós kilónkénti ár átváltva nagyjából 12 ezer forintot jelentett.

A cikk amúgy az ausztriai árat a hazai Auchan, Spar és Tesco áraival hasonlította össze, az eredmény pedig egészen meglepőnek mutatkozott: a szomszédban a szalámi valóban 359 forinttal, azaz mintegy 3,6 százalékkal olcsóbb. Természetesen a cikkben az árkülönbség okait is elmagyaráztuk, ami erre a linkre kattintva olvasható el.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem