26 °C Budapest
Mit eszünk valójában, ha a sonka már nem is sonka?

Mit eszünk valójában, ha a sonka már nem is sonka?

Pénzcentrum
2014. szeptember 26. 06:00

Élelmiszer-biztonsági szempontból valószínűleg az összes, a boltokban található húskészítmény megállja a helyét, és csak olyan összetevőket tartalmaz, amiket legálisan tartalmazhat. Azonban ha szigorúan nézzük, a hivatalos élelmiszerkönyvi leírás szerint a felvágottak, sonkák aligha tartalmazhatnának nem húseredetű összetevőt. Kivéve persze, ha arra szükség van az ízkialakításuk végett. De az már régen rossz, ha burgonyakeményítőre van szükség ahhoz, hogy egy sonkának hús íze legyen.

Hamisított élelmiszernek minősül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) definíciói szerint az a tejföl, amiben növényi zsiradék, vagy tejipari melléktermék van tejszín helyett. A csokoládé sem nevezhető annak, ha ugyanúgy növényi zsiradék helyettesíti a kakaóvajat.

Ezen logika mentén az összes olyan húskészítmény is hamisított élelmiszernek számítana, amiben például szója, vagy gabonaszármazékok vannak, de még a felbukkanó laktóz is, ha nincs külön ez az elnevezésben is feltüntetve. Hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a felvágottak:

Különböző, de legalább 40 milliméter átmérőjű, természetes, vagy mesterséges bélbe töltött homogén húspépbe ágyazott hús és/vagy szalonna mozaikokat tartalmazó, jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült, főzéssel, füstöléssel tartósított, esetlegesen szárítással utóérlelt, jól szeletelhető húskészítmények.

Illetve eszerint, ha nem állati eredetű adalék van az adott termékben, azt a névben jelölni kell:

A termékekhez a leírásokban megadott összetevőkön túl más, nem húsipari eredetű összetevő (pl. zöldség, gyümölcs, tejtermék) is felhasználható. Erre a megnevezés jelzőjeként (pl. sajtos párizsi) egyértelműen utalni kell.

De a hőkezelt sonkák esetében sem megengedett hivatalosan, hogy nem húseredetű összetevők legyenek benne:

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka; vagy vad hasonló testtájaiból; vagy baromfi mellből vagy combból előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények.

Elméletileg csak akkor használható egy-egy elnevezés, ha az Élelmiszerkönyvben meghatározott összetevők felhasználásával készült a termék, és megfelel az előírásban rögzített követelményeknek. Ennélfogva ki tudja mi az, amit sonka, vagy párizsi címén egyébként eszünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem nagy erőfeszítés efféle termékeket találni a húsos pultnál az élelmiszerboltokban. Árra való tekintet nélkül, körülbelül minden második termékben lehet találni oda nem illő anyagokat, adalékokat. Prémium kategóriás, vagy osztrák import húskészítményekben is találtunk szójaszármazékokat, míg akadt olyan olcsó magyar sonka, amiben a húson kívül csak ízesítő anyagok voltak.

Ezeket találtuk:

  • egy kiváló magyar termékben, prémium kategóriás prágai sonkában: szójafehérje
  • egy másik sonkában, ami gluténmentes, tejfehérje és tápiókakeményítő is van
  • olyan pulykamell sonkát, amiben burgonyakeményítő és növényi rostok is vannak
  • egy főtt sonka termékben szójafehérjére és keményítőre bukkantunk
  • egy osztrák import párizsiban pedig burgonyakeményítőt találtunk

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?