11 °C Budapest

Új boltok jönnek Magyarországra: másképp fogunk vásárolni

2015. március 10. 10:03

Egyre tudatosabbak vagyunk a netes vásárlásnál, ez azt jelenti, hogy az alacsony ár mellett a megbízható áruházakat keressük és figyeljük más vevők véleményét is - derül ki egy ma publikált kutatásból. Még mindig leginkább műszaki cikkeket veszünk a neten, és akár a vasárnapi csomagszállítás tilalmára is megtalálhatják az ellenszert a webshopok. Izgalmas új szereplők jönnek idén Magyarországra.

Tavaly a minden ötödik magyar, mintegy 2 millió ember vásárolt online - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös Online Kiskereskedelmi Index (OKI) kutatásának legfrissebb eredményeiből. Az online vásárlók csak 27 százaléka budapesti, a túlnyomó többség vidéken lakik. A nemek aránya is kiegyenlített a netes vásárlók között, és már egyáltalán nem a fiatalok sportja. A nyugdíjasok is egyre inkább megjelennek a webshopokban, sőt, már minden harmadik vevő 50 év feletti.

Tavaly 133 milliárd forintos forgalmat generáltak a webshopok: a növekedést jól mutatja, hogy ez 20 milliárddal több, mint 2013-ban. Átlagosan 11 900 forintot költöttünk egy netes vásárlás során, 2014-ben 13 millió alkalommal fizettünk valamely webshop pénztáránál - mondta el Madar Norbert, a GKI Digital üzletágvezetője.

Az idei évben bőven jönnek új webshopok, sok külföldi szereplő is a piacra léphet - például a ruházati szegmensben (itt az lesz a kérdés, ki kockáztatja meg, hogy ingyen visszaküldhetővé teszi a nem jó terméket. Nyugat-Európában ugyanis bevett szokás, hogy a vevő 2-3 méretet is megrendel ugyanabból a ruhából, és díjmentesen visszaküldi a nem jó méreteket).


Leginkább műszaki cikkeket veszünk a neten, de a szépség/egészség és a ruházati szektor az, amelyik a legjobban fejlődik. A tavalyi labdarúgó világbajnokság is meglátszott az online értékesítéseken (sokan vettek például tévét a webshopokban), de már a Valentin-nap is megmutatja hatását (például a parfümöknél).

A következő években az otthon/kert/barkács piac lehet az, amelyik nagyot fejlődhet (népszerűek például a kazán-webshopok, de okosizzókat is látványosan sok bolt kínál).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem jelentős a külföldi webshopok aránya

Magyar sajátosság, hogy online kereskedő akkor tud hosszú távon növekedni, ha nyit egy fizikai boltot/átvevőpontot is - de lehetőleg vidéken

A külföldi webshopok azonban nem olyan jelentősek a magyar vásárlóknál, mint azt sokan gondolják: jellemzően kevesen vásárolnak olyan online boltban, aminek nincs magyar székhelye, és nem magyar nyelvű a honlapja.

Mi lesz itt, ha nem szállíthatnak házhoz vasárnap?

A sajtótájékoztatón elhangzott: a vasárnapi házhoz szállítás eddig sem volt jelentős, kevés cég szállított a hét utolsó napján. Lehetnek azonban megoldások arra is, hogy jogszabályban tiltják a vasárnapi szállítást: szombaton vihetik ki az árukat csomagátadó pontokhoz, automatákhoz, benzinkutakhoz (ezek jellemzően non-stop nyitva tartanak). Csomagtöltés azonban itt sem lesz, tehát vasárnap a benzinkutakra sem vihetnek majd termékeket - ez gyakorlatilag kizárja például a legtöbb élelmiszert.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem