32 °C Budapest
A slice of French bread on a rustic wooden counter.

Brutálisat drágult a szegény ember vajas kenyere 2022-ben: nincs többé olcsó reggeli, vacsora

2022. május 23. 13:05

Egy főre, egy átlagos, vajas -margarinos- kenyeres esti menü a Pénzcentrum kalkuláció szerint 29 százalékkal lett drágább 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között. Mindez azt jelenti, hogy míg az általunk összeállított hozzávalók beszerzése egy esti lakomához tavaly kijött 615 forintból, addig idén ugyanezért már 796 forintot kellene kifizetni. 10 estére tehát egy főnek máris majd 2 000 forintjával, 6 ezer forint helyett, 8 ezerbe kerülne két szelet margarinos kenyér, párizsival és némi zöldséggel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, április közlése szerint a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Ehhez képest viszont az élelmiszerek átlagos áremelkedése ehhez képest már 15,6 százalékos volt. És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, a Pénzcentrum elemzéséből ugyanis kiderült, hogy egy éves távlatban a rétesliszt kilója 52, a csirkecombé 49, míg a paradicsomé 45 százalékkal drágult.

Korábbi cikkünkből az is egyértelműen látszott: az átlagos élelmiszerár-dráguláson felül, a csúcsdráguló termékek mellett rengetegen olyan terméket találni, aminek az átlagos fogyasztói ára bőven nagyobb mértékben emelkedett, mint az átlagos 15,6 százalékos drágulás. Ennek apropóján most egy mindenki által jól ismert, hétköznap esti hideg lakomán vizsgáljuk meg, mit művelt az árakkal az infláció.

Menünk egy nagyon egyszerű szendvicsből fog állni, zöldségekkel. A mindenki által ismert vajas margarinos kenyér némi felvágottal és természetesen paradicsommal, paprikával. A KSH hivatalos adatsorából a következő termékek árát vizsgáljuk 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között:

  • párizsi felvágott (kg),
  • tejes margarin, 200–250 g (db),
  • fehér kenyér (kg),
  • paradicsom (kg),
  • zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt, kg).

Mi történt egy év alatt a "vajas" kenyér menüvel?

A Pénzcentrumon elsőként azt vizsgáltuk meg, mi történt az 5 szükséges hozzávaló átlagos egységárával, azok miként változtak az általunk vizsgált időszakban:

Számításainkból jól látszik, hogy az 5 szükséges hozzávaló közül csupán a párizsi felvágott maradt az országos, átlagos élelmiszer-ár drágulás alatt. Igaz, ez is pontosan telibe trafálta azt a maga 15 százalékával. Ehhez képest, 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között, a zöldpaprika kilós átlagára már 25, a fehér kenyéré 37, a tejes margarin darabjáé 41, míg a paradicsom kilója 45 százalékkal (!) került többe. Mindez azt eredményezte, hogyha a "vajas" kenyér menünkhöz, minden összetevő közül egy egységnyit beszereznénk, akkor

az összes hozzávaló 2021 áprilisában 4 823 forintunkba került volna átlagosan, miközben 2022 áprilisában már 6 145 forintot kellett kiperkálni érte.

Az összetevők átlagos ára összességében tehát 27 százalékkal került többe 2022 negyedik hónapjában, mint 2021 azonos időszakában. A menü összeállításához szükséges hozzávalóknak a drágulása különösen éles lehet a vásárlóknak abból a szempontból, hogy míg a hozzávalókból egy egységnyit átlagosan meg tudtak vásárolni 5 ezer forint alatt 2021 áprilisában, addig most ez már bőven túl van például egy 5 ezer forintos lélektani határon, sőt átlagosan már a 6 ezer forinton is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy átlagos esti "vajas" kenyeres lakoma

Most hogy már tudjuk, hogy az összetevők átlagos egységáras drágulása hogyan alakult, itt az ideje annak, hogy modellezünk egy átlagos esti "vajas" kenyeres menüt egy főre. Ehhez a következőképp kalkuláltunk:

  • 2 szelet fehérkenyér (összesen 100 gramm),
  • 2 paradicsom (összesen 200 gramm),
  • 1 paprika (összesen 100 gramm),
  • 3-3 szelet párizsi (120 gramm),
  • margarin mind a két kenyérre (24 gramm).

Számításaink szerint egy főre, egy kellemes "vajas" kenyeres esti menü 2021 áprilisában 615 forintból jött ki. Ugyanezért az esti fogásért ugyanakkor 2022 áprilisában már 796 forintot kellett kiperkálni. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a "vajas" kenyeres esti hideg vacsora

29 százalékkal lett drágább.

Mindez azt is jelenti, hogyha valaki ilyen arányú összetevőkből készítette el kedvenc hagyományos fogását. Akkor ha 10-szer evett ilyet, 2021 áprilisában összesen 6 150 forintjába fájt, idén áprilisban viszont már majd 8 ezer (!) forintba, átlagosan 7 960 forintba kerülne. A pénztárca többlet nyomása tehát majd 2 000 forintos ebben az esetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?