23 °C Budapest
Gondoltad volna? Ezeken a helyeken költik el a legtöbb pénzt a magyarok

Gondoltad volna? Ezeken a helyeken költik el a legtöbb pénzt a magyarok

2019. június 5. 15:26

2019. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2019. január-áprilisban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A KSH legfrissebb jelentése szerint 2019. áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,7 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 6,6 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (18%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (10%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (7,4%). A könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben nem változott, a használtcikk- (-0,9%), illetve a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (-8,6%) pedig csökkent a forgalom volumene. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene ez idő alatt 5,5 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai pedig 10 százalékkal emelkedtek.

A Központi Statisztikai Hivatal ezen felül kiadta a 2019 áprilisára vonatkozó kiskereskedelmi statisztikákat is, amiből kiderült, hogy az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1001 milliárd forint volt. Megoszlás szerint pedig az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?