Lassan a zöldség is luxus lesz? Az aszály is tehet róla, elképesztő drágulás a piacokon
Az aszály miatt komoly dráguláson mentek keresztül a zöldségek árai, és nem kizárt, hogy a tejtermékekre is ez vár.
Az aszály miatt komoly dráguláson mentek keresztül a zöldségek árai, és nem kizárt, hogy a tejtermékekre is ez vár.
Itt a lecsószezon, ezért is érdeklődünk a FruitVeB-nél, hogy az extrém kánikula és aszály mellett hogyan alakul a nyár favorit zöldségeinek betakarítása. Lássuk akkor, milyen árakra készülhetünk ősszel...
A nagy szárazság ellenére is vannak zöldségek, amelyek idén szuper termést hoztak. A paradicsom jól, míg a paprika nehezen viselte a meleget, ennek ellenére sokan raknak el télire is lecsót. Lesz még olcsóbb a belevaló zöldség, érdemes kivári?
Ha nyár, akkor lecsó – ezzel az állítással alighanem sokan egyet tudnak érteni. Jó hír, hogy az elmúlt évben jelentősen olcsóbb lett a magyarok egyik kedvenc étele.
Itt az egyszerű és nagyszerű magyar lecsó receptje - paradicsom, paprika, hagyma aránya, fűszerezése, főzési ideje.
Akár ládában az erkélyen, vagy a saját kis kertben nevelgeted, egyaránt igaz, hogy a saját termesztésű paradicsom és paprika ízéhez semmi nem fogható. Most, hogy kiültettük a palántáinkat, hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legnagyobb termést érjék el? Kósa Dániel kertészmérnök szerint, ha a betartjuk ezt az 5 fontos szabályt, páratlanul gazdag termés lesz a jutalmunk.
Könnyen reped, sérül, mégis sokáig fogyasztható. Hogy miért? Ennek jártunk most utána.
Összeveszett paradicsomválogatás közben egy kisboltban két nyugdíjas Nagykátánál. Az egyik annyira feldühödött, hogy utána rohant a másiknak, aztán a nyílt utcán, bevásárlószatyorral kezdte ütlegelni a másikat. Szörnyű!
Nem kézenfekvő, viszont mivel a bélrendszer helyes működése nagyon fontos az immunrendszer számára, érdemes lehet például betegen is fermentált, savanyított ételeket fogyasztani.
Egyre inkább az akciókat keresik a magyarok a zöldségek esetében is, viszont ennek ellenére még nem fogyasztunk kevesebbet paradicsomból és paprikából.
Az idényár sokkal inább befolyásolja az érintett termékek árváltozását, mint bármilyen, kívülről jövő rendszer vagy szabályozás.
Az biztos, hogy a nyár egyik elengedhetetlen étele a magyar háztartásoknál a lecsó, ahogy azonban minden élelmiszer, úgy ennek az alapanyagai is jelentősen megdrágultak az elmúlt időszakban.
Ha nyár, akkor lecsó – ezzel az állítással alighanem sokan egyet tudnak érteni. Csakhogy az elmúlt években jelentősen megdrágult a magyarok egyik kedvenc étele.
Számos olyan jel lehet a paradicsomon, ami bizony valamilyen problémára utal, ilyen lehet a levélpöndörödés, a növény hervadása, a hulló virágok vagy akár a barna foltok megjelenése.
Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat, így a hazai piac ellátása mellett bőven jut exportra is a zöldségből.
Július végén már látszik az árak mérséklődése, így itt az ideje nekiállni a nagyobb tételben való megvásárlásnak, hogy télire üvegbe tudjuk zárni a friss paradicsomot.
Idén termett paradicsom bőven, a tavalyi aszályos évet jóval meghaladta a termésátlag, de az inflációs miatt ez nem járt együtt automatikusan a termény árának csökkenésével, sőt. Ezért is érdemes most eltenni belőle télire.
Csökkenhet a paradicsom ára a magyar piacon is, részben a holland termelők váltása miatt. Az eltolt ültetések ugyanis jelentős változásokat indítottak el.
Holnaptól elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái. Időszakos jelleggel vásárolhatóak meg a különleges Cegléd, Fadd, Máriapócs, illetve Tolna tájfajta palánták.
Ha tavasz, akkor mindenkinek a nyíló tulipánok, a virágzó gyümölcsfák, az éledező kiskertek jutnak eszébe. Lassan neki lehet állni a szabadföldi palántázásnak is. Mikor lehet legkorábban kitenni a paradicsomot, a paprikát és a tökféléket?