22 °C Budapest
40 deka, maradhat? Persze, úgy is kivágom a kukába

40 deka, maradhat? Persze, úgy is kivágom a kukába

2016. szeptember 6. 14:38

Míg fejletlenebb régiókban éheznek, addig a fejlett világ problémája az élelmiszer-felesleg. A fogyasztók és az ipar is szórja a szemétbe az el nem fogyasztott élelmiszert. Mutatjuk, Magyarországon mennyi étel megy a szemetesbe.

Magyarország abból a szempontból speciális hely, hogy jól megfér egymás mellett több százezer éhező és milliónyi pazarló. Egy 2014-es OECD felmérés szerint a gyermekes családok közel felével (47%) fordult elő a válaszadást megelőző évben, hogy nem volt annyi pénzük, hogy elegendő élelmiszert vásároljanak maguknak. Ugyanez az arány a gyermektelen családoknál 35 százalék volt.

Ehhez képest megdöbbentő, hogy

Magyarországon 400 ezer tonna élelmiszert dob ki a lakosság évente, ami fejenként 40 kiló.

Ehhez a számhoz pedig ipari szinten hozzá kell még adnunk 1,4 millió tonnát, hogy megkapjuk, mennyi élelmiszer végzi Magyarországon egy év alatt a kukában - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Sczigel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

Összehasonlításképpen, Nagy-Britanniában, ahol több mint hatszor annyi ember él, mint hazánkban, 7 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente a háztartások. Ez jelentősen rosszabb adat, mint Magyarországon. Ezen felindulva egy újságcikk itthon is hasznosítható tippeket ad a briteknek, hogyan pazaroljanak kevesebbet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nézzük csak:

  • A tojást ne a spájzban tartsd, hanem a hűtőszekrényben, mert ott tovább eláll!
  • A banánokat ne tedd a többi gyümölcs közé, mert társaságában hamarabb megbarnul, megrohad a többi gyümölcs.
  • Ha egyszerre sok sajtot vettél, akkor a felesleget, amit amúgy is főzésnek használnál, reszeld le és tedd be a mélyhűtőbe, így sokáig eláll.
  • Ha veszel avokádót és csak a felét eszed meg, akkor a másik felében hagyd benne a magját és így tedd be a hűtőbe, mert akkor később barnul meg.
  • A kenyeret ne a hűtőben tartsd, hanem hűvös, sötét helyen, ha lefagyasztod, akkor pedig szeleteld fel előtte, hogy könnyebben tudd majd pirítóval felolvasztani.
  • Ha nem magyar terméket veszel, akkor sokszor több lejárati dátum van rajta. Ha azt látod rajta, hogy "best before", az azt jelenti, hogy utána még el lehet fogyasztani, legfeljebb nem lesz olyan magas az ízélmény. Ezzel szemben ha az van ráírva, hogy "use by", akkor viszont ezután a dátum után már ne edd meg az élelmiszert.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?