-1 °C Budapest
cimlapi

Leleplezték a diszkontot: ennyivel olcsóbb külföldön a Lidl, mint Magyarországon

G7
2021. október 11. 10:13

Egy kísérlet során összevetették, hogy a román vagy a magyar Lidlben olcsóbb-e vásárolni. Kiderült, hogy a termékek döntő többsége Romániában olcsóbb, bár a 35-ből 10 termék is akadt, ami Magyarországon kerül kevesebbe, mint az ESL tejek, a 1,5-es UHT tej, csirke- és pulykamellfilé, az ásványvíz, a só, vagy a gouda sajt. A különbség nem is kevés: 10,6 százalék.

A romániai kosár értékét elsősorban a zöldségek Magyarországról nézve döbbenetesen alacsony ára húzza lefelé, míg ahogy fent említettük, a tejek és a húsok inkább ott drágábbak - írja a G7. Az viszont már más kérdés, hogy mekkora teher mindez egy magyar és egy romániai családnak. Az átlagos fizetések becsült értékéhez viszonyítva hiában került a bevásárlás Budapesten 14 328 forintba és Kolozsváron 12 800 forintba, ez a román havi bér 9,2 százalékát, Magyarországon viszont csak a 6,8 százalékát viszi el.

Az viszont hozzá tartozik a teljes képhez, hogy Romániában az élelmiszerekre 9 százalék áfa rakódik, míg Magyarországon 5, 18 vagy 27 százalék. A lap számításai szerint a romániai kosár áfatartalma 1080 forintnak megfelelő lej, a magyar kosár áfatartalma viszont 2394 forint. Tehát a magyar vásárlás áfatartalma ebben az esetben majdnem 2,5-szer annyi, mint a román. A másik oldalról nézve a vásárlás 11 720 forintnak megfelelő lej bevételt eredményez a Lidl romániai leányvállalatának, és 11 934 forintot a magyarnak. Bár ez a fogyasztói kosár nem reprezentatív és nem hivatalos, de eszerint

egy Lidl bolt ugyanakkora bevételhez jut Romániában, mint Magyarországon, a magyar vásárló mégis többet fizet a kasszánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?