13 °C Budapest
A legsunyibb praktikák, amivel lehúznak az éttermekben

A legsunyibb praktikák, amivel lehúznak az éttermekben

2016. július 31. 13:01

Bár itthon is egyre több jó minőségű étteremmel találkozhatunk, azért még mindig vannak olyan helyek, amelyek piszkos trükkökkel vesznek rá minket arra, hogy többet költsünk náluk. A Pénzcentrum most lerántja a leplet az éttermek legtitkosabb trükkjeiről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyaralás alatt gyakrabban megengedjünk magunknak, hogy étteremben együnk. Ilyenkor is érdemes résen lennünk, mert rengeteg olyan apró trükk van, amivel könnyen rávehetnek, hogy többet költsünk annál, amennyit szeretnénk. Mutatjuk, a legsunyibb praktikákat.

Elfelejtik kiírni a pénznemet

Sokszor előfordul az étlapon, hogy a pénznem valamiért lemarad róla. Ez sosem a véletlen műve, hiszen ha nincs ott a pénznem, eszünkbe sem jut, hogy éppen költjük a pénzünket. Nagyobb valószínűséggel költünk valamire, ha nem is tudatosul bennünk, hogy pénzt költünk, és az ételekre is jobban tudunk koncentrálni.

Trükközés a számokkal

A magyar boltokban is gyakran látunk olyan árakat, amelyek 9-re végződnek (pl. 199 forint). Ezekre az árakra ránézve pedig már egyből tudjuk, hogy az úgyis többe kerül a termék, mint elsőre hinnénk. Ezért hatásosabb lehet az étlapon 5-ös végződést használni, (pl. 195 forint) mert ez az étlap számunkra sokkal barátságosabb tűnik.

KATTINTS! Ezeket a strandbüféket, gyrososokat kerüld el idén nyáron

Az ételek részletes leírása

A kutatások azt mutatják, hogy az étlapon részletesen körbeírt, frappánsan megfogalmazott ételeket sokkal vonzóbbnak találjuk. Egyes felmérések szerint az értékesítést akár 27 százalékkal is megdobhatja, ha az éttermek részletes leírást alkalmaznak az étlapon. A szépen megfogalmazott szövegek ugyanis már az olvasás közben meghozzák az étvágyunkat.

A "nagyi sütije"

Anya vagy épp a nagyi főztjénél nincs jobb, és ezt az éttermek is nagyon jól tudják. Sok étel elnevezésénél a nosztalgia erejével próbálnak hatni ránk, hiszen ki ne akarná újra átélni a gyerekkora jól ismert ízeit? Sokkal szívesebben vesszük meg például a "nagymama meleg házi süteményét".

Kiemelések az étlapon

Ha egy-egy ételt jobban kiemelnek a többi közül, például más betűtípussal írják, vagy esetleg tesznek mellé egy fotót- akkor ezt a fogást sokkal különlegesebbnek érezzük - esetleg kedvünk támad éppen ezt megkóstolni.

KATTINTS! Ez a legjobb 50 étterem most a világon

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Drága vs. olcsó

Nagyon jól mutat az étlapon, ha drága ételek is vannak rajta. Ezeket talán pont nem fogjuk megvásárolni, viszont a drága ár mellett az olcsóbbakat egy jó alkunak tekintjük, ezért még szívesebben megvásároljuk.

Kisadag vagy nagyadag?

A legtöbb étteremben választhatnak a vendégek a kis- és a nagyadag között. A fogyasztóknak fogalmuk sincs arról, hogy mekkora is a kisadag, és mivel az olcsóbb, a legtöbb esetben úgy gondolják, hogy ez a jobb ár-érték arány. Azonban az éttermek célja pont az, hogy a kisebb adagot adják el, a nagyobb adag csupán az összehasonlítás miatt kell. Ráadásul mivel a nagyobb adag drágább, ez esetben is azt gondolják a vendégek, hogy jó üzletet csináltak, így nagyobb eséllyel fogyasztanak.

A sorrend sem mindegy

Az sem mindegy, hogy az étlapon milyen sorrendben vannak feltüntetve az adott menük. Általában külön szekciója van a marhából készült ételeknek, a szárnyasoknak, a vegetáriánus ételeknek, és a desszerteknek is. A kutatások szerint a vendégek a legtöbb esetben az első opciót választják ki, így nem csoda, hogy a legtöbb profitot hozó fogást teszik az étlap tetejére.

Nem kell túl sok választási lehetőség

Ha túl sok a választási lehetőség az étlapon, akkor könnyen elbizonytalanodhatunk, hogy jó döntést hoztunk-e az étel kiválasztásakor. Sokkal hatékonyabb, ha egy-egy kategóriában maximum 6 esetleg 10  választási lehetőségünk van.

A zene is nagyon fontos

A Leicester egyetem kutatói szerint, azokban az éttermekben, ahol klasszikus zene szól, sokkal többet költenek az emberek, mert jóval tehetősebbnek érezzük magunkat ettől. Míg azokban az éttermekben ahol valamilyen pop zene szól ott akár 10 százalékkal is kevesebbet költhetünk.

(Cikkünk a Business Insider írása nyomán készült.)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09