23 °C Budapest
Új 100 forintost adnak ki július 1-én: jobb ha tudod, ez lesz a régiekkel

Új 100 forintost adnak ki július 1-én: jobb ha tudod, ez lesz a régiekkel

2020. június 30. 16:43

Nagyot húz az MNB a 27. héten forintérmék terén, nem elég ugyanis, hogy július egytől forgalomba kerülnek az új alapanyagból készült 100 forintos érmék, július 4-én Szinyei Merse Pál születésének 175. évfordulója alkalmából új emlékérme is jön.

Korábban az MNB a pandémiás helyzetre való tekintettel július elsejére halasztotta az új alapanyagú 100 forintos érmék forgalomba helyezését. Ez a dátum azonban holnap már esedékes is! Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy 

az új 100 forintosok külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) nem változik, az alapanyaguk acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet lesz.

Az MNB szerint ez azért jó, mert ez az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben. Nem kell azonban megijedni az új 100 forintosoktól, az érme-elfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már az elmúlt év októberétől megkezdődött. Így várhatóan komolyabb fennakadásokra nem kell majd számítani, és a tervek szerint az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el a pénzforgalomban.

Az új 100 forintos érme képe - Forrás: MNB

Mindez azt is jelenti, hogy az jegybank innentől fogva már kizárólag csak új alapanyagú 100 forintos érméket hoz majd forgalomba. Nem kell azonban senkinek sem megijednie, ugyanis hiába jönnek az új, réz-nikkel-cink ötvözetű 100 forintosok, 

jelenleg használt, acél alapanyagú 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak.

Azaz azokkal ugyanúgy, ahogy eddig bárhol lehet fizetni, tehát semmi teendőnk sem lesz velük. Megfelelő hosszú időtávon egyszerűen majd kikopnak a mindennapi forgalomból, névértéküket azonban nem veszítik el soha. 

Új emlékérme is jön

Az új 100 forintos érme mellett más újdonság is történik érmefronton a jegybanknál. Szombaton, azaz júlus 4-én megjelenik Szinei Merse Pál születésének 175. évfordulójának alkalmából egy két változatos (azonos érmeképpel) emlékérme. 

A magyar festő tiszteletére egy 10 000 és egy 2 000 forintos névértékű érmét bocsát ki az MNB. A 10 000 forintos érme 24 grammos lesz, 925 ezrelék ezüst lesz, és 5 000 darab Proof, azaz tükörfényest példányt vernek belőle. 

A 2 000 forintos névértékű érme réz és nikkel színesfémötvözet lesz, 23,7 grammos súllyal. Ebből is 5 000 darab lesz verhető, BU, azaz selyemfényes kivitelben. 

Szinyei Merse Pál emlékérme - Forrás: MNB

Ahogy látható az érmék két oldalán Szinyei egy-egy ikonikus festménye lesz látható. A névértéket is tartalmazó oldalon a művész Léghajó c. festménye, míg a másikon az Önarckép bőrkabátban c. festmény tűnik majd föl.  Az emlékérmét Szanyi Borbála tervezte, átmérője egységesen 37 mm lesz, széle pedig recézett.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Kovács Péter, érmekereskedő. A szakember azt is hozzátette, hogy a névértéken kiadott érméken gyakorlatilag nem lehet bukni, hiszen ha azokra 10 000 forint van írva, akkor 10 év múlva is annyit fognak érni. Kérdés persze, hogy tíz év múlva mennyit ér 10 000 forint. A szakértő szerint a portfóliónk egy részét érdemes lehet névértékes emlékérmébe tartani, hiszen kellően likvid megtakarításnak minősül, könnyen darabolható és gyakorlatilag kockázatmentes.

A szakértőnek rossz híre van viszont azoknak, akik a nemesfém tartalommal operálnának, elmondása szerint ugyanis

a mostani magyar emlékpénzek annyira magas névértéken kerülnek kibocsájtásra, hogy az ezüstár gyakorlatilag 40 százaléka a névértéknek, az arányé pedig 60-70 százaléka. Ezek alapján nagy nemesfémár robbanásnak kellene történnie ahhoz, hogy ezekkel spekulálni lehessen. Erre rövid-közép távon nem látok nagy esélyt.

Az emberek egyébként szeretik a különleges mintás érméket, és ha azok nagyobbak is ráadásul, mint a megszokott méretűek, akkor hamar elkapkodják őket. Ilyen nagyobb érme lesz egyébként a himnuszos is. Így egy most 20 000 forintos névértéken bevezetett érme, már akár fél évben belül is pár ezer forinttal többet érhet. A potenciális értéknövekedéshez azonban be kell tartani egy nagyon fontos dolgot, nevezetesen, hogy a tükörfényes (proof) érmét semmi esetre sem szabad kivenni a tároló kapszulájából.

Sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- figyelmeztetett anno a szakértő, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1 folyamatosan elkezdünk megvásárolni. Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékek ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig marad a gyűjtés öröme.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?