Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart

Nincs megállás a horrordrágulásban: ekkora áremelkedés lehetett decemberben

2023. január 12. 08:42

Ha azt hittük, 2023-ban már nem jöhet rosszabb, akkor nagyot tévedtünk: az elemzők szerint csak tovább emelkedett az infláció.

25 százalék fölötti inflációra számítanak a Portfolio által megkérdezett elemzők - ez derül ki a lap által közzétett összesítésből. Mint a lap megjegyzi, az üzemanyagárstop eltörlése egész biztosan rátett még egy lapáttal az általános drágulásra, és ezzel olyan lélektani határt léphet át a drágulás, amelyre 1996 óta nem volt példa.

A novemberi 22,5%-ról decemberben biztosan tovább emelkedett a magyar infláció. Azért lehetünk ebben annyira biztosak, mert a hónap elején törölte el a kormány az üzemanyagok árstopját, ami az elemzők szerint önmagában 2-2,5 százalékponttal dobhatja meg az áremelkedési ütemet. Önmagában a benzinárstop eltörlése persze nem indokolna ekkora emelkedést az inflációban, de az biztos, hogy az élelmiszerk drágulása tovább folytatódott - ezt emelte ki az egyik elemző is.

Továbbá fontos kiemelni az árazások/átárazások szerepét a jelenlegi gazdasági környezetben. Az árak emelkedése a vállalati profit növekedését is eredményezte, amely jól mutatja, hogy a gyorsuló pénzromlás okait nem csak a költségoldali tényezőkben kell keresni, hanem a profit-ár spirálban is

- mondta a lapnak Isépy Tamás, a Századvég konjunktúrakutató szakembere.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05