13 °C Budapest
Negyven százalékkal nőttek a bérek, mégsincs elég alkalmazott a magyar boltokban

Negyven százalékkal nőttek a bérek, mégsincs elég alkalmazott a magyar boltokban

2017. november 10. 19:30

180 milliárd forinttal több a boltosok bérköltsége a négy évvel korábbihoz képest, amely 40 százalékos emelkedést jelent. Ugyanezen idő alatt a túlóraszám 30 százalékkal növekedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2017 január-augusztus között némileg csökkent a túlórák száma a boltokban, áruházakban. Év közben általában hullámzik a túlóraszám, időszakonként túl is lépte 2017-ben a korábbi szintet, de összességében mérséklődött a rendes munkaidőn túli foglalkoztatás - áll a blokkk.com közleményében. A munkaügyi szabályok szerint egyébként évente 250 túlóra engedélyezett, kollektív szerződés esetében ez lehet 300 óra.

A túlórák után 50 százalékos bérpótlék jár, de helyette adhatnak szabadidőt vagy pihenőnapot is. Ha a túlóra heti pihenőnapra, vagy munkaszüneti napra esik (utóbbi napokon egyébként a boltok többsége nem nyithat ki), akkor már 100 százalékos pótlék jár. De akkor is jár 50 százalék pótlék, ha ebben az esetben kap szabadidőt vagy pihenőnapot a túlóráztatott dolgozó.

Valószínűleg a munkaerőhiány miatt a boltos alkalmazottak többnyire túlórapótlékot kapnak a pihenőnapok helyett. 2017 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest ugyan kevesebb volt a boltokban a túlóráztatás, de még mindig valamivel több, mint 2015-ben. A csúcsot a 2016-os év jelentette.

Az elmúlt években - 2013-2016 között - közel másfélszeresére nőtt a túlórák száma a bolti kiskereskedelemben, nyilván ezzel is próbálták pótolni a hiányzó munkaerőt. A létszám alig változott, a növekedés éves átlagban 2-3% volt, de ennél több emberre lett volna szükség. A bérköltségek viszont negyedével nőttek 2013-hoz képest, ami jelentős terhet jelent a boltosoknak. A 2017-ben várható éves bérköltség 180 milliárd forinttal lehet több a négy évvel korábbinál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még hátra van a fekete péntek, illetve a karácsonyi roham is. A diákmunkások és a nyugdíjasok foglalkoztatása enyhíthet valamennyit a munkaerőhiányon, de aligha lehet kiváltani a túlóráztatást.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?