26 °C Budapest
Új tízezres: mit fognak kiadni az ATM-ek?

Új tízezres: mit fognak kiadni az ATM-ek?

2014. december 1. 12:30

Mától jönnek az új bankjegyek: fontos kérdés, mi lesz az ATM-ekkel? Fel fogják-e ismerni az új bankjegyet az automaták, vagy át kell állítani őket? És mennyibe kerül mindez?

A tízezres címletet vesszük fel a leggyakrabban az ATM-ekből.

Az összes forgalomban levő bankjegy értéke 3364 milliárd forint, mennyisége pedig 349,8 millió darab volt 2014 első félévének utolsó napján. Ebből a tízezresek száma 111,8 millió, azaz összes bankjegy közel harmadát teszik ki.

Milliókba kerül az átállás

Az ATM-üzemeltetők számára természetesen fontos az új bankjegyek gyártásánál, hogy a feldolgozógépek és automaták is gyorsan és biztonságosan tudják kezelni a bankjegyeket. Ezzel nem csak a berendezések okozta - egyébként ritka - esetleges sérülések kerülhetők el, hanem például a forgalomképesség vizsgálata is jelentősen gyorsulhat, hamarabb kerülhet vissza a gazdasági körforgásba az adott bankjegy.

Az új tízezer forintos címlet méretében megegyezik a jelenleg is forgalomban lévő bankjegy méreteivel, ez pedig azt jelenti, hogy nem szükséges különösebb műszaki átállítás az ATM-eknél - derül ki az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó TrezEx Hungária Zrt. tájékoztatásából.

A továbbfejlesztett, illetve új biztonsági elemek miatt viszont szoftverfrissítésre szükség volt (van) a forgalomképességet és eredetiséget vizsgáló berendezések esetében. Ez az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalatok számára néhány millió forintos beruházást jelent.

Nemcsak a lakosság számára fontos, de a gépek biztonságos működtetésének is alapfeltétele, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni egymástól például egy színezett papírlapot, illetve egy valódi bankjegyet. Az új bankjegyek olyan markáns jellemzőket tartalmaznak, melyek egyrészt lehetővé teszik egyértelmű azonosításukat, másrészt más bankjegyektől való megkülönböztetésüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új tízezres ugyan már szeptembertől hivatalos fizetőeszköz, a forgalomban csak decembertől jelenik meg, a címlet népszerűsége miatt várhatóan teljes körű elterjedésére sem kell sokat várni. Nemzetközi tapasztalok alapján elmondható, hogy címletenként eltérő az az időtartam, amely alatt egy új bankjegy elterjedhet.

Az ATM-ekben, vagy a mindennapi tranzakciók során gyakran használt címleteknél általában kevesebb időre van szükség az elterjedéshez,

a jellemzően vagyontartásra használt címletek - tipikusan ilyen húszezres bankjegy - esetében viszont akár több évbe is telhet az elterjedés.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?