12 °C Budapest
Nagyobbat üt, mint a boltzár: ezért kell annyit sorban állnod az áruházakban

Nagyobbat üt, mint a boltzár: ezért kell annyit sorban állnod az áruházakban

2017. október 23. 09:00

Hiába a bérek általános emelkedése a munkavállalók száma nem mozdul a boltokban. A 27-28 ezer forintos keresetemelés tehát csak arra elég, hogy ne csökkenjen tovább a dolgozók létszáma, miközben több alkalmazottra lenne szükség. A legnagyobb baj az élelmiszerboltokban tapasztalható.

2017 augusztusában 196 ezer fő volt a bolti kiskereskedelemben alkalmazottként dolgozók létszáma (a négy főnél nagyobb vállalkozások körében). Ez nagyságrendjét tekintve halvány elmozdulás az egy évvel korábbi 193 ezer főhöz képest (1,5%). Így a létszámhiány gyakorlatilag nem enyhült. Ez nagy probléma, hiszen a boltoknak több eladóra lenne szüksége - áll a blokkk.com közleményében.

A bruttó havi átlagkereset ugyan nőtt, most már 228 ezer forint a boltos vállalkozások körében, ami körülbelül 28 ezer forintos emelést takar. Ebből az a következtetés vonható le, hogy 14 százalékos átlagos keresetemelés mellett a boltos vállalkozások létszáma nem emelkedik, pedig kellene.

A pénztáros, az eladó és az árufeltöltő

A boltok fizikai dolgozóinak (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) körében is jócskán emelkedtek a bérek. Augusztusban megközelítették a 189 ezer forintot, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 162 ezer forinthoz képest. Ugyanakkor ez a 27 ezer forintos emelés is csak a létszám tartásához volt elég a boltoknál.

A feszültség éppen ezért egyre inkább nő, hiszen a boltok többsége eladót, pénztárost, vagy árufeltöltőt keres. Jelenlegi állás szerint azonban nincs több. Az élelmiszerboltokban pedig (nem sokkal, de jelzésértéke van) valamelyest apadt is az eladók létszáma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Intő jelek

A foglalkoztatás égető gondjait jelzik azok az adatok is, melyek a bolti kiskereskedelemben a foglalkoztatottak, tehát az összes alkalmazott, vagy bármilyen más munkát végzők összlétszámát mutatják. Sőt az üres álláshelyek mutatói sem mutatnak pozitív képet.

A béreket persze ki is kell fizetni valamiből. A boltos kiskereskedelmi forgalom az elmúlt egy esztendőben 4-5 százalék körüli ütemben nőtt, ehhez képest pedig a 14-17 százalékos béremelés nem kevés.

Ráadásul a nagyobbak több bért adnak, így a kisboltosok egyre hátrébb csúsznak a bérversenyben.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?