Fruits and vegetables overhead assortment colorful background green, yellow to red

Kiárusítják a nemzet aranyát: fillérekért adja a mézédes, nyári csemegét a Tesco, Lidl, Spar

2021. július 20. 14:01

Nemcsak a dinnyének, hanem a csemegekukoricának is eljött a szezonja. A strandok egyik sztárja, a főtt kukorica, ugyancsak áldozatul eshetett a zord időjárásnak és az elszabadult inflációnak - a drágulás a büfékben elkerülhetetlen. Viszont hiába kell kifizetni a vízpartokon minimum 500 forintot egy cső mézédes kukoricáért, a boltok már most elkezdték leakciózni, és a piacokon is megjelent a szabadföldi magyar csemege, ami lefelé tornássza az árakat. Mutatjuk, hol vehetjük meg legolcsóbban a nyár egyik kedvencét.

Nyár közepén is óriási akciókkal csábítják magukhoz a vásárlókat a hiper- és szupermarketek. Ezt azért is tudják megtenni, hiszen eljött a szezonja a magyar zöldségeknek-gyümölcsöknek. Nem múlhat el nyár - legyen az akármilyen rendkívüli, pandémiás időszak - néhány cső mézédes csemegekukorica nélkül, ezért a Pénzcentrum megnézte, melyik bolt mennyiért kínálja akciósan a finomságot. Annak is utána jártunk, mennyibe kerül egy cső a piacokon, és hogyan alakultak a kukoricaárak az elmúlt két évben. Vajon a csemegekukoricát is utolérte a válság?

Nem egy boltban 25-44 százalékos akcióban árulják most a nyár egyik slágerét, a csemegekukoricát. Szerdáig az Aldiban 149 forint egy - friss és magyar  - cső, ahogy a Lidlben is 149 forintért kínálják a csemegét. A CBA Príma szerdáig még 199 forint/db áron adja a magyar kukoricát.

Csütörtöktől már több hiper- és szupermarket beszáll a nagy akciózásba. Az Auchanban 148, a Penny Marketben 149 forint lesz egy csővel. A Lidl ismét jövő hét hétfőtől szerdáig teszi akcióba a csemegekukoricát 149 forintos áron. A Sparban kedvezmény nélkül 249 forint.

Kattints ide a további akciókért, akciós újságokért!

Tavaly nyár közepén szintén ilyen árban volt egy cső csemegekukorica: akkor a Sparban, Aldiban, Tescóban 149 forint, Lidlben 129 forint volt.

A piacokon is megjelent a szabadföldi magyar kukorica

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy milyen árakkal találkozni jelenleg a piacokon. A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint két budapesti és két vidéki (Debrecen, Szeged) piacon átlagosan 205 forint egy cső kukorica. Végignézve a 2020-as, 2019-es adatokat, azt láthatjuk, hogy amíg két éve már a 24. héten volt utoljára jellemzően primőr áru a piacokon, addig 2020-ban ez kitolódott a 27. hétre. Idén is azt láthatjuk, hogy a piacokon sokkal később jelent meg a szabadföldi kukorica, ami mindkét évben a viszontagságos időjárásnak (volt) köszönhető. Ez viszont az árakon is meglátszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a négy piac átlagát nézzük, 2019-ben a primőr ár (380 Ft/db) jelentősen magasabb volt, aztán jelentős visszaesés következett. 2020-ban látható, hogy 200 forint felett maradtak az árak egészen augusztus elejéig, és az átlagárak idei ívéből arra lehet következtetni, hogy 2021-ben is így lesz:

Ha pedig a piacok árváltozásait külön-külön is megvizsgáljuk évekre bontva, látható, hogy a 28-29. héttől kezdve sok piacon beállnak egy standard árra, és csak ritkán mutatkozik utána számottevő csökkenés. Ha idén is ez történne, akkor 170-250 forint lenne a piaconokon előforduló leggyakoribb ár ezután szeptemberig. Azért valószínű, hogy lejjebb fog ez menni valamivel még a nyár folyamán, illetve augusztusban már a diszkontokban is megjelenhet a 99 forintos csemegekukorica az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?