35 °C Budapest
Portrait if a young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, holding bottles of cooking oil in her hands and putting it in her grocery cart

Mától búcsút vehetnek a gigaakcióktól a vásárlók? Lehet, hogy még többet is spórolhatnak így

MTI
2022. május 28. 13:28

Életbe léptek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásának új, az eddigieknél szigorúbb rendelkezései szombaton - hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A hivatal tájékoztatása szerint uniós szintű fogyasztóvédelmi változások következményeként szigorodtak Magyarországon is egyes rendelkezések. A változások révén az eddigieknél erősebben védik a fogyasztók érdekeit egyebek mellett az akciós árak feltüntetése, illetve a vásárlói értékelések és fogyasztói vélemények megjelenítésének terén.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: az árak feltüntetését miniszteri szintű rendelet szabályozza, ami most kiegészült. Eszerint május 28-ától az akcióknál eredeti, régi árként az előző 30 nap legalacsonyabb árát kell feltüntetni. Így nem lehet közvetlenül az akció előtt felemelni egyes termékek árát, majd az emelt árhoz képest akciót hirdetni, megtévesztve ezzel a vásárlókat. Az OKSZ főtitkára hozzátette: a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az üzletekben az árak feltüntetését, így

a kereskedők számíthatnak arra, hogy az akciós árakat is ellenőrzik majd.

A GVH tájékoztató anyagában jelezte: a cégeknek figyelniük kell a közzétett fogyasztói értékelések valósságára és kiegyensúlyozottságára. Tilos például a termék népszerűsítése érdekében valótlan fogyasztói értékelést vagy ajánlást adni, mást megbízni ezzel, illetve tiltott az amúgy hiteles fogyasztói értékelések valótlan bemutatása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tájékoztatás szerint tilos az automatizált viszonteladói jegyvásárlás. A körülményektől függetlenül jogsértőnek minősül a rendezvényekre szóló jegyek viszonteladása, ha azokat az eladó automatizált eszközökkel vásárolta meg, hogy megkerülje az egy személy által megvásárolható jegyek számára vonatkozó korlátozásokat, vagy a jegyvásárlásra alkalmazandó bármely más szabályt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?