33 °C Budapest
Értékes érme lapulhat a tárcádban: 250-szer többet érhet, mint ami rá van írva

Értékes érme lapulhat a tárcádban: 250-szer többet érhet, mint ami rá van írva

2018. június 9. 14:30

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan kiadja a forgalmi érmék emlékváltozatait. Ezek az utóbbi években jellemzően az 50 forintos érmét érintették hazánkban, de korábban jelent meg 10, 20, illetve 100 forintoson is különleges motívum. A különleges 10-es például annyira ritkaságszámba megy manapság, hogy még a forgalmat megjárt darabjai is érhetnek akár 2000-2500 forintot is, ami 250-szerese a névértékének. Emellett azonban a szokatlan ötvenesekért is adhatnak akár 200-300 forintot is. Mutatjuk, mit kell figyelni.

Immáron több mint 15 éves hagyomány, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadja a forgalmi érmék emlékváltozatait. Ezek jellemzően az 50 forintos érmét érintik, de az évek során kerültek különleges motívumok 10, 20, illetve 100 forintos érmékre is. Kérdésünkre az MNB elmondta, hogy

az 50 forintos érmének nagy (27,4 mm) az átmérője és homogén, egyszínű a felülete, ezért a forgalmi érmecímletek közül a legmegfelelőbb arra, hogy a tematika ábrázolása mellett a megünnepelni szándékozott esemény megnevezése is jól láthatóan szerepelhessen rajta.
Forrás: MNB

Legutóbb az MNB egyébként a Családok éve tiszteletére, illetve a Magyarországon megrendezésre kerülő Divízió I/A Jégkorong Világbajnokság alkalmából adott ki 50 forintos emlékváltozatot, mindkét esetben 2 millió példányszámban. Darabszám tekintetében ez a szám átlagosnak számít, hiszen a 2002 óta megjelenő különleges nyomatú forgalmi érmék történetében csupán egyetlen olyan kiadás volt a 13-ból, ahol nem 1 vagy 2 millió volt a példányszám.

Forrás: MNB
A tapasztalatok alapján az 1-2 millió darab az a mennyiség, ami alkalmas arra, hogy a lakosság széles rétegeihez eljusson, de pár hónap alatt kicsapódik a forgalomból (a gyűjtők elteszik emlékbe), így hosszútávon nem okoz zavart a készpénzforgalomban, pl. a külföldi turisták körében

- mondta el a Pénzcentrumnak az MNB, a példányszámokat illetően.

Értékes emlék

Az egyetlen olyan emlékváltozat, ami nem 1 vagy 2 millió példányszámban lett verve az a József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából kiadott 10 forintos. Ezt az érmét ugyanis mindössze 27 000 példányban adta ki az MNB. Ebből ráadásul 15 ezer példány különleges (8000 darab BU és 7000 darab proof) kivitelben, a 2005. évi díszcsomagolású forgalmi érmesor részeként, 12 ezer darab normál verdefényes kivitelű érme pedig sorszámozott díszcsomagolásban került forgalmazásra.

A korlátozott példányszámmal és a kizárólag díszcsomagolásban kapható kivitellel az MNB a József Attila emlékévben rendezett események ünnepélyességéhez kívánt hozzájárulni

- mondta el lapunknak a Magyar Nemzeti Bank. Az ünnepélyességen kívül az alacsony veretszám okán azonban az érme ma különlegességnek számít, ami azt jelenti, hogy

nem becsomagolt állapotában is érhet 2000-2500 forintot, de a tokjában megmaradt, különleges darabok akár 4000-5000 forintért is elkelhetnek
Forrás: MNB

- hívta fel a figyelmet Perger Árpád, numizmatikus kereskedő, aki azt is elmondta a Pénzcentrum, hogy a forintérmék emlékváltozatainak kiadása

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

nagyon érdekes sztori abból a szempontból, hogy általában 1-2 millió darab készül belőlük, mégis feláruk van. Ez azt jelenti, hogy egy verdefényes emlék 50 forintos 200-300 forintot is érhet.

Ezen felül, valószínűleg városi legendáknak, és annak az attitűdnek köszönhetően, hogy az emberek legnagyobb része rögvest félreteszi a különleges darabokat, a forgalomban jelenlévő, karcos, sérült ötvenesek is felárral cserélhetnek gazdát a különböző internetes gyűjtői fórumokon.

Ezzel együtt, bár Perger Árpád azt mondja, hogy nem egy varázslatos szakasza ez a magyar numizmatikának - szakértői szempontból -, annyiból nagyon is üdvözölendőnek tartja a forgalomban lévő érmék emlékváltozatát, hogy az

gyűjtőket nevelhet, hiszen sokak ezeket az érméket teszik el először életük során, amit később más érmék is követhetnek.

A szakértő magánvéleménye egyébként az, hogy a 100, illetve 200 forintosokból is verhetnék a különleges emlékdarabokat, hiszen ezek úgynevezett bimetál érmék, amiknek a gyűjtésének nemzetközi hagyománya van. Így például egy a 200-son, ami kellően nagy is, igencsak szép mintákat lehetne alkotni, és a nemzetközi gyűjtés révén, ezek az érmék vihetnék a magyar érmeverés jó hírét szerte a világban.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?