40 deka, maradhat? Persze, úgy is kivágom a kukába

40 deka, maradhat? Persze, úgy is kivágom a kukába

2016. szeptember 6. 14:38

Míg fejletlenebb régiókban éheznek, addig a fejlett világ problémája az élelmiszer-felesleg. A fogyasztók és az ipar is szórja a szemétbe az el nem fogyasztott élelmiszert. Mutatjuk, Magyarországon mennyi étel megy a szemetesbe.

Magyarország abból a szempontból speciális hely, hogy jól megfér egymás mellett több százezer éhező és milliónyi pazarló. Egy 2014-es OECD felmérés szerint a gyermekes családok közel felével (47%) fordult elő a válaszadást megelőző évben, hogy nem volt annyi pénzük, hogy elegendő élelmiszert vásároljanak maguknak. Ugyanez az arány a gyermektelen családoknál 35 százalék volt.

Ehhez képest megdöbbentő, hogy

Magyarországon 400 ezer tonna élelmiszert dob ki a lakosság évente, ami fejenként 40 kiló.

Ehhez a számhoz pedig ipari szinten hozzá kell még adnunk 1,4 millió tonnát, hogy megkapjuk, mennyi élelmiszer végzi Magyarországon egy év alatt a kukában - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Sczigel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

Összehasonlításképpen, Nagy-Britanniában, ahol több mint hatszor annyi ember él, mint hazánkban, 7 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente a háztartások. Ez jelentősen rosszabb adat, mint Magyarországon. Ezen felindulva egy újságcikk itthon is hasznosítható tippeket ad a briteknek, hogyan pazaroljanak kevesebbet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nézzük csak:

  • A tojást ne a spájzban tartsd, hanem a hűtőszekrényben, mert ott tovább eláll!
  • A banánokat ne tedd a többi gyümölcs közé, mert társaságában hamarabb megbarnul, megrohad a többi gyümölcs.
  • Ha egyszerre sok sajtot vettél, akkor a felesleget, amit amúgy is főzésnek használnál, reszeld le és tedd be a mélyhűtőbe, így sokáig eláll.
  • Ha veszel avokádót és csak a felét eszed meg, akkor a másik felében hagyd benne a magját és így tedd be a hűtőbe, mert akkor később barnul meg.
  • A kenyeret ne a hűtőben tartsd, hanem hűvös, sötét helyen, ha lefagyasztod, akkor pedig szeleteld fel előtte, hogy könnyebben tudd majd pirítóval felolvasztani.
  • Ha nem magyar terméket veszel, akkor sokszor több lejárati dátum van rajta. Ha azt látod rajta, hogy "best before", az azt jelenti, hogy utána még el lehet fogyasztani, legfeljebb nem lesz olyan magas az ízélmény. Ezzel szemben ha az van ráírva, hogy "use by", akkor viszont ezután a dátum után már ne edd meg az élelmiszert.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43