2 °C Budapest
woman shopping at meat section

Most üt be csak igazán a válság: rengeteg magyarnak már húsra, gyümölcsre sem telik

2022. október 4. 19:07

A száguldó infláció, az elszabaduló árak miatt sok magyar kénytelen feladni korábbi életszínvonalát, és olyan szolgáltatásokról, termékekről lemondani, ami korábban a mindennapi életük megszokott része volt. A Pénzcentrum infláció hatását vizsgáló felmérésének ötödik részében azt nézzük meg, pontosan mi az, ami eltűnik sok magyar család életéből: étterem, nyaralás, kultúra. 

Szinte nincsen már olyan magyar háztartás, amelyiket az egyre növekvő inflációs nyomás ne érintené súlyosan: olyan mértékben szálltak el az árak, hogy az emberek 80 százalékának rosszabb a pénzügyi helyzete, mint egy évvel ezelőtt - ez derül ki a Pénzcentrum legújabb, 25 ezer olvasó által kitöltött, nem reprezentatív kutatásából.

De fény derült arra is, hogy elsősorban a fővárosi vállalkozók érzik úgy, hogy anyagilag még mindig stabil lábakon állnak, legkevésbé pedig észak-magyarországiak, a nyugdíjasok helyzete pedig sok helyen egyenesen kilátástalan. Kitöltőink 90,1 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban.

A 22 kérdésből álló kérdőívünk eredményeit négy korábbi alkalommal (1. cikk, 2. cikk, 3. cikk és 4. cikk) elemeztük ábrák és grafikonok segítségével, most pedig, az utolsó részben azt nézzük meg, hogy nyilatkoztak a kitöltők, melyek azok a termékek szolgáltatások, melyekről az infláció miatt le kell mondaniuk, azaz amit jelenleg már nem engedhetnek meg maguknak. Felsoroltunk pár példát, de a kitöltők maguk is beírhattak olyan tételeket, amelyeket már nem vásárolnak meg saját vagy családjuk számára.

Az általunk felsorolt termékek szolgáltatások közül toronymagasan az étterem, az utazás és a kultúra nyert (egy válaszadó több választ is megadhatott), legkevésbé pedig az étkezésükön szeretnének spórolni: legkevesebben a kényelmi ételeket, a gyümölcsöt és a húst jelölték meg

Ezen kívül még több ezer válasz érkezett, sokan írták azt is, hogy semmiről nem kell lemondaniuk, vagy nem fognak, de egészen elképesztő válaszok is érkeztek. Írta valaki, hogy a rezsin kívül csak élelmiszerre és gyógyszerre költ, de akad aki azt írta, már a szükséges gyógyszereit sem tudja kiváltani. De írták a fogorvost, a dohányzást, sőt, akadtak, akik a tejtermékeket említették.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?