20 °C Budapest

Ekkora bírság jár a veszélyes élelmiszerek árusainak

2015. február 1. 12:55

Pár nappal ezelőtt bejelentést tettünk az élelmiszer-biztonsági hivatalnál, mert gyanús eredetű áruba botlottunk az egyik budapesti aluljáróban. A hivatal ezután intézkedni kezdett, és meg is állapította, hogy az ott árult gyümölcs kétes eredetű. Bírság járt az alkalmi kofáknak.

A Pénzcentrum a napokban számolt be arról, hogy az elmúlt hetekben visszatértek az illegális árusok a budapesti aluljárókba. Kartondobozokról, ládákról árulnak zöldséget, gyümölcsöt, csokit, esetleg ruhaneműt. Miután felfedeztük a nagyvárad téri aluljáróban a dobozokról árult gyümölcsöket, bejelentést tettünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) okostelefonos, külön erre fejlesztett alkalmazásán keresztül, a NÉBIH Navigátorral. Az alkalmazás lényege az, hogy bárki bejelentést tehet, ha gyanús élelmiszerrel találkozik, ha élelmiszerekkel kapcsolatos szabálytalanságot észlel.

Fotó: Pénzcentrum

Január 22-én tettünk bejelentést, 26-án már meg is kaptuk a választ, hogy az élelmiszerbiztonsági hivatal kivizsgálta az ügyet. Január 27-én pedig a vizsgálat eredményével, az intézkedés dokumentációjával jött az email. Eszerint a hatóság ellenőrzést végzett a bejelentett helyen, ott 4 kiló mandarint foglaltak le és vizsgáltak be. A hivatalos irat szerint:

Az ellenőrzés során kiderült, hogy területfoglalási engedély nélkül történik nyomonkövethetetlen zöldség gyümölcs tétel folyamatos értékesítése.

Ezért 50 ezer forint bírságot kell az árusoknak megfizetnie, ezen kívül 4300 forint eljárási költség is terheli őket.

Közben a NÉBIH pedig köszönetét fejezte ki, hogy tudatos vásárlóként lépéseket tettünk az élelmiszer-biztonság jobbá tételének érdekében.

Azóta újra jártunk arra, és megint árusok jelentek meg késő este a Nagyvárad téren. Úgy tűnik, folyamatos ellenőrzésekre lesz szükség.

A NÉBIH Navigátor applikációt decemberi megjelenése óta eddig mintegy 2200 alkalommal töltötték le. Az alkalmazás segítségével többféleképpen is bejelentést tehetnek az ügyfelek, melyet alapvetően két részre bonthatunk: írásos és szóbeli bejelentésekre. "Írásos formában" (közvetlen e-mail küldéssel, fénykép vagy hangfájl készítéssel és csatolással) eddig mintegy 50 észrevétel érkezett, amelyek fele minősült közérdekű bejelentésnek - tájékoztatta a Pénzcentrumot a NÉBIH.

Számos sikeres akció köthető az alkalmazás megjelenéséhez:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Rögtön december elején ismeretlen eredetű és lejárt fogyaszthatósági idejű húst vontak ki a forgalomból és semmisíttettek meg az élelmiszerbiztonsági szakemberek.
  • Egy Pest megyei étteremben a higiéniai körülményeket kifogásolta a bejelentő. A helyszínre érkező ellenőrök csótány jelenlétét észlelték a vendéglátóhelyen, így soron kívüli rovarirtást rendeltek el. Az étteremben tapasztalt egyéb élelmiszer-higiéniai, valamint élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok miatt az üzemeltetővel szemben eljárást indítottak.
  • Volt olyan vásárló, aki lejárt fogyaszthatósági idejű tejföl árusítása miatt tett bejelentést. A termékeket a hatóság - a helyszíni ellenőrzés során - elkobozta.

Nem mindegy, mit veszünk

Az ehhez hasonló bejelentésekre egyébként azért van szükség, mert saját és mások egészsége is veszélyben van, ha ehhez hasonló helyeken zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, és mi meg ott vásárolunk.

Mindig megbízható forrásból érdemes beszerezni a zöldségeket és a gyümölcsöket úgy, hogy tudjuk, az adott árut mennyire ellenőrzik, vagy mennyire ügyelnek a minőségére. Hiszen a permetező vegyszereknek van egy bomlási ideje, és csak akkor kerülhet az adott gyümölcs vagy zöldség a polcokra-piacokra, ha már egyáltalán nem veszélyes a vegyszertartalom az emberi szervezetre.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa.

Az aluljárókban kapható többi termék, csokoládé, édesség esetében az okozhat egészségügyi problémát, hogy azokat gyakran a szavatossági idő lejárta után értékesítik.

Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozairól vásárol.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM