15 °C Budapest
Woman chooses a slice of pork meat in vacuum package at the grocery store bacon store

Ezt az élelmiszert szinte lehetetlen hamisítani: így biztosan nem vernek át

2023. március 14. 11:58

A felvágottak vagy a virslik esetében kihívást jelent a vásárlók számára, hogy a több tucat termék közül a legjobbat próbálják meg kiválasztani. A baconök esetében hatalmas könnyítés, hogy bár a kínálat hasonlóan széles, egy jó bacon nem hazudik, és a gyártók trükközni sem nagyon tudnak vele. A jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat.

Intő jel, ha hosszú az összetevők listája

Mindenféle felvágottra igaz, hogy minél magasabb a hústartalma, és minél kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaz, annál jobb minőségű termékről van szó. Mégis nehéz megtalálni a szupermarketekben a legkiválóbb tarját, párizsit vagy éppen virslit, mert egyebek mellett a színezőanyagok használata valamint a figyelemfelkeltő csomagolások is megtéveszthetik a vásárlókat.

Teljesen más a helyzet a baconök piacán, ahol konkrét lépéseket követve a vevők már azelőtt meg tudják állapítani egy-egy terméknek a minőségét, hogy megkóstolták volna, mutatott rá Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója.

„Legelőször azt kell tisztázni, hogy a bacon és a szalonna nem egy és ugyanaz, utóbbi ugyanis a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is, míg a bacon oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan” – fogalmazott a szakember.

A szín nem mérvadó, a címke annál inkább

A boltok széles bacon választéka megnehezítheti a választást. Kovács Péter ajánlása szerint elsőre azt érdemes megvizsgálni, hogy a baconszeletek mennyire zsírosak. Rögtön gyanús lehet, ha a csomagolás nem átlátszó, ami azt feltételezi, hogy a gyártónak valami rejtegetnivalója van. Kérdésre válaszolva közölte, a bacon zsíros része ideális esetben másfél centiméternél nem lehet vastagabb. Az viszont, hogy milyen a színe, egyáltalán nem mérvadó, ez alapján nem lehet róla ítéletet mondani.

A hús színe és persze az íze is változhat a sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt még a feldolgozás módjától is. Azt viszont ajánlott szemügyre venni a csomagoláson, hogy mekkora a hústartalma az adott terméknek, hiszen a minőségét ez nagyban befolyásolja

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– magyarázta. Hozzátette, amennyiben egy bacon összetevőinek listája végeláthatatlanul hosszú, azt rögtön helyezzük is vissza a polcra, ugyanis egy jó bacont nem színeznek, és nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat sem. Amivel biztosan szembetaláljuk majd magunkat böngészés közben, az a só, hiszen ezzel tartósítják a húst.

A szakértő arra is figyelmeztetett, a cukor, a dextróz és a maltrodextrin szavaknak semmiképp sem szabad szerepelnie a címkén. Végezetül kiemelte, rengeteget számít a csomagolás is, amely ha megfelelő, akkor hosszú ideig megőrzi a bacon frissességét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem