20 °C Budapest
Az Ötöslottó legnagyobb titka: miért csak ennyivel nő a főnyeremény?

Az Ötöslottó legnagyobb titka: miért csak ennyivel nő a főnyeremény?

2015. május 16. 07:03

Sok szerencsevadász fejében megfordult már, hogy a Szerencsejáték Zrt. mire költi az Ötöslottóból befolyt hatalmas összegeket: hogyan lehet, hogy alig emelkedett a várható főnyeremény összege? Az igazság azonban az, hogy a befolyt összegek szétosztásának szigorú szabályai vannak. A Pénzcentrum mutatja, miért ennyivel nő a nyeremény hétről hétre.

Az Ötöslottó múlt heti sorsolásán 4 444 millió forintért játszhattunk, azonban mivel nem volt telitalálatos szelvény, ezért halmozódott a nyeremény. Ezen a héten ugyanis már akár 4 636 millió forintot is nyerhetünk, ez lehet minden idők második legnagyobb nyereménye, ha a szombat esti sorsoláson lesz telitalálatos szelvény.

Hogy lehet, hogy "csak" ennyivel nőtt a nyeremény?

A lottósorsolások pontos központi szabályozás alá esnek, a szerencsejáték törvény és a Szerencsejáték Zrt. ugyanis a Részvételi Szabályzatban pontosan meghatározza, hogy mennyivel kell nőnie a nyereményalapnak.

Az előírások értelmében az Ötöslottónál a nyereményalap 46 százaléka (bruttó, mely tartalmazza az SZJA-t is) fordítandó nyereményekre

 - válaszoltak kérdésünkre a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztályától. A befolyt összeg a négy nyereményosztály között az alábbiak szerint oszlik meg:

  • Az 5 találatosok 30 százalékát,
  • A 4 találatosok 17 százalékát,
  • A 3 találatosok 18 százalékát
  • A 2 találatosok 35 százalékát kapják a nyereményalap 46 százalékának.

A heti bevétel a Szerencsejáték Zrt. ezek között a nyereményosztályok között kell osztja szét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennyit oszthattak szét legutóbb

A 19. játékhéten több mint 7,1 millió alapjátékot adtak fel, így a nyeremény is ennek megfelelően nőtt. Az Ötöslottó alapjátéka 225 forintba kerül, ami 7,1 millió játékkal számolva 1,6 milliárd forint bevételt jelent. Ennek (az adót levonva) 39 százalékát, 622 millió forintot költenek a nyeremények növelésére (az alsóbb nyereményosztályokban nem volt halmozódás, így itt az adott héten szétosztandó nyereményt szabja meg). Az alábbiak szerint osztják szét a halmozódást a nyereményosztályok között a következő játékhéten:

  • A várható főnyeremény 186 millió forinttal nőtt (a valóságban ennél valamennyivel többel, 192 millió forinttal nőtt),
  • A 4 találatos szelvények között 106 millió forintot,
  • A 3 találatos szelvények között 112 millió forintot,
  • A 2 találatos szelvények között 218 millió forintot oszthatnak szét a következő játékhéten. 

 

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?