Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

Komolyan fontold meg a váltást: főleg ha ezekben az üzletágakban dolgozol

2017. október 24. 13:30

Egyre nagyobb problémákat okoz Magyarországon a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az országos, ágazatokat átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között. Legjobban az illatszer és italbotokban, legrosszabbul pedig a hús és halboltokban keresnek az alkalmazottak.

Magyarországon a nemzetgazdaság egészét visszahúzza a munkaerőhiány. Ez alól pedig a boltok sem kivételek. Hiába azonban az ágazatot átfogó béremelések, még így is óriási szakadék tátong a különböző típusú boltok fizetései között - írja a blokkk.com közleményében.

Ráadásul, ha a boltos tudna is többet fizetni egy adott alkalmazottnak, akkor sincs jelentkező az állásra. Hiszen a munkavállalók gyorsan váltanak, ha a nagyobb bér lehetősége kecsegtet egy másik helyről. Így sok esetben a boltoknak nehéz megoldaniuk a munkaerő gazdálkodást.

A boltokban adható béreket egyébként sok tényező befolyásolja. A kapott pénz mennyisége függ a bevételektől, a költségviszonyoktól, ráadásul az sem mindegy, hogy az eladott termékek eladásához kötelező-e valamilyen szakképesítés. Az élelmiszer, illatszer, híradástechnikai termékek árusításához például igen, a zöldség-gyümölcs, ruházat, könyv eladásához azonban nem. Így nem meglepő, hogy az előbbieknél több minimálbér jár. Ezen felül számíthat még az is, hogy van-e az adott boltban személyes kiszolgálás vagy sem, ugyanis ha nincs akkor az ott dolgozóknak nem kötelező a magasabb szakmai bérminimumot adni.

Mindezek mellett számít az áruház mérete, a bolt árukínálata és persze a részmunkaidős/külső helyről kölcsönzött dolgozók aránya is. Általánosan elmondható például, hogy a nagyobb áruházakban magasabb bért kapnak a dolgozók. A termékek kínálatára pedig igaz, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem lehet csak úgy megemelni az esetleges béremelések miatt. Ráadásul a digitális web áruházak egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hagyományos értelemben vett boltoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Márpedig a hal nem menő

A legnagyobb és a legkisebb fizetést adó boltok bérrangsorában 2017. augusztusában 66 ezer forint volt a különbség. Ez 6 ezer forinttal több, mint az ezt megelőző évben. A legtöbb bért egyébként az illatszer, ital és sportszerboltokban keresik az alkalmazottak, míg a rangsor végére a hal, hús és ruhás boltokban dolgozók szorultak.

A tavalyi átlagbérekhez képest egyébként nem történ nagy változás a listán. A top háromban például 2016-ban is ugyanazok a bolttípusok szerepeltek, mint 2017-ben csak más sorrendben. A lista végén pedig ugyanaz a két szereplő tanyázott, mint idén. A legtöbbet a ruháspiacon tevékenykedő dolgozók veszítették. Hiába nőtt ugyanis a bruttó bérük 19 ezer forinttal, így is 4 helyett csúsztak vissza a bérrangsorban a tavalyi szereplésükhöz képest.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18