7 °C Budapest
woman shopping at meat section

Most üt be csak igazán a válság: rengeteg magyarnak már húsra, gyümölcsre sem telik

2022. október 4. 19:07

A száguldó infláció, az elszabaduló árak miatt sok magyar kénytelen feladni korábbi életszínvonalát, és olyan szolgáltatásokról, termékekről lemondani, ami korábban a mindennapi életük megszokott része volt. A Pénzcentrum infláció hatását vizsgáló felmérésének ötödik részében azt nézzük meg, pontosan mi az, ami eltűnik sok magyar család életéből: étterem, nyaralás, kultúra. 

Szinte nincsen már olyan magyar háztartás, amelyiket az egyre növekvő inflációs nyomás ne érintené súlyosan: olyan mértékben szálltak el az árak, hogy az emberek 80 százalékának rosszabb a pénzügyi helyzete, mint egy évvel ezelőtt - ez derül ki a Pénzcentrum legújabb, 25 ezer olvasó által kitöltött, nem reprezentatív kutatásából.

De fény derült arra is, hogy elsősorban a fővárosi vállalkozók érzik úgy, hogy anyagilag még mindig stabil lábakon állnak, legkevésbé pedig észak-magyarországiak, a nyugdíjasok helyzete pedig sok helyen egyenesen kilátástalan. Kitöltőink 90,1 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban.

A 22 kérdésből álló kérdőívünk eredményeit négy korábbi alkalommal (1. cikk, 2. cikk, 3. cikk és 4. cikk) elemeztük ábrák és grafikonok segítségével, most pedig, az utolsó részben azt nézzük meg, hogy nyilatkoztak a kitöltők, melyek azok a termékek szolgáltatások, melyekről az infláció miatt le kell mondaniuk, azaz amit jelenleg már nem engedhetnek meg maguknak. Felsoroltunk pár példát, de a kitöltők maguk is beírhattak olyan tételeket, amelyeket már nem vásárolnak meg saját vagy családjuk számára.

Az általunk felsorolt termékek szolgáltatások közül toronymagasan az étterem, az utazás és a kultúra nyert (egy válaszadó több választ is megadhatott), legkevésbé pedig az étkezésükön szeretnének spórolni: legkevesebben a kényelmi ételeket, a gyümölcsöt és a húst jelölték meg

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen kívül még több ezer válasz érkezett, sokan írták azt is, hogy semmiről nem kell lemondaniuk, vagy nem fognak, de egészen elképesztő válaszok is érkeztek. Írta valaki, hogy a rezsin kívül csak élelmiszerre és gyógyszerre költ, de akad aki azt írta, már a szükséges gyógyszereit sem tudja kiváltani. De írták a fogorvost, a dohányzást, sőt, akadtak, akik a tejtermékeket említették.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem