750 ezret is érhet ez a magyar érme: bármelyik fiókban ott lapulhat egy

2019. február 16. 07:00

Egy elfeledett fiók mélyén vagy egy gondosan elrakott, hagyatékként ránk maradt relikviás cipős dobozban elméletileg bárki találhatna ma Magyarországon olyan Horthy ötpengőst, ami akár 750 ezer forintot is megérhet, vagy olyan forgalmi kétpengőst, ami százezreket ér. A kérdés persze csak az, hogy a szóban forgó érméket pontosan melyik évben verték, mert ha nem abban, amelyik a komoly pénzeket hozza, akkor a megtalálónak csak pár ezer forint lesz a jussa. A numizmatika hazai helyzetéről, a manapság közkedvelt gyűjtési területekről, a különleges, ritkaságszámba menő érmékről, illetve a hamisítás veszélyeiről Nudelman László érmekereskedővel beszélgettünk.

A Pénzcentrumon időről-időre beszámolunk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen esedékes emlékérme kibocsátásról, amit mindig nagy érdeklődés övez. A jegybank különleges érméit manapság mindig névértéken vezetik be, sőt hivatalosan bárhol fizethetnénk is vele, hiszen teljesen érvényes fizetőeszköznek minősülnek. Ezt azonban a zökkenőmentes pénzforgalmi rend érdekében egyáltalán nem javasolja az MNB, ami főleg a hazai érmegyűjtőknek szánja a relikviákat. 

Az érmegyűjtés tudománya - ha úgy tetszik, művészete - a numizmatika ugyanakkor messze nem itt kezdődik, sőt Nudelman László, érmegyűjtő és kereskedő szerint, bár manapság a gyűjtés kicsit eltolódott a modernebb pénzek irányába, ő, ha numizmatikáról beszél, akkor ezt nagyjából a 19. század közepéig vert érmékről teszi - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában. A manapság önmagát már sokkal inkább kereskedőként aposztrofáló Nudelman Úr, aki 50 éve foglalkozik érmékkel, természetesen hosszú évtizedeken át gyűjtötte is őket, és azért manapság is el-elcsábul, ha egy különleges érmére bukkan - jegyezte meg beszélgetésünk elején a szakember.

A gyűjtők

Feltételezésem szerint ma Magyarországon egy néhány ezres gyűjtőtáborról beszélhetünk, arról azonban nehéz pontos arányokat mondani, hogy mikor-melyik az éppen legnépszerűbb gyűjtési terület, ez folyamatosan változik

- osztotta meg tapasztalatait Nudelman László, aki lapunknak beszámolt arról is, hogy antik pénzeket (görög, római) arányaiban ma kevesebben gyűjtenek itthon, mint mondjuk 50-60-as években vagy még korábban. Annak ellenére, hogy ez a területe a numizmatikának nemzetközi gyűjtőterületnek számít az elmúlt évtizedekben nem keletkeztek olyan jelentős gyűjtemények az országban, mint a XX. század első két harmadában.

A kereskedő szerint persze antik görög érmét azért nehezebb idehaza gyűjteni, mert kevés van az országban. Római pénzek előfordulása ugyanakkor gyakoribb, sőt számos gyűjtője is akad, de talán kevésbé szisztematikusan, mint a megelőző időkben. Holott, ezeknek a legrégebbi pénzérméknek a világpiaci ára évtizedek óta szépen nyargal fölfelé. De ez a tendencia is bármikor megfordulhat.

Fontosnak tartom azonban megjegyezni, és ez világtendencia, hogy a legnagyobb pénzeket a kifogástalan tartás hozza a gyűjtőknek, a differencia pedig tényleg óriási lehet, egy kicsit gyengébb, kopottabb, hibás darab és kifogástalan állapotban lévő darab közötti árdifferencia 10-15-szörös is lehet

- hívta fel a figyelmet a szakember. Magyarországon egyébként nem csak az antik, de a középkori érmék gyűjtése is inkább csökkenő tendenciát mutat, pedig ebben a korban már jócskán beszélhetünk magyar érdekeltségről, hovatovább a komplett Árpád-kori pénzverés ide tartozik.

Én ma azt látom, hogy a mostani korra eléggé megfogyatkozott az Árpád-házi gyűjtők tábora is. Talán ez annak is betudható, hogy ezek az érmék jellemzően a nagyközönségnek nem elég dekoratívak és kicsik. Nekem persze tetszenek, hiszen fiatal koromban ez volt az első gyűjtési területem. Ma viszont kifejezetten olcsó az árszínvonaluk, tehát gyűjteni éppen lehetne, hiszen 5-10 ezer forintja mindenkinek van, aki kollektálással akar foglalkozni, de valamiért ez ma mégsem populáris terület, dacára annak, hogy ha bárminemű nemzeti érzelemmel átszőve gondolkodunk a témáról, akkor ez egy nagyon szép gyűjtési terület lenne

- vallja Nudelman László, aki még mindig nagy kedvelője ennek az érának. Ezekről az érmékről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az összes, ebből az időből származó pénznek nagyjából 400-450 típusa ismert napjainkban, és a leggyakrabban előkerülő darabok 5-15 ezer forint környékén már beszerezhetőek. Persze itt is vannak ritkább darabok, amik 100-200 ezer forintos áron érhetőek el, sőt olyan relikviák is melyek ára már a 600 ezer forintot is túlszárnyalja, de nem ez a jellemző.

És ez sem feltétlenül a csúcs, az érmekereskedő ugyanis elárulta nekünk, hogy egyszer volt alkalma egy saját aukció keretein belül elárverezni egy Szent István által veretett Lancea Regis - lándzsás király - feliratú ezüst dénárt, ami 38 ezer euróért (mai árfolyamon: 12 160 000 forint) kelt el. Az eddigiek tükrében itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a középkori magyar aranyforintokat preferálók tábora jelentősen emelkedett, s ennek következtében e érmék árszintje is megnőtt.

Arany tojást tojó tyúk

Ha az antik és középkori érmék világát elhagyjuk, akkor azt lehet mondani, hogy az utolsó, még "numizmatikai értékkel" bíró, népszerű gyűjtőterületnek ma Magyarországon, a Ferenc József kori veretek. Ezek könnyen gyűjthetők, jól kategorizáltak. Persze itt is nagy értékbeli eltérések lehetnek az egyes érmék között, de elmondható, hogy a gyűjtést már pár ezer forinttal a zsebben is el lehet kezdeni.

Ezután érdemes megemlíteni a Horthy-korszak pénzeit is, amiről azonban Nudelman László elmondta, hogy rendkívül kevés címlet volt forgalomban, és ha manapság már nem is, az ő fiatalkorában még rengetegen dugdostak itt-ott ezüstpengőget ebből az időszakból.

Ott van például a Szent István ötpengős, az egyik legmívesebb magyar pénzérménk, de mégis annyit vertek belőle, hogy gyakorlatilag ma egy szép tartású darab is alig pár ezer forintba kerül

- mondta el a kereskedő, aki hozzátette, hogy azért bármennyire is gyakoriak voltak ennek a kornak az érméi szakmai szempontból, azért ezek között is lehet bődületesen értékes darabokra bukkanni. Így például

egy 1938-as Horthy ötpengős, 600-750 ezer forintot is megérhet, míg egy 1931 és 1935-ös forgalmi kétpengős 100, illetve 200 ezer forint körüli összegre taksálható

Ami azért különösen nagy szó, mert az összes többi 1-2-5 pengős például a párezer forintos kategóriában mozog manapság. Egy átlagos magyar állampolgárnak tehát egy nagyapai örökségében, akár egy cipős dobozban vagy a fiók mélyére száműzött régi érméi között is simán lapulhat egy-egy darab ezek közül a különösen értékes veretek közül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így a Horthy, illetve a Ferenc József pengők, forintok, koronák és aprópénzek ritka évszámaira kifejezetten megéri odafigyelni, ezekkel ugyanis bárki bankot robbanthat. Egy ilyen váratlan előkerülés ráadásul Nudelman László szerint is simán benne lehet a pakliban, találkozott már ilyen esettel. "Ritka, de nem lehetetlen" - állapította meg a kereskedő.

Természetes a forintrendszer pénzeit is lehet gyűjteni, ám a szakértő szerint itt nem érdemes csodákra számítani. A bevezetés elején vert ezüstpénzek is például csak az ezüstárukat érik. Egyedül az 1946-os Kossuth ötforintos az, ami szép tartásban érhet 6-10 ezer forintot, valamint a forgalomból hamar kivont 1946 és 47-es 10-20-100-as forint papírcímletek, melyek hajtatlan állapotban akár 200-500 ezer forintba is kerülhetnek. Ezt pedig időben már csak az MNB 60-as évek végétől számítható emlékérme kibocsátása követi. És bár ez a kor numizmatikai szempontból már abszolút a legmodernebbnek számít, a gyűjtők mégis keresik, és hazánkban nagy népszerűségnek örvendő területnek minősül. 

Egetverő értéknövekedésre azonban egy józan gyűjtő ne is számoljon ezekre az emlékérmékre, az elmúlt évtizedek ugyanis azt mutatják, hogy a több ezer veretszámban kiadott pénzek sok-sok évtized után sem fogják a többszörösüket érni, sőt annyira hömpölyögnek a piacon, hogy bár pár év elteltével kerülhet rájuk némi felár értékesítéskor, ez gyűjtői léptékkel mérve kevéssé érzékelhető.

Könnyen megütheted a bokád

Bár az egyes gyűjthető érmék ára rendkívül változatos, összességében azt érdemes leszögezni, hogy az érmegyűjtés bizony nem olcsó mulatság, főleg annak, aki tényleg komolyan veszi hobbiját. Nudelman László úgy fogalmazott,

kifejezetten óvva intek mindenkit attól, hogy csupán befektetési szemmel nézzen az érmékre, ez ugyanis nem egy bankgaranciás történet. Senki nem tudja előre prognosztizálni, hogy mikor éppen minek megy fel az értéke vagy néhány évig stagnál az árszínvonal. Ezt nem árt észben tartani.

Az érmekereskedő meglátása szerint egy átgondolt, szisztematikus gyűjtés úgy kezdődik, hogy az illető kinéz magának egy területet, megismerkedik annak gyűjthető állományával és az árakkal. Ezt követően pedig el tudja dönteni, hogy havi/éves szinten mekkora összeget engedhet magának, miközben a hobbijának hódol.

A gyűjtő az én megítélésem szerintem valamilyen plusz érzelmi töltettel viszonyul a gyűjteményéhez, történelmi jelentőségű érmék esetében ez plusz műveltséget is követel és ad is egyben a gyűjtőnek. Ezért külön örömforrás ezzel foglalkozni

- osztotta meg szemléletét a gyűjtő és kereskedő. Azt is látni kell, hogy az érmegyűjtésre jobbára azért nemzeti ügy, és általában az adott ország gyűjtői saját pénzüket keresik. Persze itt is lehet kivételt találni, a szakértő szerint például mára az euro gyűjtés a fanatizmus határára jutott.

Azt is fontos tisztázni, ahogy ebben a szakmában is, úgy ahogy mindegyik másikban is, amióta gyűjtés, azóta hamisítás is van. Ezekbe ráadásul könnyű beleszaladni, viszont az így elveszített pénzünket szinte lehetetlen visszaszerezni. 

Jött már hozzám olyan gyűjtő, aki 1 100 000 forintért vásárolt az interneten néhány ritka Árpád-házi dénárt. Számlát és eredetiség garanciát persze nem kapott, végül pedig kiderült, hogy hamis pénzt vett. Ilyen esetben 98 százalékig borítékolható, hogy a delikvens nem fogja vissza kapni a pénzét. Lehet persze polgári peres eljárást indítani, de már maga egy szakértői állásfoglalás annyi időbe és pénzbe kerülne, hogy a per végére anyagilag még akkor is negatívumba jönne ki a hamis érmét megvásárló, ha történetesen meg is nyerné azt. És akkor még ott van az, hogy hogy bizonyítja egyáltalán bárki azt, hogy az eladó rosszhiszemű volt, lehet, ő sem tudta, hogy nem eredeti az általa árult érem

- figyelmeztetett Nudelman László. Arra a kérdésemre, hogy igaz-e az a közvélekedés, hogy a hibás, félrevert érméket kell keresni, mert azok sokat érnek, a szakértő rövid választ adott. Alapvetően nem igaz ez a feltételezés, persze a numizmatika történetében van jól dokumentált példa arra, hogy egy hibás, félre vert pénz jóval többet érjen, mint egy makulátlan társa. De ez egyáltalán nem jellemző. A kereskedő szerint persze gyűjteni lehet ezeket, és akik, mondjuk kifejezetten erre utaznak, azok az interneten fizethetnek jóval nagyobb összegeket egy-egy ilyen darabért, mint amennyit az valójában ér vagy érhet később,

de én nem tenném...

- zárta rövidre a témát a szakértő, aki elmondta azt is, hogy ő maga azt tanácsolja, hogy nagyobb összegeket csak akkor adjon ki bárki is egy érméért, ha kap számlát és élettartam garanciát. Egy-egy internetes exkluzív hirdetés elsőre bár ínycsiklandozó lehet, de komoly szakértelem nélkül nem éri meg kockáztatni. Ezt a logikát követve érdemes mindig megbízható kereskedőtől vásárolni, és az interneten is neves aukciók között kutakodni, semmint az első szembejövő csere-bere oldalak sokszor ellenőrizetlen ajánlataira rábukni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm