3 °C Budapest
Negyven százalékkal nőttek a bérek, mégsincs elég alkalmazott a magyar boltokban

Negyven százalékkal nőttek a bérek, mégsincs elég alkalmazott a magyar boltokban

2017. november 10. 19:30

180 milliárd forinttal több a boltosok bérköltsége a négy évvel korábbihoz képest, amely 40 százalékos emelkedést jelent. Ugyanezen idő alatt a túlóraszám 30 százalékkal növekedett.

2017 január-augusztus között némileg csökkent a túlórák száma a boltokban, áruházakban. Év közben általában hullámzik a túlóraszám, időszakonként túl is lépte 2017-ben a korábbi szintet, de összességében mérséklődött a rendes munkaidőn túli foglalkoztatás - áll a blokkk.com közleményében. A munkaügyi szabályok szerint egyébként évente 250 túlóra engedélyezett, kollektív szerződés esetében ez lehet 300 óra.

A túlórák után 50 százalékos bérpótlék jár, de helyette adhatnak szabadidőt vagy pihenőnapot is. Ha a túlóra heti pihenőnapra, vagy munkaszüneti napra esik (utóbbi napokon egyébként a boltok többsége nem nyithat ki), akkor már 100 százalékos pótlék jár. De akkor is jár 50 százalék pótlék, ha ebben az esetben kap szabadidőt vagy pihenőnapot a túlóráztatott dolgozó.

Valószínűleg a munkaerőhiány miatt a boltos alkalmazottak többnyire túlórapótlékot kapnak a pihenőnapok helyett. 2017 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest ugyan kevesebb volt a boltokban a túlóráztatás, de még mindig valamivel több, mint 2015-ben. A csúcsot a 2016-os év jelentette.

Az elmúlt években - 2013-2016 között - közel másfélszeresére nőtt a túlórák száma a bolti kiskereskedelemben, nyilván ezzel is próbálták pótolni a hiányzó munkaerőt. A létszám alig változott, a növekedés éves átlagban 2-3% volt, de ennél több emberre lett volna szükség. A bérköltségek viszont negyedével nőttek 2013-hoz képest, ami jelentős terhet jelent a boltosoknak. A 2017-ben várható éves bérköltség 180 milliárd forinttal lehet több a négy évvel korábbinál.

Még hátra van a fekete péntek, illetve a karácsonyi roham is. A diákmunkások és a nyugdíjasok foglalkoztatása enyhíthet valamennyit a munkaerőhiányon, de aligha lehet kiváltani a túlóráztatást.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52