13 °C Budapest
Mátészalka, 2011. november 23.A kész Túró Rudikat hûtik csomagolás elõtt a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében. Az itt készülõ Túró Rudiból évente több mint kétszázmillió darab fogy hazánkban. Módosító indítványt nyújtottak be a chipsadóhoz, amely alapján a magas minõségû tejdesszerteket és tejes italféleségeket kivonnák az adófizetési kötelezettség alól. A népegészségügyi termékadó (chipsadó) törvénybõl kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak, így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.MTI Fotó: Balázs Attila

Elképesztő, mi történt a túró rudik árával 2024-ben: ezt okozta volna az új adócsökkentés?

2024. január 4. 19:01

2024 január elsejétől csökkent többek között a túró rudik áfája, így az eddig 27 százalék helyett 18 százalékot kell fizetni a termékek után. Ezzel párhuzhamosan pedig úgy látszik, a fogyasztói árak is lekövették a csökkenést, legalábbis most januárban ezt látjuk.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, 2024. január elsejétől a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökken. Ez pedig alapjaiban befolyásolja sokak kedvenc desszertjének, a túró rudinak az árát. Azaz sokkal pontosabban befolyásolhatná, ha a boltok a fogyasztói árakban is tükröznék ez az áfacsökkentést.

A döntés kapcsán anno, a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértő azt mondta, bár a legnagyobb kiskereskedők esetében számíthat ez a tizenpár forintos többlet túró rudinként az év végén, de „számottevően nem egy óriási befolyásoló tényező”. Iparági kapcsolatunk azt is mondta, bár az árváltozás mértéke ilyenképp jelentéktelen, azt azért el tudja képzelni, hogy a boltok sokkal jobb szívvel, könnyebben fognak túró rudikat akciózni.

Ezt követően a Portfolio megkérdezte a két legnagyobb gyártót, a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt.-t és a Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-t, fognak e csökkenni várhatóan a fogyasztói árak. Előbbi azt közölte, hogy üdvözli a kormány áfacsökkentési javaslatát, amely nagy segítség lesz a magyar háztartások 70 százalékának, amelyek - a cég adatai szerint - heti rendszerességgel fogyasztják terméküket. Ehhez képest a Sole-Mizo Zrt. azt mondta a lapnak, hogy a várható túró rudi áfacsökkentéssel összefüggésben nem tervezi a nettó átadási árainak változtatását.

Lássuk, változtak-e a fogyasztói árak?

Tavaly év vége felé az egyik legnépszerűbb, 30 grammos Pöttyös túró rudi ára 240-260 forint körül mozgott, akkor úgy számoltunk, hogyha érvényesítenék a termék kapcsán az adócsökkentést, akkor a terméknek kb. 223-242 forintba kellene kerülnie 2024 elején. Lássuk, megtörtént-e ez:

  • Spar online shop: Pöttyös Túró Rudi (30g) – 222 forint
  • Auchan online shop: Pöttyös Túró Rudi (30g) – 239 forint
  • Tesco online shop: Pöttyös Túró Rudi (30g) hatos pakkból számolva (egy nem vásárolható) – 210 forint
  • Aldi online shop: Pöttyös Túró Rudi (30g) hatos pakkból számolva (egy nem vásárolható) – 225 forint
  • GRoby: Pöttyös Túró Rudi (30g) – 199 forint [január 31-ig]
  • Kifli: Pöttyös Túró Rudi (30g) hatos pakkból számolva (egy nem vásárolható) – 210 forint

Az árakat látva azt mondhatjuk, eddig abszolút megtörtént, hogy olcsóbb lett a Pöttyös Túró Rudi, ebbe persze az áfacsökkentésen kívül egyéb természetes gazdasági folyamatok is közrejátszhattak. De az biztos, drágább semmiképp sem lett a termék. Sőt, ahogy látjuk például a GRoby január végéig nemhogy 220, de 199 forintért árulja a terméket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen igaz az is, hogy ez csak egy termék a rendkívül sok, boltokban kapható túró rudik közül, amikre szintén vonatkozik az áfacsökkentés. De vélelmezhetően a legtöbb termékkel kapcsolatban is hasonlóan járhattak el a forgalmazók.

(Címlapkép - Balázs Attila, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm