7 °C Budapest
Italy, Sicily, Province of Palermo, Palermo, Mercato Ballaro, fresh produce market stall

Kiderült a nagy bolti trükk: így vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt a legélelmesebb magyarok

2021. július 21. 14:02

A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól szerzi be az élelmiszereket. Mutatunk pár tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.

Bár a legjobb lenne minden gyümölcsöt és zöldséget a termelői piacon vásárolni, de legyünk őszinték, általában a nagyobb boltok polcainál próbáljuk kiválogatni, mit érdemes megvenni. Mutatunk néhány tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.

Válassz szezonális termékeket

Valószínűleg hallottál már arról, hogy a gyümölcsök és a zöldségek akkor a legfinomabbak, amikor épp szezonjuk van, de mindemellett akkor a legolcsóbbak is! Ez azért van így, mert amikor egy közeli gazdaságban szüretelnek, sokkal kevesebbe kerül a szállítás. Amikor egyes gyümölcsökből, zöldségekből a termés különösen jó, akkor számíthatsz komolyabb árengedményekre is, mivel a boltok megpróbálnak megszabadulni a termékektől, mielőtt megromlanak.

A mérleg nem csal!

Ha olyan terméket vásárolsz, amelyet nem kilóra, hanem darabonként áraznak (például fejes salátát, citromot), használd ki a bolti mérleget, válaszd ki a legnehezebb darabára terméket - így biztos lehetsz benne, hogy a legtöbbet kapod a pénzedért. Ugyanez igaz az előre csomagolt, zacskós zöldségekre, gyümölcsökre is: mérd le a sárgarépával, almával és burgonyával tömött zacskókat, hogy kiderüljön, melyik a legjobb ár-érték arányú - így  azt is ellenőrizheted, tényleg akkora mennyiség van-e a csomagban, amennyi rá van írva.

Itt a nagy kukorica-trükk

Amikor a szupermarketek rekeszeiben magasra halmozott kukoricát kínálnak, mindig a kupac tetején lévőket érdemes megvenni. Hogy miért? Minél melegebb van, a kukorica annál hamarabb elveszíti édeskés ízét. Míg a halom tetején lévő zöldségek nincsenek kitéve nagyobb hőhatásnak, a lentebbi kukoricáknál már nincs szellőzés.

Kerüld a felfújódott zacsikat

Amikor az előre csomagolt, zacskós saláták között válogatsz, válaszd a legvékonyabb csomagolásút. A saláta ugyanis érés közben gázt bocsát ki, és a felfújódott zacskó azt jelenti, hogy hosszabb ideig állt a polcon, gyorsabban megromlik majd otthon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kerüld a fehér tetejű epret, citrusfélékből a kicsiket

Ha epret vásárolsz, kerüld azokat, amelyeknek fehér a teteje a szárukhoz közel. Ez annak a jele, hogy érés előtt szedték le, nem lesz olyan finom. Amikor lime-ot vagy citromot válogatsz, vedd meg a legnagyobbat, amit találsz. Ezek általában édesebbek, mint kisebbek.

Ezeket a fagyasztott zöldségeket kerüld el

Ha a mélyhűtőkből vásárolsz, kerüld az olyan fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, amelynek a csomagolásán jegesedés van. Ez annak a jele, hogy a mélyhűtött élelmiszer egyszer már felolvadt és újra megfagyott, mindezért a nedvesség egy része már elveszett belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm