26 °C Budapest
Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

2017. október 24. 13:30

Egyre nagyobb problémákat okoz Magyarországon a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az országos, ágazatokat átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között. Legjobban az illatszer és italbotokban, legrosszabbul pedig a hús és halboltokban keresnek az alkalmazottak.

Magyarországon a nemzetgazdaság egészét visszahúzza a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az ágazatot átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között - írja a blokkk.com közleményében.

Ráadásul, ha a boltos tudna is többet fizetni egy adott alkalmazottnak, akkor sincs jelentkező az állásra. Hiszen a munkavállalók gyorsan váltanak, ha a nagyobb bér lehetősége kecsegtet egy másik helyről. Így sok esetben a boltoknak nehéz megoldaniuk a munkaerő gazdálkodást.

A boltokban adható béreket egyébként sok tényező befolyásolja. A kapott pénz mennyisége függ a bevételektől, a költségviszonyoktól, ráadásul az sem mindegy, hogy az eladott termékek eladásához kötelező-e valamilyen szakképesítés. Az élelmiszer, illatszer, híradástechnikai termékek árusításához például igen, a zöldség-gyümölcs, ruházat, könyv eladásához azonban nem. Így nem meglepő, hogy az előbbieknél több minimálbér jár. Ezen felül számíthat még az is, hogy van-e az adott boltban személyes kiszolgálás vagy sem, ugyanis ha nincs akkor az ott dolgozóknak nem kötelező a magasabb szakmai bérminimumot adni.

Mindezek mellett számít az áruház mérete, a bolt árukínálata és persze a részmunkaidős/külső helyről kölcsönzött dolgozók aránya is. Általánosan elmondható például, hogy a nagyobb áruházakban magasabb bért kapnak a dolgozók. A termékek kínálatára pedig igaz, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem lehet csak úgy megemelni az esetleges béremelések miatt. Ráadásul a digitális web áruházak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hagyományos értelemben vett boltoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Márpedig a hal nem menő

A legnagyobb és a legkisebb fizetést adó boltok bérrangsorában 2017. augusztusában 66 ezer forint volt a különbség. Ez 6 ezer forinttal több, mint az ezt megelőző évben. A legtöbb bért egyébként az illatszer, ital és sportszerboltokban keresik az alkalmazottak, míg a rangsor végére a hal, hús és ruhás boltokban dolgozók szorultak.

A tavalyi átlagbérekhez képest egyébként nem történ nagy változás a listán. A top háromban például 2016-ban is ugyanazok a bolttípusok szerepeltek, mint 2017-ben csak más sorrendben. A lista végén pedig ugyanaz a két szereplő tanyázott, mint idén. A legtöbbet a ruháspiacon tevékenykedő dolgozók veszítették. Hiába nőtt ugyanis a bruttó bérük 19 ezer forinttal, így is 4 helyett csúsztak vissza a bérrangsorban a tavalyi szereplésükhöz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?