5 °C Budapest

Mire elég havi 78 ezer forint? Van kiút a szegénységből?

2015. szeptember 26. 16:04

Magyar családok százezrei élnek még mindig jövedelmi szegénységben, azaz havi kevesebb, mint 78 ezer forintból. De van esély a felzárkozásra, az életkörülmények javítására.

Növekedtek a reáljövedelmek, azonban nem lett kevesebb szegény, bár javult a rászorulók helyzete az elmúlt két évben Magyarországon. Többek között ezek derültek ki a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) tavaly ősszel végzett felméréséből. A kutatás szerint a magyar lakosság 16,6 százaléka, vagyis több százezer ember él jövedelmi szegénységben.

A nélkülöző háztartások havonta kevesebb, mint 78 ezer forintból gazdálkodnak.

A szegénység előfordulásának valószínűsége magas: az általános iskolát végzett családfővel élők között, illetve azoknál a családoknál is, ahol csak egy embernek van keresete, továbbá ott is, ahol a családnak a fenntartója 65 év feletti vagy nő. A családfő végzettsége szerint a következőképpen alakul a szegénységben élők összetétele.

Mit mondanak más kutatások?

Bár a KSH a közelmúltban jelentette be, hogy többet nem adja ki a létminimumról szóló kiadványát, az utolsó adatok szerint tavaly havi 253 ezer forint volt egy tipikus, két felnőttből és két gyermekből álló háztartás és közel 80 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke. Az egy felnőttből és egy gyermekből álló háztartásnál ugyanez havi 144 ezer forint, az egy felnőttből és két gyerekből álló háztartásoknál pedig durván 190 ezer forint volt.

A mutatók alapján a magyar háztartások több mint 35 százaléka élt a létminimum alatt

Sokan kaphatnak segítséget

Az idén szeptember 26-án tartott Fenntarthatósági Nap egyik kiemelt témája a hajléktalanok helyzete, a beszélgetés résztvevői olyan példákat mutatnak be, amelyek egy-egy kisebb-nagyobb közösségben képesek esélyt adni a felzárkózásra, de legalábbis javítani az életkörülményeket, ez pedig a rászoruló családoknak is nagy segítség lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik ilyen egyesület a Heti Betevő, amely összegyűjti az adományokat és az élelmiszereket és ebből hetente egyszer a Klauzál téren oszt ételt és italt a rászorulóknak.

{{EMBED:https://www.facebook.com/hetibetevo/photos/a.1712462375640671.1073741960.1447351432151768/1712462455640663/?type=3}}


A szervezet különlegessége abban rejlik, hogy éttermi minőségű ételeket készítenek és osztanak szét. A kezdeményezéshez pedig az idő elteltével egyre több önkéntes csoport és étterem is csatlakozott, ráadásul ma már nem csak Budapesten, hanem Makón és Székesfehérváron is megtalálhatóak. Az adományokat pedig már nem csak a bulinegyedekben kihelyezett befőttesüvegekben várják, hanem utalással is támogathatjuk őket. Aki kíváncsi a részletekre meghallgathatja a Fenntarthatósági Napon szeptember 26-án, a Millenárison.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?