Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

2017. október 24. 13:30

Egyre nagyobb problémákat okoz Magyarországon a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az országos, ágazatokat átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között. Legjobban az illatszer és italbotokban, legrosszabbul pedig a hús és halboltokban keresnek az alkalmazottak.

Magyarországon a nemzetgazdaság egészét visszahúzza a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az ágazatot átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között - írja a blokkk.com közleményében.

Ráadásul, ha a boltos tudna is többet fizetni egy adott alkalmazottnak, akkor sincs jelentkező az állásra. Hiszen a munkavállalók gyorsan váltanak, ha a nagyobb bér lehetősége kecsegtet egy másik helyről. Így sok esetben a boltoknak nehéz megoldaniuk a munkaerő gazdálkodást.

A boltokban adható béreket egyébként sok tényező befolyásolja. A kapott pénz mennyisége függ a bevételektől, a költségviszonyoktól, ráadásul az sem mindegy, hogy az eladott termékek eladásához kötelező-e valamilyen szakképesítés. Az élelmiszer, illatszer, híradástechnikai termékek árusításához például igen, a zöldség-gyümölcs, ruházat, könyv eladásához azonban nem. Így nem meglepő, hogy az előbbieknél több minimálbér jár. Ezen felül számíthat még az is, hogy van-e az adott boltban személyes kiszolgálás vagy sem, ugyanis ha nincs akkor az ott dolgozóknak nem kötelező a magasabb szakmai bérminimumot adni.

Mindezek mellett számít az áruház mérete, a bolt árukínálata és persze a részmunkaidős/külső helyről kölcsönzött dolgozók aránya is. Általánosan elmondható például, hogy a nagyobb áruházakban magasabb bért kapnak a dolgozók. A termékek kínálatára pedig igaz, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem lehet csak úgy megemelni az esetleges béremelések miatt. Ráadásul a digitális web áruházak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hagyományos értelemben vett boltoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márpedig a hal nem menő

A legnagyobb és a legkisebb fizetést adó boltok bérrangsorában 2017. augusztusában 66 ezer forint volt a különbség. Ez 6 ezer forinttal több, mint az ezt megelőző évben. A legtöbb bért egyébként az illatszer, ital és sportszerboltokban keresik az alkalmazottak, míg a rangsor végére a hal, hús és ruhás boltokban dolgozók szorultak.

A tavalyi átlagbérekhez képest egyébként nem történ nagy változás a listán. A top háromban például 2016-ban is ugyanazok a bolttípusok szerepeltek, mint 2017-ben csak más sorrendben. A lista végén pedig ugyanaz a két szereplő tanyázott, mint idén. A legtöbbet a ruháspiacon tevékenykedő dolgozók veszítették. Hiába nőtt ugyanis a bruttó bérük 19 ezer forinttal, így is 4 helyett csúsztak vissza a bérrangsorban a tavalyi szereplésükhöz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem