7 °C Budapest
Italy, Sicily, Province of Palermo, Palermo, Mercato Ballaro, fresh produce market stall

Kiderült a nagy bolti trükk: így vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt a legélelmesebb magyarok

2021. július 21. 14:02

A legjobb az lenne, ha minden gyümölcsöt és zöldséget a termelőktől tudnánk beszerezni, de ez sokak számára csak utópia: a magyarok jelentős százaléka a nagyobb boltok, hipermarketek polcairól szerzi be az élelmiszereket. Mutatunk pár tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.

Bár a legjobb lenne minden gyümölcsöt és zöldséget a termelői piacon vásárolni, de legyünk őszinték, általában a nagyobb boltok polcainál próbáljuk kiválogatni, mit érdemes megvenni. Mutatunk néhány tippet, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozhasd az áruházi gyümölcs- és zöldségvásárlásból.

Válassz szezonális termékeket

Valószínűleg hallottál már arról, hogy a gyümölcsök és a zöldségek akkor a legfinomabbak, amikor épp szezonjuk van, de mindemellett akkor a legolcsóbbak is! Ez azért van így, mert amikor egy közeli gazdaságban szüretelnek, sokkal kevesebbe kerül a szállítás. Amikor egyes gyümölcsökből, zöldségekből a termés különösen jó, akkor számíthatsz komolyabb árengedményekre is, mivel a boltok megpróbálnak megszabadulni a termékektől, mielőtt megromlanak.

A mérleg nem csal!

Ha olyan terméket vásárolsz, amelyet nem kilóra, hanem darabonként áraznak (például fejes salátát, citromot), használd ki a bolti mérleget, válaszd ki a legnehezebb darabára terméket - így biztos lehetsz benne, hogy a legtöbbet kapod a pénzedért. Ugyanez igaz az előre csomagolt, zacskós zöldségekre, gyümölcsökre is: mérd le a sárgarépával, almával és burgonyával tömött zacskókat, hogy kiderüljön, melyik a legjobb ár-érték arányú - így  azt is ellenőrizheted, tényleg akkora mennyiség van-e a csomagban, amennyi rá van írva.

Itt a nagy kukorica-trükk

Amikor a szupermarketek rekeszeiben magasra halmozott kukoricát kínálnak, mindig a kupac tetején lévőket érdemes megvenni. Hogy miért? Minél melegebb van, a kukorica annál hamarabb elveszíti édeskés ízét. Míg a halom tetején lévő zöldségek nincsenek kitéve nagyobb hőhatásnak, a lentebbi kukoricáknál már nincs szellőzés.

Kerüld a felfújódott zacsikat

Amikor az előre csomagolt, zacskós saláták között válogatsz, válaszd a legvékonyabb csomagolásút. A saláta ugyanis érés közben gázt bocsát ki, és a felfújódott zacskó azt jelenti, hogy hosszabb ideig állt a polcon, gyorsabban megromlik majd otthon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kerüld a fehér tetejű epret, citrusfélékből a kicsiket

Ha epret vásárolsz, kerüld azokat, amelyeknek fehér a teteje a szárukhoz közel. Ez annak a jele, hogy érés előtt szedték le, nem lesz olyan finom. Amikor lime-ot vagy citromot válogatsz, vedd meg a legnagyobbat, amit találsz. Ezek általában édesebbek, mint kisebbek.

Ezeket a fagyasztott zöldségeket kerüld el

Ha a mélyhűtőkből vásárolsz, kerüld az olyan fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, amelynek a csomagolásán jegesedés van. Ez annak a jele, hogy a mélyhűtött élelmiszer egyszer már felolvadt és újra megfagyott, mindezért a nedvesség egy része már elveszett belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem