14 °C Budapest
Itt az évtized első nagy dobása: óriási értékű, új forintérmét hoznak forgalomba

Itt az évtized első nagy dobása: óriási értékű, új forintérmét hoznak forgalomba

2020. január 10. 11:01

2020-ban a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott első emlékérme I. Ulászló király aranyforintja lesz, mely darab a "Középkori magyar aranyforintok" sorozatának hatodik darabja lesz. Az érmék három változatban jelennek majd meg, azonos érmeképpel, ugyanakkor különböző névértékekben. Két aranyérme névértéke ugyanis 50 000 forint lesz, míg a harmadiké, ami egy színesfémötvözetű darab lesz, 2 000 forinton kerül kibocsátásra.

Erősen indítja az új évtizedet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérme-kibocsátási programja. Idén először ugyanis egy nem kevesebb mint 50 000 forint névértékű aranyforint érmét hoznak forgalomban, mely a "Középkori magyar aranyforintok" sorozatának hatodik darabja lesz. Méghozzá

első Ulászló (u.1440-1444) aranyforintja.

Az érme átmérője 20 mm lesz, tervezője pedig Tóth Zoltán. Érdekesség, hogy az általában megszokott kétféle érme helyett most 3 bocsát ki az MNB, ebből ráadásul 2 színarany érme lesz, míg a harmadik egy színesfémötvözet. 

Természetesen az érmék értéke ennek megfelelően eltérő lesz. A két aranyérme 50 000 forintos névértéken kerül bevezetésre. Azzal együtt is, hogy az egyikből 2 000 darab verdefényes példány lesz verhető, míg a másikból csupán 500 darab. Ezek kinézetre nem fognak különbözni egymástól, az egyedüli eltérés a súlyukban lesz keresendő. A 2 000 darabszámos példányok ugyanis 3,491 grammot fognak nyomni egyenként, mindezt azért mert a dukát (arany pénzérme, amely egész Európában használatos volt az első világháború előtt) súlya is ekkora volt. 

A másik aranyforint-kiadás súlya ellenben 13,964 gramm lesz, ám ebből csak 500 darab verdefényes példány verhető, ám névértéke, ahogy azt korábban is írtuk, szintén 50 000 forint lesz. Ez a kiadás úgynevezett VF piedfort kivitelben készül, és szélfeliratos lesz - míg a másik kettő simaszélű -. Az aranyérmék ezzel együtt is ugyanolyan finomságúak lesznek, nevezetesen 986 ezreléknyi aranyból fognak készülni. 

Ne feledkezzünk meg persze az új kiadás harmadik darabjáról sem, ezeknek a színesfém ötvözetből (réz, nikkel, cink) álló érméknek 2 000 forint lesz a névértékük, és a súlyuk 2,7 gramm lesz. Ezekből 5 000 darab selyemfényes (BU) példány lesz verhető. 

Az első Jagelló

Ami azonban az összes érmén ugyanaz lesz az a grafika. Nevezetesen, az érmék hátlapján Sanctus Ladislaus rex, azaz Szent László király látható, valamint a következő feliratok lesznek olvashatók: "I. ULÁSZLÓ ARANYFORINTJA" és "1440, 1444". 

forrás: MNB

Az érmék előlapján I. Ulászló címere, a négyelt pajzs kapott helyet, melynek első mezője a magyar vágások, második mezője Lengyelország, harmadik mezője Litvánia, negyedik mezője pedig a magyar kettős kereszt. A címer mellett helyet kap továbbá egy középkori pénzverő mester is, valamint a "MAGYARORSZÁG" felirat és az adott névértéket jelezni hivatott számsor is, ami vagy 50 000 forint vagy pedig 2 000 forint. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

forrás: MNB

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például az I. Ulászló aranyforint érme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme. Csak érdekességképp rákerestünk az interneten arra, hogy lehet-e eredeit I. Ulászló forintérmét vásárolni, és természetesen lehet, ha az embernek van rá 900 000 forintja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?