20 °C Budapest
Ekkora bírság jár a veszélyes élelmiszerek árusainak

Ekkora bírság jár a veszélyes élelmiszerek árusainak

2015. február 1. 12:55

Pár nappal ezelőtt bejelentést tettünk az élelmiszer-biztonsági hivatalnál, mert gyanús eredetű áruba botlottunk az egyik budapesti aluljáróban. A hivatal ezután intézkedni kezdett, és meg is állapította, hogy az ott árult gyümölcs kétes eredetű. Bírság járt az alkalmi kofáknak.

A Pénzcentrum a napokban számolt be arról, hogy az elmúlt hetekben visszatértek az illegális árusok a budapesti aluljárókba. Kartondobozokról, ládákról árulnak zöldséget, gyümölcsöt, csokit, esetleg ruhaneműt. Miután felfedeztük a nagyvárad téri aluljáróban a dobozokról árult gyümölcsöket, bejelentést tettünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) okostelefonos, külön erre fejlesztett alkalmazásán keresztül, a NÉBIH Navigátorral. Az alkalmazás lényege az, hogy bárki bejelentést tehet, ha gyanús élelmiszerrel találkozik, ha élelmiszerekkel kapcsolatos szabálytalanságot észlel.

Fotó: Pénzcentrum

Január 22-én tettünk bejelentést, 26-án már meg is kaptuk a választ, hogy az élelmiszerbiztonsági hivatal kivizsgálta az ügyet. Január 27-én pedig a vizsgálat eredményével, az intézkedés dokumentációjával jött az email. Eszerint a hatóság ellenőrzést végzett a bejelentett helyen, ott 4 kiló mandarint foglaltak le és vizsgáltak be. A hivatalos irat szerint:

Az ellenőrzés során kiderült, hogy területfoglalási engedély nélkül történik nyomonkövethetetlen zöldség gyümölcs tétel folyamatos értékesítése.

Ezért 50 ezer forint bírságot kell az árusoknak megfizetnie, ezen kívül 4300 forint eljárási költség is terheli őket.

Közben a NÉBIH pedig köszönetét fejezte ki, hogy tudatos vásárlóként lépéseket tettünk az élelmiszer-biztonság jobbá tételének érdekében.

Azóta újra jártunk arra, és megint árusok jelentek meg késő este a Nagyvárad téren. Úgy tűnik, folyamatos ellenőrzésekre lesz szükség.

A NÉBIH Navigátor applikációt decemberi megjelenése óta eddig mintegy 2200 alkalommal töltötték le. Az alkalmazás segítségével többféleképpen is bejelentést tehetnek az ügyfelek, melyet alapvetően két részre bonthatunk: írásos és szóbeli bejelentésekre. "Írásos formában" (közvetlen e-mail küldéssel, fénykép vagy hangfájl készítéssel és csatolással) eddig mintegy 50 észrevétel érkezett, amelyek fele minősült közérdekű bejelentésnek - tájékoztatta a Pénzcentrumot a NÉBIH.

Számos sikeres akció köthető az alkalmazás megjelenéséhez:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Rögtön december elején ismeretlen eredetű és lejárt fogyaszthatósági idejű húst vontak ki a forgalomból és semmisíttettek meg az élelmiszerbiztonsági szakemberek.
  • Egy Pest megyei étteremben a higiéniai körülményeket kifogásolta a bejelentő. A helyszínre érkező ellenőrök csótány jelenlétét észlelték a vendéglátóhelyen, így soron kívüli rovarirtást rendeltek el. Az étteremben tapasztalt egyéb élelmiszer-higiéniai, valamint élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok miatt az üzemeltetővel szemben eljárást indítottak.
  • Volt olyan vásárló, aki lejárt fogyaszthatósági idejű tejföl árusítása miatt tett bejelentést. A termékeket a hatóság - a helyszíni ellenőrzés során - elkobozta.

Nem mindegy, mit veszünk

Az ehhez hasonló bejelentésekre egyébként azért van szükség, mert saját és mások egészsége is veszélyben van, ha ehhez hasonló helyeken zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, és mi meg ott vásárolunk.

Mindig megbízható forrásból érdemes beszerezni a zöldségeket és a gyümölcsöket úgy, hogy tudjuk, az adott árut mennyire ellenőrzik, vagy mennyire ügyelnek a minőségére. Hiszen a permetező vegyszereknek van egy bomlási ideje, és csak akkor kerülhet az adott gyümölcs vagy zöldség a polcokra-piacokra, ha már egyáltalán nem veszélyes a vegyszertartalom az emberi szervezetre.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa.

Az aluljárókban kapható többi termék, csokoládé, édesség esetében az okozhat egészségügyi problémát, hogy azokat gyakran a szavatossági idő lejárta után értékesítik.

Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozairól vásárol.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?